ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

"Η ημέρα που ο Σαργκάνης έγινε πράσινος"

Η ημέρα που ο Σαργκάνης έγινε πράσινος

Ήταν η 19η Ιουνίου του 1985… Ο Παναθηναϊκός, έκανε το… μπαμ και προχωρούσε στην απόκτηση τουΝίκου Σαργκάνη, ο οποίος λίγο νωρίτερα, είχε εκμεταλλευτεί τον «νόμο της πενταετίας» και είχε αποδεσμευτεί από τον ΟλυμπιακόΤο blog θυμάται τα πάντα και… σας θυμίζει!!!

Νίκος Σαργκάνης… Ένας από τους καλύτερους Έλληνες τερματοφύλακες, όλων των εποχών. Το θρυλικό φάντομ, όπως τον είχαν χαρακτηρίσει οι Δανοί, μετά από φιλική αναμέτρηση της Εθνικής τους ομάδας με την αντίστοιχη δική μας, λόγω των εκπληκτικών του επεμβάσεων. Ο Σαργκάνης, ξεκίνησε την καριέρα του στον Ηλυσιακό, όπου αρχικά κρατούσε τη θέση του δεξιού μπακ. Ένα τυχαίο γεγονός όμως, τον έφερε σε θέση τερματοφύλακα και από τότε… δεν έφυγε από αυτή.
Το 1977, ο νεαρός τότε πορτιέρο, πήρε μετεγγραφή για την Καστοριά. Εκεί, με τη φανέλα των «γουναράδων» θα κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας, το 1980, γεγονός που θα τον φέρει στονΟλυμπιακό, το ίδιο καλοκαίρι. Το «φάντομ», θα γνωρίζει ημέρες δόξας με την ερυθρόλευκη φανέλα, καθώς η ιδιοσυγκρασία και το μεγάλο του ταλέντο, τον έβαλαν πολύ γρήγορα στην καρδιά των φίλων της ομάδας, κάτι που κράτησε για πέντε χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων κατέκτησε τρίαπρωταθλήματα (1981, 1982, 1983) και ένα Κύπελλο Ελλάδας (1981).
mesa2
Φτάσαμε λοιπόν στο κρίσιμο σημείο… Καλοκαίρι του 1985. Το συμβόλαιο του Νίκου Σαργκάνη με τονΟλυμπιακό ολοκληρώνεται και οι διαπραγματεύσεις με τον Σταύρο Νταϊφά έχουν ξεκινήσει. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές, είναι αρκετά μεγάλη και κάπου εκεί καταφέρνει να… μπει στην μάχη οΓιώργος Βαρδινογιάννης. Ο «καπετάνιος» δίνει στον Σαργκάνη πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ότι ο Νταϊφάς και κλείνει εύκολα στους «πράσινους», εκμεταλλευόμενους και τον νόμο της πενταετίας, που επέτρεπε στους ποδοσφαιριστές να αλλάζουν στέγη, μετά από 5 χρόνια θητείας σε έναν σύλλογο.
Και… εκεί αρχίζουν όλα!!! Ο κόσμος, φρόντισε με το καλημέρα να «πυροβολήσει» τον Σαργκάνη. Ουκ ολίγοι, τον χαρακτήρισαν άμεσα προδότη και του έκλειναν… ραντεβού στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Οι υπόλοιποι, απλά βωμολοχούσαν. Λίγο καιρό μετά από την ανακοίνωση της απόκτησής του από τον Παναθηναϊκό, κυκλοφορεί και η φήμη που τον ήθελε να έχει ζητήσει εξωπραγματικό ποσό για την παραμονή του στον Ολυμπιακό. Μάλιστα, το σενάριο που ήθελε τον Σταύρο Νταϊφά να του… ξεκαθαρίζει πως: «Από τον Ολυμπιακό τέλειωσες… Δεν θέλω να σε ξαναδώ…», έδινε κι έπαιρνε. Και δεν είχε τελειώσει εκεί η κόντρα!!!
Λίγα χρόνια αργότερα πάντως (το 2007 για την ακρίβεια), ο Νίκος Σαργκάνης, με δήλωσή που φέρεται να έκανε, φρόντιζε να σοκάρει ακόμη περισσότερο τον κόσμο του Ολυμπιακού, αμαυρώνοντας έτσι τη φήμη του Σταύρου Νταϊφά: «Όταν μου το είπαν νόμιζα ότι ήταν ψέματα. Κανείς δεν θέλει να το βγάλει προς τα έξω, το θάβουν. Ο Ολυμπιακός πήρε χρήματα από τη διοίκηση του Παναθηναϊκού. O κ. Θεοδωρίδης, ο τωρινός γενικός αρχηγός του Ολυμπιακού ήταν αυτός που ήταν δίπλα μου. Του λέω ότι θέλω να μείνω. Με ανεβάζει στο σπίτι του προέδρου για να συζητήσουμε. Μου έκανε μία εξευτελιστική προσφορά. Όταν θέλεις να διώξεις κάποιον δεν είναι ανάγκη να του το πεις. Όταν η αξία σου, εκείνον τον καιρό, είναι σε ένα αρκετά υψηλό σημείο και συμπεριφέρεσαι έτσι είναι σαν να μου λες: ξέρεις κάτι; Φύγε»…
mesa1
Όπως είναι λογικό, όλες αυτές οι ιστορίες είχαν ενοχλήσει αρκετά τον κόσμο του Ολυμπιακού. Έτσι λοιπόν, στο ΟΑΚΑ, στις 10 Νοέμβρη του 1985, έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τους «ερυθρόλευκους», ως ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού. Ο κόσμος εξαγριωμένος, ο ίδιο, με το θερμό του ταπεραμέντο, του εξαγριώνει ακόμη περισσότερο και οι ευγενικές κουβέντες που λέγονται πάντα στο γήπεδο, έδιναν κι έπαιρναν…
Ο Παναθηναϊκός, παίρνει τη νίκη με 2-1, με τον ίδιο να δίνει τα διαπιστευτήριά του, αποκρούοντας πέναλτι του Μίλος Σέστιτς, δίνοντας έτσι τη νίκη στην ομάδα του. Από εκεί και πέρα, η σχέση του Σαργκάνη με τον Ολυμπιακό, ήταν ολίγον τι… κακή. Όχι πως ήταν ο μόνος που είχε μετεγγραφεί εκείνη την περίοδο από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό, αλλά όπως είπαμε και πριν, το ταπεραμέντο του, έκανε τη ζημιά!!
Σε αντίθεση με τον Σαργκάνη, ο Νίκος Βαμβακούλας, που την ίδια ακριβώς περίοδο, είχε πραγματοποιήσει το ίδιο δρομολόγιο, δεν αντιμετώπισε ποτέ τέτοια προβλήματα. Όλα αυτά πάντως, σταδιακά ξεπεράστηκαν, καθώς τα τελευταία χρόνια, ο Νίκος Σαργκάνης, όχι μόνο έχει «φτιάξει» τις σχέσεις του με τον κόσμο της ομάδας, αλλά αγωνίζεται συχνά πυκνά και με τους παλαίμαχους τουΟλυμπιακού, δείχνοντας πως έχει αφήσει στο παρελθόν την όλη του κόντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου