ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

"Ακόμα μια χρυσή σελίδα"

Ακόμα μια χρυσή σελίδα

Πριν 22,5 χρόνια περιπου, η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ, με ...μπροστάρηδες τους Γκάλη, Γιαννάκη, Φασούλα, Φάνη Χριστοδούλου και "οδηγό" τον Ευθύμη Κιουρμουτζόγλου, αντιμετώπιζε στον τελικό του Eurobasket, την οικοδέσποινα, Γιουγκοσλαβία...

Εκείνο το βράδυ της 22ας Ιουλίου του 1989, όλοι οι Έλληνες ήλπιζαν σε ένα θαύμα κόντρα σε μια ομάδα, η οποία έμοιαζε με dream team. Οι Γιουγκοσλάβοι, του Ντούσαν Ίβκοβιτς, είχαν στη σύνθεσή τους παίκτες που στο άκουσμα τους, προκαλούν... ρίγος. 

Ντράζεν Πέτροβιτς, Τόνι Κούκοτς, Βλάντε Ντίβατς, Ντίνο Ράτζα, Ζάρκο Πάσπαλι, Στόγιαν Βράνκοβιτς, είναι μερικά από τα ονόματα που αποτελούσαν το ρόστερ των κατά πολλούς καλύτερης Εθνικής Ευρωπαϊκής ομάδας, που υπήρξε. 

Το τελικό 98-77, δείχνει ακριβώς την εικόνα του αγώνα, καθώς οι Σέρβοι ήταν από την αρχή, μέχρι το τέλος το αφεντικό της αναμέτρησης, φτάνοντας πολύ εύκολα στην 4η κατάκτηση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, μπροστά στο φανατικό κοινό τους. 
Η παρουσία της Εθνικής μας, στον τελικό και η κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου, αποτελούν μια ακόμα τεράστια επιτυχία... Η Εθνική μας, έκανε την υπέρβαση της, στον συγκλονιστικό ημιτελικό κόντρα στην Σοβιετική Ένωση, την οποία κέρδισε με 81-80, αναγκάζοντας όλη την χώρα να υποκλιθεί για ακόμα μια φορά στο ταλέντο της συγκεκριμένης "χρυσής" ομάδας. 

Το συγκρότημα του Ευθύμη Κιουρμουτζόγλου, είχε αντιμετωπίσει τους Γιουγκοσλάβους και στην πρεμιέρα του Eurobasket, γνωρίζοντας ακόμα πιο εύκολα την ήττα με 103-68, από τους ...παντοδύναμους γείτονες! 

Στην διοργάνωση, έλαβαν μέρος στο σύνολο οχτώ ομάδες, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των τεσσάρων, με τις δύο πρώτες να εξασφαλίζουν την πρόκριση τους στα ημιτελικά, όπυ η πρώτη του ενός ομίλου, θα αντιμετώπιζε την δεύτερη του ετέρου. 

Η Εθνική μας παρά την... σφαλιάρα της πρεμιέρας, βρήκε τα ψυχικά αποθέματα και πέτυχε τη νίκημισή-πρόκριση κόντρα στους Γάλλους, με 80-74, για να "σφραγίσει" την συμμετοχής της στους "4", νικώντας την Βουλγαρία με 103-73. 

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του ομίλους της Εθνικής μας

Γαλλία-Βουλγαρία 125-78 
Γιουγκοσλαβία-Ελλάδα 103-68 
Ελλάδα-Γαλλία 80-74 
Βουλγαρία-Γιουγκοσλαβία 78-98 
Ελλάδα-Βουλγαρία 103-73 
Γαλλία-Γιουγκοσλαβία 89-106 

Στον άλλο όμιλο, η Σοβιετική Ένωση και η Ιταλία, ήταν κατά σειρά οι ομάδες που τερμάτισαν στις πρώτες δύο θέσεις, με τους Ισπανούς και τους Ολλανδούςνα συμπληρώνουν την οχτάδα της τελικής φάσης. 

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του πρώτου ομίλου

Ολλανδία-Ισπανία 76-78 
Ιταλία-Σοβιετική Ένωση 84-87 
Σοβιετική Ένωση-Ολλανδία 109-56 
Ισπανία-Ιταλία 76-97 
Ολλανδία-Ιταλία 66-89 
Σοβιετική Ένωση-Ισπανία 108-96 

Το τουρνουά Ευρωμπάσκετ του 1989 ήταν το 26ο, το οποίο διοργανώθηκε από τη FIBA Europe. Στα αξιοσημείωτα, είναι ότι ήταν το τελευταίο στο οποίο έλαβε μέρος η Σοβιετική Ένωση. 

Επίσης, για τελευταία φορά συναντήθηκαν σε Ευρωμπάσκετ τέσσερις εκ των κορυφαίων ευρωπαίων καλαθοσφαιριστών όλων των εποχών, δηλαδή ο Ντράζεν Πέτροβιτς, που ήταν MVP και δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης, ο Νίκος Γκάλης, πρώτος σκόρερ με 35,6 πόντους μ.ο., οΣαμπόνις, στο κύκνειο άσμα του στη Σοβιετική Ένωση, και ο παίχτης-ορχήστρα Τόνι Κούκοτς
 
Το ρόστερ της Εθνικής αποτελούσαν οι

Παναγιώτης Γιαννάκης, Αργύρης Καμπούρης, Νίκος Φιλίππου, Λιβέρης Ανδρίτσος, Παναγιώτης Φασούλας, Φάνης Χριστοδούλου, Νίκος Γκάλης, Ντίνος Αγγελίδης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Ντέιβιντ Στεργάκος, Τζον Κόρφας, Κώστας Παταβούκας. Προπονητής: Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου

Δείτε το βίνετο του τελικού: 


Δείτε το βίντεο του ημιτελικού: 


Δείτε το βίντεο αφιέρωμα σε Γκάλη και Πέτροβιτς: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου