ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

"Ο τυφώνας Κλάιφερτ"

Ο τυφώνας Κλάιφερτ

Βρισκόμενοι σε εξαιρετική βραδιά, οι Ολλανδοί προσέφεραν ένα εκπληκτικό ρεσιτάλ ποδοσφαίρου, διαλύοντας πριν ακριβώς 11 χρόνια την Γιουγκοσλαβία με 6-1. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Πάτρικ Κλάιφερτ, ο οποίος με τέσσερα προσωπικά τέρματα έδωσε διαστάσεις θριάμβου στην νίκη των «οράνιε». Πάμε να θυμηθούμε όμως τι έγινε στην εν λόγω αναμέτρηση.

Το ματς:
Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του 2000 που πραγματοποιήθηκε στα γήπεδα τηςΟλλανδίας και Βελγίου, είχε δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας στους φίλους των «οράνιε», πως οι «τουλίπες» θα καταφέρουν να φτάσουν στην κορυφή της Ευρώπης. Η αισιοδοξία τους τονώθηκε ιδιαίτερα εκείνο το βράδυ της Κυριακής στις 25 Ιουνίου, όπου το συγκρότημα του Φρανκ Ράικαρντ έκανε «σμπαράλια» τους πλάβι.kluivertΣτο Ντε Κούιπ του Ρότερνταμ, οι Ολλανδοί χρειάστηκαν 24 λεπτά ώστε ν’ ανοίξουν τον χορό των γκολ, με τον Πάτρικ Κλάιφερτ να κερδίζει τον Κράλι ύστερα από τραγικό λάθος του τελευταίου. Το δεύτερο «χτύπημα» ήρθε 14 λεπτά αργότερα, όταν και πάλι ο Ολλανδός επιθετικός δεν δυσκολεύτηκε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα των Γιουγκοσλάβων και να δώσει «αέρα» δύο τερμάτων στους τυπικά φιλοξενούμενος.

Στην επανάληψη, το συγκρότημα του Βουγιαντίν Μποσκόφανοίχτηκε ώστε να κάνει την μεγάλη ανατροπή, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τι εννοούμε; Ο Κλάιφερτ έδειχνε ασταμάτητος και με ακόμα δύο προσωπικά τέρματα (51’ και 54’, αν και το πρώτο μπορεί να θεωρηθεί και ως αυτογκολ, καθώς χτύπησε στο πόδι ο Γκοβεντάριτσα), έδωσε διαστάσεις θριάμβου στην πρόκριση των Ολλανδών ενώ πέτυχε και ρεκόρ τερμάτων στα τελικά της διοργάνωσης.

patrickΑλλά οι «τουλίπες» δεν σταμάτησαν εκεί. Την «σκυτάλη» από τον Κλάιφερτ πήρε ο Όφερμαρς, ο οποίος με ακόμα δύο γκολ (78’ και 90’) πραγματοποίησε το 6-0, ενώ οι Γιουγκοσλάβοι το μόνο που πέτυχαν ήταν να μείωσαν σε 6-1, με τον Μιλόσεβιτς να σημειώνει από κοντινή απόσταση το γκολ της τιμής. Επόμενος αντίπαλος για τους Ολλανδούς στα ημιτελικά της διοργάνωσης οιΙταλοί, όπου η «σκουάντρα ατζούρα» θα πάρει το εισιτήριο για τον τελικό επικρατώντας των γηπεδούχων στην διαδικασία των πέναλτι.
Ωστόσο, το βράδυ της 25 Ιουνίου του 2000 ανήκει δικαιωματικά στον Πάτρικ Κλάιφερτ. Ο παλαίμαχος πλέον ποδοσφαιριστής έγραψε με «χρυσά γράμματα» το όνομά του στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ενώ ανατρέχοντας κανείς στο βιογραφικό του, μπορεί να καταλάβει το τι έχει προσφέρει εκείνος στο άθλημα.
Οι συνθέσεις:
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Κράλι, Κομλιένοβιτς, Τζούκιτς, Μιχαΐλοβιτς, Σάβελιτς (55 Γιόβαν Στάνκοβιτς), Γκοβεντάριτσα, Στόικοβιτς (51 Ντέγιαν Στάνκοβιτς), Γιούγκοβιτς, Ντρούλοβιτς (69 Κοβάσεβιτς), Μιλόσεβιτς, Μιγιάτοβιτς.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Φαν Ντερ Σαρ (64 Φέστερφελντ), Μπόσφελτ, Σταμ, Φρανκ ντε Μπουρ, Νούμαν, Οφερμαρς, Κόκου, Ντάβιντς, Ζέντεν (80 Ρόναλντ ντε Μπουρ), Μπέργκαμπ, Κλάιφερτ (59 Μακάι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου