ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Τα χαμένα πέναλτι που άλλαξαν την ιστορία!

Τα χαμένα πέναλτι που άλλαξαν την ιστορία!

Όταν η μπάλα στήνεται στην άσπρη βούλα, το γκολ θεωρείται θέμα χρόνου. Μερικές φορές αυτό δεν έρχεται και εκεί αλλάζει η ροή ενός αγώνα αλλά και η ιστορία του ποδοσφαίρου…


Ας δούμε ποια είναι τα 5 πιο σημαντικά πέναλτι που δεν κατέληξαν ποτέ γκολ, αλλάζοντας έτσι την ιστορία του ποδοσφαίρου:
Νούμερο 5
Άστοχο πέναλτι του Κρις Γουόντλ, στην ρουλέτα από την λευκή βούλα στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ιταλίας το 1990, στο παιχνίδι Αγγλία - Γερμανία
Η ιστορία: Ότι η Αγγλία, έχει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και αυτό με…. φωνές διαμαρτυρίας (1966), είναι γνωστό. Ότι από τότε οι Άγγλοι προσπαθούν να… ξορκίσουν τα φαντάσματα του παρελθόντος, είναι και αυτό γνωστό. Δεν είναι γνωστό, όμως, το γεγονός πως ίσως να τα είχαν καταφέρει, 21 χρόνια πριν, αλλάζοντας τα γραφόμενα της ιστορίας!
Στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπελλου της Ιταλίας, οι Άγγλοι κατάφεραν φτάσουν το παιχνίδι στα πέναλτι. Εκατομμύρια Άγγλοι είδαν τον Κρις Γουόντλ να στέλνει την μπάλα στον ουρανό του Τορίνο και τον άσο, τότε, της Μαρσέιγ να βυθίζει για ακόμη μια φορά σε… ποδοσφαιρικό πένθος το Νησί. Το πένθος ακόμη συνεχίζεται…
Τι θα έγραφε η ιστορία: Ο Γουόντλ ευστοχούσε και η Γερμανία έμενε εκτός τελικού. Ο Αντρέας Μπρέμε δεν θα πετύχαινε το γκολ της νίκης στον τελικό με την Αργεντινή και αντ΄αυτού θα έπαιζαν οι Άγγλοι, που θα κατακτούσαν το βαρύτιμο τρόπαιο, απέναντι στον Μαραντόνα και την παρέα του. Τα όνειρα είναι ανθρώπινα…
Νούμερο 4
Άστοχο πέναλτι του Μάρκο Φαν Μπάστεν στον ημιτελικό του Euro 1992, στον αγώνα Δανία-Ολλανδία στην ψυχοφθόρο διαδικασία από την βούλα.
Η ιστορία: Ολλανδία και Δανία αναδεικνύονται ισόπαλες με 2-2 στην κανονική διάρκεια του ημιτελικού και οδηγούνται στην ρουλέτα των πέναλτι. Εκεί ο κορυφαίος επιθετικός, τότε, της Ευρώπης, Μάρκο Φαν Μπάστεν αναλαμβάνει την εκτέλεση του δεύτερου πέναλτι. Κανείς δεν περίμενε πως ο Ολλανδός θα κερδιζόταν από τον Σμάιχελ. Οι Δανοί πήραν την πρόκριση με 5-4 σκορ και στο τελικό επικράτησαν 2-0 της Γερμανίας, πραγματοποιώντας ένα ποδοσφαιρικό θαύμα!
Τι θα έγραφε η ιστορία: Φυσικά ο Φαν Μπάστεν δεν αστοχεί και οι Ολλανδοί πάνε στον τελικό. Εδώ είναι λίγο διφορούμενο το τι θα γινόταν. Οι «οράνιε» δεν φημίζονται για την ικανότητά τους να κερδίζουν τελικούς, ωστόσο οι Δανοί δεν θα κατακτούσαν το Euro και έτσι ο άθλος του 2004 από την Ελλάδα δεν θα συγκρινόταν με κανέναν (για τους ξένους). Για εμάς, ούτε λόγος!
Νούμερο 3
Ο Τζον Τέρι αστοχεί στην διαδικασία των πέναλτι απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Champions League στην Μόσχα το 2008 και οι «μπλε» χάνουν το τρόπαιο.
Η ιστορία: Η Γιουνάιτεντ με την Τσέλσι είναι στο 1-1, κάτι που δεν αλλάζει στην παράταση. Στην ρουλέτα των πέναλτι, ο… πολύς Κριστιάνο Ρονάλντο αστοχεί (και φυσικά έβαλε τα κλάματα αμέσως) και ο αρχηγός των «μπλε», Τζον Τέρι, αναλαμβάνει να σουτάρει το 5ο πέναλτι, σε ένα ραντεβού με την ιστορία! Ο Τέρι παίρνει φόρα και… μπουρδουκλώνεται, αστοχώντας! Η Γιουνάιτεντ δεν έκανε ξανά λάθος και κατέκτησε το τρόπαιο. Το… κλου της υπόθεσης, είναι πως ο Τέρι πλάνταξε κυριολεκτικά στο κλάμα, την ίδια ώρα που ο Νικολά Ανελκά (ο οποίος έχασε το τελευταίο πέναλτι) έκανε πλάκα με τους παίκτες της Μάντσεστερ!
Τι θα έγραφε η ιστορία: Ο Τέρι καρφώνει την μπάλα στα δίχτυα του Φαν Ντερ Σάαρ, και ο Ρονάλντο κλαίει με αναφιλητά (συνέχεια από το χαμένο πέναλτι)! Ο Τέρι σηκώνει το τρόπαια μαζί με τον Ανελκά (!), ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς σταματάει να… βουρδουλιάζει τους προπονητές των «μπλε», όταν δεν κατακτούν το Champions League και ο αρχηγός των «μπλε», κοιμάται επιτέλους σαν άνθρωπος! Ξύπνα Τζον…
Νούμερο 2
Ο Γκιάν Ασαμόα, αστοχεί στο τελευταίο λεπτό της παράτασης στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νοτίου Αφρικής το 2010 στον αγώνα της Γκάνας με την Ουρουγουάη και οι Γκανέζοι χάνουν την ευκαιρία να γίνουν η πρώτη αφρικανική ομάδα που περνάει στα ημιτελικά!
Η ιστορία: Εδώ το θέμα είναι πραγματικά πολύπλοκο και κομματάκι… μπαμπέσικο! Στο τελευταίο λεπτό της παράτασης, γίνεται χαμός στα καρέ της Ουρουγουάης και ο Αντίγια πιάνει την κεφαλιά. Η μπάλα πηγαίνει προς τα δίχτυα και ο Λουίς Σουάρεζ με ένα μπλονζόν (!) αποκρούει. Πέναλτι για τους Γκανέζους και αποβολή του Σουάρεζ.
Ο Γκιάν Ασαμόα, ο οποίος δεν είχε αστοχήσει από την άσπρη βούλα, στήνει την μπάλα στα βούλα, παίρνει φόρα και στέλνει την στρογγυλή θεά… δοκάρι και μετά κάπου στον Ουρανό του Γιοχάνεσμπουργκ, αφού θεωρείται από δύσκολο, έως απίθανο, να μην μπήκε σε τροχιά γύρω από την γη!
Οι δυο ομάδες πάνε στα πέναλτι, ο Γκιάν σκοράρει αλλά η ζημιά είχε γίνει. Η Ουρουγουάη πήρε την νίκη με 4-2 και ο Σουάρεζ, γίνεται ο πιο μισητός άνθρωπος στην Γκάνα, όπως δήλωσε ο Ασαμόα, ενώ ο τεχνικός των Αφρικανών, αποκάλεσε τον Σουάρεζ ως «κακοποιό». Ο Ουρουγουανός έγινε ήρωας, ενώ είχε το θράσος να πανηγυρίσει όταν ο Γκιάν αστόχησε!
Τι θα έγραφε η ιστορία: Πολλά και διάφορα! Η Γκάνα μέχρι που κατακτά το τρόπαιο (λέμε τώρα), και σκορπάει ρίγη συγκίνησης σε όλο τον κόσμο. Επίσης, ο Τσάμπι Αλόνσο δεν θα έτρωγε την… κλωτσιά του αιώνα από τον Ντε Γιονγκ, στον τελικό Ισπανία - Ολλανδία, και ο Σουάρεζ θα μπορούσε να πάει διακοπές στην Γκάνα. Για τον Ασαμόα δεν το συζητάμε. Πρωθυπουργός της Γκάνας με μεγάλη άνεση…
Νούμερο 1
Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο, αστοχεί στην διαδικασία των πέναλτι στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994 στις ΗΠΑ, στην αναμέτρηση Ιταλία-Βραζιλία.
Η ιστορία: Βραζιλία και Ιταλία σε ένα τελικό-σούπα, πηγαίνουν στην διαδικασία των πέναλτι. Να σημειώσουμε, πως το μεγάλο «αστέρι» της Ιταλίας, Ρομπέρτο Μπάτζιο, έχει τραυματιστεί στην παράταση.
Στο τέταρτο πέναλτι των Ιταλών, ο Μασάρο αστοχεί, ο Ντούνγκα ευστοχεί και η πίεση βαραίνει τον «Μικρό Βούδα», ο οποίος ήταν σπεσιαλίστας από την άσπρη βούλα. Όλοι περιμέναμε πως το μαρτύριο (καθότι ο τελικός έγινε μεσημέρι για τηλεοπτικούς λόγους) στο Rose Bowl της Καλιφόρνια θα συνεχιζόταν.
Ο Μπάτζιο παίρνει φόρα, στέλνει την μπάλα στα κοντινότερα… McDonalds για μπέργκερ και οι Βραζιλιάνοι γράφουν ιστορία, κατακτώντας το 4ο Μουντιάλ τους και ο Ρομπέρτο Μπάτζιο γίνεται πλουσιότερος κατά πολλά… εκατομμύρια ευρώ καθώς το προσωπικό του δράμα, γίνεται διαφήμιση για… ουίσκι. Keep Walking Roberto…
Τι θα έγραφε η ιστορία: Ο Μπάτζιο σκοράρει, η διαδικασία συνεχίζεται και οι «ατζούρι» κάνουν δικό τους το βαρύτιμο τρόπαιο. Οι Βραζιλιάνοι δεν αφιερώνουν το τρόπαιο στον αδικοχαμένο Άιρτον Σένα και ο «Μικρός Βούδας» μαζί με την Εθνική ομάδα αντί για σαμπάνιες ανοίγουν… ουίσκι, γιατί η ζωή ως γνωστόν κάνει κύκλους! Αλλά και πάλι…keep walking Roberto!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου