ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

"Το ντέρμπι της ντροπής"

Το ντέρμπι της ντροπής 

Ήταν 17 Ιουνίου του 1964 όταν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά… πάντων, νομίζοντας πως ο ημιτελικός του Κυπέλλου ανάμεσα στις δύο ομάδες (1-1) ήταν στημένος με αποτέλεσμα να μπουν στον αγωνιστικό χώρο της «Λεωφόρου Αλεξάνδρας» και να τα κάνουν όλα… σμπαράλια.  Το blog θυμάται.

Στο κατάμεστο γήπεδο της «Λεωφόρου Αλεξάνδρας», Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός,Leoforosδιασταυρώνουν τα ξίφη τους με στόχο ένα εισιτήριο στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, εκεί όπου περίμενε ήδη η ΑΕΚ (είχε αποκλείσει τον Πιερικό με 3-1). Όλα κυλούσαν ήρεμα στον μεγάλο ημιτελικό με τους δύο «αιωνίους» να μπαίνουν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο αναζητώντας τον γρήγορο γκολ. Αυτός που ευτύχησε νε το πετύχει ήταν ο Ολυμπιακός, όταν ο Νεοφώτιστος στο 16’ εκμεταλλεύτηκε την ασθενής απόκρουση του Βουτσαρά και από κοντά άνοιξε το σκορ για τουςΠειραιώτες, με τους οπαδούς των «ερυθρολεύκων» να πανηγυρίζουν δεόντως την επίτευξη του τέρματος αυτού. Ωστόσο η απάντηση για τους γηπεδούχους ήταν άμεση αφού δέκα λεπτά αργότερα οΜίμης Δομάζος επανέφερε την τάξη, ισοφαρίζοντας για τον Παναθηναϊκό σε 1-1. Επομένως από το26’ βρισκόμαστε στο ισόπαλο 1-1 με τις ευκαιρίες πουarxiki ακολουθούν από τους δύο αντιπάλους να είναι ανεπανάληπτες. Εκτός όμως από πολλές ευκαιρίες , ορατά ήταν και τα νεύρα των 22 ποδοσφαιριστών αφού δεν είναι λίγες οι φορές που οι παίκτες των δύο ομάδων πιάστηκαν στα χέρια. Η ίδια εικόνα θα συνεχιστεί και στην επανάληψη. Οι ποδοσφαιριστές των δύο «αιωνίων» συνέχισαν να μην μπορούν να δώσουν το προβάδισμα στις ομάδες τους με αποτέλεσμα το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης να κριθεί στην παράταση.
Σε περίπτωση που και στην ημίωρη παράταση δεν προέκυπτε νικητής τότε θα γινόταν επαναληπτικόςleoforosmikriαγώνας, αυτή την φορά στην έδρα του Ολυμπιακού. Αυτό «τσίγκλησε» τους οπαδούς των δύο ομάδων οι οποίοι αρχίζουν να υποψιάζονται πως ο αγώνας είναι «σικέ» ώστε να γίνει και επαναληπτικός για να βγει οικονομικά επωφελημένη η ΕΠΟ. Σε αυτή την σκέψη ήρθαν να προστεθούν και οι παιδαριώδεις χαμένες ευκαιρίες από τις δύο πλευρές για ολοκληρωθεί το… σκηνικό. Τα πρώτα συνθήματα περί εισόδου των 25.000 οπαδών στον αγωνιστικό χώρο κάνουν την εμφάνισή τους. «Θα μπούμε μέσα», «Πουλημένοι» και «Θα γίνει του Περού» ηχούν από τους φίλους των δύο «αιωνίων». Για όσους απορούν για το τελευταίο σύνθημα, είχε τις «ρίζες» του από το γεγονός ότι λίγες μέρες νωρίτερα σε έναν αγώνα ανάμεσα στο Περού και την Αργεντινή ο διαιτητής της αναμέτρησης είχε ακυρώσει γκολ τωνγηπεδούχων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οπαδοί να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο και να βρουν τραγικό θάνατο 318 αθώοι άνθρωποι.
Δυστυχώς όμως οι φίλαθλοι των δύο ομάδων δεν έμειναν στα λόγια αφού έπειτα από δυο τεράστιες ευκαιρίες από τους Δομάζο και Παπάζογλου του σύνθημα «Θα μπούμε μέσα» έγινε πράξη πέντε λεπτά πριν το τέλος της παράτασης. Το πλήθος όρμισε στον αγωνιστικό χώρο, πιστεύοντας πως το παιχνίδι ήταν στημένο και κατέστρεψε ότι βρήκε μπροστά του. Από δοκάριαδίχτυα και διαφημιστικέ64epeisodiaς πινακίδες μέχρι και τις θέσεις των επισήμων, το ιατρείο του γηπέδουαλλά και τα αποδυτήρια. Όσον αναφορά το τι απέγιναν οι ποδοσφαιριστέςαλλά και ο Ολλανδός διαιτητήςΜάτενς, έφυγαν τρέχοντας για να γλιτώσουν τα χειρότερα. Τα εύσημα ωστόσο ανήκαν ολοκληρωτικά στηνΑστυνομία και την στάση την οποία κράτησε. Οι περίπου 1500 αστυφύλακες που βρίσκονταν στον χώρο άρχισαν να χειροκροτούν τους οπαδούς με στόχο να μην τους εξαγριώσουν περεταίρω έπειτα από διαταγή του αστυνομικού διευθυντή,Γεώργιο Κανελλάκη.  Όσον αναφορά τις ζημιές που έγιναν στο γήπεδο μόνο μια λέξη μπορεί να τις χαρακτηρίσει «ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ». Το ποσό που χρειάστηκε ώστε να επανέλθει η φυσιολογική μορφή του γηπέδου ήταν αστρονομικό για την εποχή εκείνη αφού ξεπερνούσε τα 1.000.000 δραχμές.
Παράλληλα οι δύο ομάδες δεν στάθηκαν με «σταυρωμένα» τα χέρια αφού αμφότερες εξέδωσανEpeisodiaPao_Osfpανακοινώσεις μέσω των οποίων ζητούσαν την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. Αρχικά το διοικητικό συμβούλιο τουΠαναθηναϊκού συνεδρίασε μετά το τέλος του αγώνα και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο Παναθηναϊκός αποκρούει με αγανάκτησαν τη µοµφή ότι το ματς ήτο προσυνεννοηµένο. Διαμαρτύρεται για τους βανδαλισµούς και ζητά την παραδειγµατικήν τιµωρίαν των ενόχων»., ενώ στο ίδιο ‘μήκος κύματος’ κυμάνθηκε και η «ερυθρόλευκη» ανακοίνωση: «Ουδείς έχει το δικαίωμα να κατασπιλώνει την ιστορία του Ολυμπιακού, τους αθλητάς του και τη διοίκησή του. Αποδοκιμάζουμε τους βανδαλισμούς και εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς τον Παναθηναϊκόv».
Διοργάνωση: Κύπελλο Ελλάδος
Φάση: Ημιτελικός
Αγώνας: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
Γήπεδο: Λεωφόρος Αλεξάνδρας
Διαιτητής: Μάτενς (Ολλανδία)
Θεατές: 25.000
Συνθέσεις:
paoΠαναθηναϊκός: Boυτσαράς, Καµάρας, Παπουλίδης, Σούρπης, Ανδρέου, Πιτυχούτης, ∆οµάζος, Λουκανίδης, Κοµιανίδης, Πανάκης, Παπαεµµανουήλ



osfpΟλυμπιακός: Αυγητίδης, Πλέσσας, Στεφανάκος, Παυλίδης, Σηµαντήρης, Πολυχρονίου, Γκαϊτατζής, Βασιλείου, Σιδέρης, Παπάζογλου, Νεοφώτιστος.

Για όσους περίμεναν τον… περιβόητο επαναληπτικό, αυτός δεν διεξήχθη ποτέ και έπειτα από απόφαση της ΕΠΟ οι δύο «αιώνιοι» μηδενίστηκαν. Μπορεί οι εφημερίδες της εποχής να ζητούσαν από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να ανακηρύξει την ΑΕΚΚυπελλούχο Ελλάδος, καθώς είχε εξασφαλίσει ήδη την συμμετοχή της στον μεγάλο τελικό, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Τουλάχιστον όμως η ΕΠΟ δήλωσε την ΑΕΚ εκπρόσωπο του ελληνικού ποδοσφαίρου στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης της προσεχούς περιόδου. Λίγα χρόνια αργότερα όμως η αδικία αποκαταστάθηκε με την Ένωση να αναγνωρίζεται ως Κυπελλούχος Ελλάδος για το 1964.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου