ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

"Το Panzer των ρεκόρ"

Το Panzer των ρεκόρ

   Στις (21-6) το 1998 ο «θρύλος» Λόταρ Ματέους στους αγωνιστικούς χώρους της Γαλλίας στο Μουντιάλ του 1998, θα ισοφαρίσει το ρεκόρ συμμετοχών (πέντε) σε Παγκόσμια Κύπελλα, που κατέχει ο Μεξικανός τερματοφύλακας Αντόνιο Γκαρμπαχάλ

matt7Στο Φελίξ Μπολάρ της Λανς, μπροστά σε 38.100 θεατές θα διεξαχθεί ο αγώνας της Γερμανίας με τη Γιουγκοσλαβία στα πλαίσια της δεύτερης αγωνιστικής του 6 γκρουπ, για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας.
Εκτός από το πλούσιο θέαμα που μας προσέφερε αυτή η αναμέτρηση (2-2 σκορ), αξίζει να τη θυμηθούμε γιατί ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Γερμανίας Λόταρ Ματέους θα φτάσει ένα ρεκόρ και θα σπάσει ένα άλλο.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο κόουτς των «Πάντζερ»Μπέρτι Φόγκς, αποφασίζει να ρίξει στη μάχη τον Ματέους βγάζοντας τον Ντίτμαρ Χάμαν. Αυτομάτως με τη συγκεκριμένη αλλαγή ο «βράχος» θα φτάσει σε συμμετοχές στα Παγκόσμια Κύπελλα τον Μεξικανό τερματοφύλακα Αντόνιο Γκαρμπαχάλ, ο οποίος είχεπέντε παρουσίες. Σε αυτή την αναμέτρηση ο «αγαπημένος όλων» Λόταρ ήταν ο μόνος που είδε κίτρινηκάρτα στο 75’. 

  
Matt8Ο κατά πολλούς κορυφαίος μέσος των Γερμανών (στη δύση της καριέρας του έπαιζε ως κεντρικός αμυντικός), συμμετείχε σε 5 Μουντιάλ αυτά του 1982198619901994 και 1998. Στα γήπεδα της Ιταλίας το 1990, σήκωσε στον ουρανό του Μεάτσα (το σπίτι του με την Ίντερ), το βαρύτιμο τρόπαιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου όντας αρχηγός της Γερμανίας.

Ενώ θα ισοφαρίσει το ρεκόρ των 5 μουντιάλ, στα γήπεδα της Γαλλίας προσθέτοντας τρείς ακόμη εμφανίσεις με τα «Πάντζερ», θα σπάσει το ρεκόρ των περισσότερων συμμετοχών σε Παγκόσμια Κύπελλα, φτάνοντας στις 25. Έτσι άφησε πίσω του με δύο λιγότερες (23) τον Ιταλό Πάολο Μαλντίνι. Τέσσερις λιγότερες έχουν οι ΜαραντόναΖέλερ και Ζμούντα (21), τις οποίες ξεπέρασε στο παιχνίδι με τη Γιουγκοσλαβία

Με το τέλος του ματς ο Λόταρ Ματέους είχε πει:
 «Σε αυτούς τους αγώνες δε σκέφτεσαι τα ρεκόρ, αλλά το πώς θα κερδίσει η ομάδα σου. Ο προπονητής μου 10 λεπτά πριν τελειώσει το πρώτο ημίχρονο μού είπε να ετοιμαστώ. Εκείνη τη στιγμή δε σκέφτηκα το ρεκόρ αλλά το πώς θα βοηθήσω την ομάδα μου να αποφύγει την ήττα. Και είναι επιτυχία που καταφέραμε να ισοφαρίσουμε κόντρα σε μια πολύ καλή ομάδα, όπως είναι η Γιουγκοσλαβία».

Αξίζει να αναφέρουμε τις ενδεκάδες της ιστορικής αναμέτρησης:
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Μπέρτι Φόγκς): Κέπκε, Τον, Κόλερ, Βερνς, Χάινριχ, Μέλερ (58 Κίρστεν), Γέρεμις, Χάμαν (46 Ματέους), Τζίγκε (67 Τάρνατ), Κλίνσμαν, Μπίρχοφ.
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ (Σλόμπονταν Σάντρατς): Κράλι, Ντζόροβιτς, Μιχαϊλοβιτς, Κομλιένοβιτς, Πέτροβιτς (75 Στέβιτς), Γιοκάνοβιτς, Στοϊκοβιτς, Στάνκοβιτς (68 Γκοβεντάριτσα), Γιούγκοβιτς, Μιγιάτοβιτς, Κοβάτσεβιτς (58 Ογκνιένοβιτς). 
Matt1Στην Εθνική ομάδα της Γερμανίας ο Λόταρ Ματέους είναι ορέκορντμαν συμμετοχών με 150 συνολικά, παίζοντας στο χώρο του κέντρου τις περισσότερες φορές. Σε αυτές σημείωσε και 23 τέρματα. Με τα «Πάντζερ» έχει πανηγυρίσει και ένα Euro, αυτό του 1980 που έγινε στην Ιταλία. Εκεί για την φάση των ομίλων βρήκε μπροστά του και την Εθνική Ελλάδος, στο ισόπαλο 0-0.
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα που θεωρείτε για πολλούς ότι είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ποδοσφαίρου, είχε δηλώσει σχετικά με το Γερμανικό «δεκάρι»: «Ο Λόταρ είναι ο καλύτερος αντίπαλος που είχα ποτέ μου».
Matt3Στη συλλογική του καριέρα ο Λόταρ Ματέους ξεκίνησε από τη Γκλάντμπαχ(1979-1984), συνέχισε στη Μπάγερν Μονάχου (1984 – 1988), πήγε στην Ιταλία για λογαριασμό της Ίντερ (1988-1992), ξαναγύρισε για να κλείσει ουσιαστικά τη καριέρα του στη Μπάγερν Μονάχου (1992-2000), τελικά όμως το φινάλε του έγινε στην Αμερική με τη φανέλα των Μέτρο Σταρς (2000).
Οι κατακτήσεις συλλογικών τροπαίων για τον Λόταρ είναι πολλές: Με τη Μπάγερν Μονάχου έχει 19 και με την Ιντερ 3.Matt5
Αναμφίβολα λοιπόν ο Ματέους είναι ο μεγαλύτερος ποδοσφαιρικός ηγέτης των Γερμανών και ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου