ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

"Χορεύοντας… συρτάκι τους Ολλανδούς"

Χορεύοντας… συρτάκι τους Ολλανδούς

Ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που έχει βγάλει ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο και σίγουρα με μία μεγάλη διεθνή καριέρα είναι ο Νίκος Μαχλάς. Το κοπέλι πραγματοποίησε μία εξαιρετική καριέρα με αποκορύφωμα την μεταγραφή του στις 6 Ιουλίου του 1999 στον μεγάλο τότε Άγιαξ. Το blog θυμάται εκείνη την μέρα αλλά και όλη την πορεία του Νίκου Μαχλά.
ofi
Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή… Το καμάρι της Κρήτης γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου του 1973 στο Ηράκλειο και το 1990 έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον ΟΦΗ. Στην Κρητική ομάδα αγωνίστηκε μέχρι το 1996 και σε 154 συμμετοχές σημείωσε 48 γκολ. Η εκτελεστική του δεινότητα οδήγησε τους ανθρώπους της Ολλανδικής Φιτέσε να ενδιαφερθούν για εκείνον και τελικά να τον εντάξουν στο δυναμικό τους και δεν τους απογοήτευσε. Την δεύτερη του περίοδο στην ομάδα του Άρνεμ και συγκεκριμένα την σεζόν 1997-1998 σκόραρε 34 γκολ σε 32 αγώνες και ανακηρύχτηκε πρώτος σκόρερ στην Ευρωπη κερδίζοντας έτσι το χρυσό παπούτσι.
fiteseΚαι ερχόμαστε στην καταλυτική ημερομηνία…  Οι πολύ καλές παρουσίες τουΜαχλά με την φανέλα της Φίτεσε δημιουργούν ενδιαφέρον σε δύο μεγάλους συλλόγους για τον Έλληνα επιθετικό, την Μπάγερν Μονάχου και τον Άγιαξ. Τελικά ο Αίαντας ήταν αυτός που κολάκευσε περισσότερο τον Μαχλά και έτσι στις 6 Ιουλίου του 1999 η Ολλανδική ομάδα ξοδεύει το αστρονομικό ποσό για την εποχή, των 5,7 δισεκατομμυρίων δραχμών και γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας αθλητής όλων των εποχών.
Μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής, ο Νίκος Μαχλάς δεν έκρυβε την ικανοποίησή του και σε δηλώσεις του είχε πει ότι είναι η πιο σπουδαία στιγμή της καριέρας του αφού πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο του όνειρο: "Αν και όπως κάθε παίκτης στην αρχή έχω το άγχος για να βρω τη θέση μου στην ομάδα, εντούτοις είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσω να τα καταφέρω. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά αφού και το ολλανδικό πρωτάθλημα δε μου είναι άγνωστο και ξέρω τι θα αντιμετωπίσω" ,δήλωσε ο Ελληνας παίκτης.
ajax2Ανάλογος ενθουσιασμός, όμως, επικρατούσε και στον Αγιαξ: "Πιστεύουμε ότι αποκτήσαμε έναν παίκτη που ξέρει καλά να βάζει την μπάλα στα δίχτυα. Δεν μπορούμε να το εγγυηθούμε, βέβαια, όμως ο Μαχλάς τα τελευταία χρόνια απέδειξε ότι ξέρει να το κάνει πολύ καλά", είπε ο Ντάνι Μπλιντ, πρώην αρχηγός του Άγιαξ και μέλος της τότε διοίκησης.
Ο Έλληνας επιθετικός με τον μεγάλο Άγιαξ κατέκτησε και ένα πρωτάθλημα την σεζόν 2001-2002. Από το 1999 μέχρι το 2002 που αγωνίστηκε ο Μαχλάς με την φανέλα του Άγιαξ σε74 συμμετοχές σημείωσε 38 γκολ.
Το 2002 το κοπέλι πήρε μεταγραφή για την Σεβίλλη όπου και αγωνίστηκε για μία περίοδο και σε 14 συμμετοχές σημείωσε 2 γκολ. Την επόμενη χρονιά ήρθε η ώρα του επαναπατρισμού για τον Έλληνα σκόρερ και ντύθηκε στα «κυανόλευκα» του Ηρακλή. Το 2004 γύρισε στον αγαπημένο του ΟΦΗ και το 2006 πήγε στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ, όπου και έκλεισε την καριέρα του το 2008.
Από το 1993 έως το 2002 ο Μαχλάς αγωνίστηκε 60 φορές με την Εθνική Ελλάδος πετυχαίνοντας 18 τέρματα. Είναι 4ος στη λίστα των σκόρερ της Εθνικής ενώ αξέχαστο έχει μείνει στους Έλληνες φιλάθλους το γκολ που σημείωσε στον τελευταίο αγώνα τον προκριματικών για το Μουντιάλ του 1994 εναντίον της εθνικής Ρωσίας το οποίο έφερε την πρόκριση αλλά και ξέφρενους πανηγυρισμούς στο ΟΑΚΑ. Ο Νίκος Μαχλάς συμμετείχε στην πρώτη εμφάνιση της Εθνικής Ελλάδος σε Μουντιάλ το 1994.
Η καριέρα του Νίκου Μαχλά σε νούμερα:
ΣεζόνΟμάδαΣυμμετοχέςΓκολ
1990-1996ΟΦΗ15448
1996-1999Φίτεσε9260
1999-2002Άγιαξ7438
2002-2003Σεβίλλη142
2003-2004Ηρακλής2610
2004-2006ΟΦΗ5221
2006-2008ΑΠΟΕΛ5117
maxlasΟ Νίκος Μαχλάς αναφερόμενος στην επιλογή του να πάει στον Αίαντα τόνισε: «Ήταν δικιά μου επιλογή. Είχα πρόταση και από την Μπάγερν Μονάχου, αλλά επειδή ήμουν στην Ολλανδία προτίμησα τον Άγιαξ».
 Το κοπέλι στην ερώτηση αν έπαιξε ρόλο στην μεταγραφή του η κατάκτηση του «χρυσού παπουτσιού» είπε: «Όλες οι χρονιές ήταν πολύ καλές. Δεν είχα μεγάλες αποτυχίες. Ήμουν σε μία ομάδα όπως η Φίτεσε που μπορούσε ακόμα να κατακτήσει και το πρωτάθλημα. Το Ολλανδικό πρωτάθλημα δεν είναι σαν το ελληνικό, πολλές ομάδες διεκδικούν κάθε χρόνο το πρωτάθλημα και πολλές ομάδες μάλιστα όπου δεν ανήκουν στις λεγόμενες μεγάλες, το έχουν κατακτήσει. Στο εξωτερικό περνούσα πολύ καλά, με ποδοσφαιρική… ξεγνοιασιά. Εκεί το ποδόσφαιρο το χάρηκα».
Ο Έλληνας επιθετικός μιλώντας για το αν σκέφτηκε και δεύτερη φορά την πρόταση του Άγιαξ πριν απαντήσει θετικά τόνισε: «Ναι την σκέφτηκα επειδή είχα και την πρόταση από την Μπάγερν η οποία ήταν αρκετά δελεαστική. Τελικά κατέληξα στον Άγιαξ επειδή ήμουν ήδη στην Ολλανδία και μου άρεσε».
Για το πρώτο του ματς με τον Άγιαξ ο Νίκος Μαχλάς θυμήθηκε και μας είπε: «Στον Άγιαξ ήταν πολύ ωραία, ήταν ένα περιβάλλον καινούριο αλλά πολύ καλό. Στο πρώτο ματς με τον Άγιαξ είχα σκοράρει θυμάμαι και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα».
Τέλος αναφερόμενος στην αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπο του και το… συρτάκι που έπαιζε από τα μεγάφωνα μετά από κάθε γκολ που πετύχαινε είπε: «Είχα και έχω πολύ καλή σχέση με τους ανθρώπους στην Ολλανδία. Να φανταστείτε μιλάω ακόμα μαζί τους μέσω mail και face book και μου δείχνουν ακόμα την αγάπη τους. Έχω μία απίστευτη σχέση με αυτή την χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου