ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

"Ένας Ιππότης για τη Γιουνάιτεντ (vds)"

Ένας Ιππότης για τη Γιουνάιτεντ (vds) 

Στις 12 Ιουνίου του 1999 ο Αλεξάντερ Τσάπμαν Φέργκιουσον χρίζεται Ιππότης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο.

O Σκωτσέζος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποκαλείται έκτοτε Sir. Πρόκειται για την ύψιστη τιμή που μπορεί να λάβει από μονάρχη Βρετανός, μη γαλαζοαίματος, πολίτης!Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας είχε χριστεί το 1995 (τιμή που έχει λάβει και ο τραγουδιστής Έλτον Τζον), ενώ  ακολουθούν δύο κατώτερες βαθμίδες τιμής: ο τίτλος του Αξιωματούχου του Τάγματος και του Μέλους.
Με το αξίωμα αυτό επιβραβεύονται όλοι οι άνδρες δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου Αγγλίας και Ουαλίας, με τον ορισμό των ανθρώπων που θα χειροτονηθούν Ιππότες να γίνεται, κατά το δοκούν, από τον Μονάρχη της εποχής. Πρόκειται για μία ιερή διαδικασία στο Νησί, η οποία κρατά από τον 13ο αιώνα, αφού καθιερώθηκε από τον Βασιλιά Ερρίκο τον 3ο, λίγα χρόνια πριν το θάνατό του το 1272.
Το χρίσμα δόθηκε στον Σκωτσέζο, στο πλαίσιο του εορτασμού των εβδομηκοστών έκτων γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ II, για την προσφορά του στο βρετανικό αθλητισμό και πολιτισμό γενικότερα. Η Ελισάβετ γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926 και στέφθηκε Βασίλισσα στις 2 Ιουνίου του 1953. Πάντοτε, λοιπόν, τα γενέθλιά της γιορτάζονται τον μήνα της στέψης της, Ιούνιο, και όχι τον Απρίλιο, για να γίνονται όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις κάτω από καλές καιρικές συνθήκες!
Έτσι, ο τίτλος του «Sir» προστέθηκε στο όνομα του ανθρώπου που άλλαξε τις ισορροπίες στο αγγλικό ποδόσφαιρο από τη γυναίκα που είχε το ίδιο όνομα με τη μητέρα του, όπως ο ίδιος είχε το 1999, επισημάνει. Γεννημένος σ΄ένα εργατικό προάστιο της Γλασκώβης, το Γκόβαν (γενέτειρα και του Κένι Νταλγκλίς), την τελευταία μέρα του χρόνου του 1941 (31 Δεκέμβρη), ποιος θα φανταζόταν πως θα έφθανε στην κορυφή και μάλιστα με τόσο εμφατικό τρόπο.
Το blog σας θυμίζει τη διαδρομή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον από το Γκόβαν στο Μάντσεστερ και από τα ναυπηγεία του Κλάιντ στην ύψιστη τιμή από τον Οίκο των Ουίντσορ.
Ο πατέρας του, Αλεξάντερ Μπίτον Φέργκιουσον, εργαζόταν στα ναυπηγεία του Γκόβαν, κάνοντας τα πάντα για να συντηρήσει τη σύζυγό του Ελίζαμπεθ Χάρντι και τα δύο του παιδιά Αλεξάντερ και Μάρτιν. Η ποδοσφαιρική καριέρα του φανατικού υποστηρικτή της Ρέιντζερς, Άλεξ, άρχισε το 1957 στην Κουίνς Παρκ, σε μία από τις ιστορικότερες ομάδες της Σκωτίας, που παραμένει έως και σήμερα ερασιτεχνική!
Ο ποδοσφαιριστής Φέργκιουσον ήταν επιθετικός και αγωνίστηκε έως το 1974, όταν και σε ηλικία 33 ετών αποφάσισε να σταματήσει την ενεργό δράση, ως παίκτης. Αγωνίστηκε στις Σεντ Τζόνστον (παράλληλα δούλευε και σαν εργάτης στα ναυπηγεία του Κλάιντ!), Ντανφέρμλιν (η πρώτη ομάδα που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο), Φόλκερκ και Έιρ Γιουνάιτεντ, στην οποία έκλεισε την καριέρα του, μετά από δέκα χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.
Ανάμεσα στην Ντανφέρμλιν και τη Φόλκερκ αφήσαμε, επίτηδες, ένα κενό, διότι την περίοδο 1967-1969 ο Άλεξ Φέργκιουσον πραγματοποίησε το μεγάλο του όνειρο, φορώντας τη φανέλα της ομάδας που λάτρευε από παιδί, καθότι προερχόταν και από οικογένεια φανατικών Προτεσταντών. Από τη μεταγραφή του στους «Διαμαρτυρόμενους» η Ντανφέρμλιν καρπώθηκε το ποσό των 65 χιλιάδων λιρών, ποσό ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής, για μεταγραφή παίκτη από ένα σκωτσέζικο κλαμπ σε άλλο.
mirror
Στα δύο χρόνια που έμεινε στη Ρέιντζερς, αναλογικά με τις συνολικές συμμετοχές του, είχε μέσο όρο 1,64 γκολ ανά παιχνίδι (στη φώτο, σε ηλικία 27 ετών, διαβάζει τα επιτεύγματά του με την ομάδα του σ΄ένα από αυτά)Η καριέρα του, όμως, παίρνει την κατιούσα μετά την ήττα στον τελικό του Κυπέλλου Σκωτίας το 1969, από τη Σέλτικ, με 4-0. Η αναμέτρηση διεξήχθη στο «Χάμπτεν Παρκ» της Γλασκώβης, μπροστά σε 132 χιλιάδες κόσμο, με τους Κέλτες να χρησιμοποιούν μονάχα Σκωτσέζους παίκτες, με προπονητή τον Τζοκ Στέιν (κρατήστε αυτό το όνομα). Στη Ρέιντζερς αγωνίζονται δύο Σκανδιναβοί-ο Δανός αμυντικός Κάι Γιόχανσεν και ο Σουηδός μέσος Όριαν Πέρσον-και εννέα Σκωτσέζοι.
Τα γκολ των Τσάλμερς, Κόνελι, Μπόμπι Λένοξ και Μπίλι ΜακΝιλ κρίνουν τον τελικό υπέρ των «Καθολικών», με τον Φέργκιουσον να φέρει ευθύνη στο γκολ του ΜακΝιλ και γενικά να έχει τραγική απόδοση.Εκνευρισμένος στην απονομή των μεταλλίων της φιναλίστ ομάδας του τελικού, πετάει το δικό του. Η τιμωρία από την ομάδα είναι η ένταξή του στη reserve team, ενώ λίγες μέρες αργότερα προκύπτει σκάνδαλο, που αφορά τη γυναίκα του.
Η Κάθι Φέργκιουσον, σύζυγος του Άλεξ, είναι Καθολική στο θρήσκευμα! Ο ίδιος ο παίκτης διαρρηγνύει τα ιμάτιά του πως η Ρέιντζερς ήξερε το θρήσκευμα της γυναίκας του, όμως είναι προφανές πως μετά από αυτά τα δύο περιστατικά δεν τον χωράει ο τόπος στο «Άιμπροξ». Η Κάθι δεν τον αφήνει να πάρει μεταγραφή στη Νότιγχαμ Φόρεστ, το 1969, γιατί δεν θέλει να φύγει από τη Σκωτία. Έτσι ως παίκτης ο Φέργκιουσον δεν αγωνίζεται ποτέ στη χώρα που προπονητικά θα γράψει ιστορία.
Στο video που ακολουθεί δείτε ένα σκληρό μαρκάρισμα του ποδοσφαιριστή Φέργκιουσον, σε παιχνίδι της Ρέιντζερς (αυτός που φοράει τη φανέλα με το 9 και ρίχνει την κλωτσιά!):

Ο Άλεξ κάθεται στον πάγκο
Ουσιαστικά πρώτη φορά χρέη προπονητή αναλαμβάνει στη Φόλκερκ, στην οποία είναι και παίκτης, όμως, ηsterling έναρξη της προπονητικής του καριέρας χρονολογείται το 1974 στην Ιστ Στέρλινγκ (στη φώτο διακρίνεται όρθιος με την μπάλα στα χέρια), στην οποία λαμβάνει περίπου 200 λίρες το μήνα αμοιβή! Ο Τζοκ Στέιν (ξανακρατήστε αυτό το όνομα), προπονητής της Σέλτικ στον επίμαχο τελικό του 1969, με τον οποίο ο Φέργκιουσον έχει αναπτύξει στενές σχέσεις φιλίας τον στέλνει στη Σεντ Μίρεν κι εκεί αρχίζει κανονικά η καριέρα του ως τεχνικού.
Στο γήπεδο οι «Άγιοι» πετούν και με τον Φέργκιουσον στον πάγκο τους, αλλάζει το status του συλλόγου που βολόδερνε στις μικρές κατηγορίες της Σκωτίας. Χτίζοντας μία νεανική ομάδα, με μέσο όρο ηλικίας κάτω από είκοσι χρόνια, ο Φέργκιουσον ανεβάζει τη Σεντ Μίρεν στην πρώτη κατηγορία. Φεύγει, μετά από τέσσερα χρόνια, το 1978 με την πρώτη μεγάλη σκιά στην καριέρα του να δημιουργείται: απολύθηκε (η πρώτη και τελευταία φορά που του συνέβη αυτό ως προπονητής, μέχρι και σήμερα!), λόγω δημοσιεύματος της Sunday Herald, ότι μανατζάρει παράνομα ποδοσφαιριστές της ομάδας, αντί χρηματικού ανταλλάγματος.
Όπως διαπιστώθηκε, όμως, ο βασικός λόγος που απολύθηκε ο Φέργκιουσον ήταν το γεγονός πως είχε συμφωνήσει, ενώ υπήρχε σε ισχύ συμβόλαιο με τη Σεντ Μίρεν, να συνεχίσει την καριέρα του στην Αμπερντίν. Στο «Πίτοντρι» αντικαθιστά τον Μπίλι ΜακΝιλ (έναν ακόμη παλιό γνώριμο από τον περιβόητο τελικό του 1969), ο οποίος συνεχίζει στη Σέλτικ. Μεγάλο εμπόδιο είναι το νεαρό της ηλικίας του, αφού στα 37 του, σε μία ομάδα που έχει σπάσει τη δυάδα Σέλτικ-Ρέιντζερς, έχοντας πάρει πρωτάθλημα, δεν είναι εύκολο να επιβληθεί.
Οι επιτυχίες αλλάζουν τα δεδομένα, όμως. Η Αμπερντίν κατακτά επί Φέργκιουσον τρία πρωταθλήματα (1980, 1984, 1985). Μέχρι τότε είχε μονάχα ένα, το 1955, ενώ από τότε δεν έχει πάρει άλλο! Προσθέτει στην τροπαιοθήκη της τέσσερα Κύπελλα (1982, 1983, 1984 και 1986) κι ένα Λιγκ Καπ (1986). Το μεγάλο επίτευγμα, όμως, έρχεται το 1983, με την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, μετά τη νίκη της στον τελικό της 11ης Μαΐου, επί της Ρεάλ Μαδρίτης, με 2-1, ενώ παίρνει και το Σούπερ Καπ Ευρώπης την ίδια χρονιά. Το 1983 του δίνεται ο πρώτος τιμητικός τίτλος του Αξιωματούχου του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας! Είναι προφανές πως δεν τον χωράει, πλέον, ο τόπος στο Αμπερντίν, με τη Γουλβς να γίνεται η πρώτη αγγλική ομάδα, το 1982, που του κάνει πρόταση συνεργασίας, την οποία αρνείται.
Παρακολουθείστε τους πανηγυρισμούς παικτών και φιλάθλων της Αμπερντίν για το νταμπλ του 1984, στο video που ολοκληρώνεται με δηλώσεις του Άλεξ Φέργκιουσον:
Ένα βήμα πριν το Μάντσεστερ
Λίγο πριν τελειώσει η σεζόν 1985-1986 ο Άλεξ Φέργκιουσον ενημερώνει τον πρόεδρο της Αμπερντίν Ντικ Ντόναλντ, πως θέλει να τερματίσει την καριέρα του στην ομάδα. Οι προτάσεις από Ρέιντζερς, Άρσεναλ και Τότεναμ έχουν αρχίσει να πέφτουν βροχή στον 45χρονο, πλέον, τεχνικό, όμως, πριν πάει για πρώτη φορά στην Αγγλία, η μοίρα τον θέλει να περάσει και από τον πάγκο της Εθνικής ομάδας της χώρας του.Προπονητής των Σκωτσέζων είναι ο Τζοκ Στέιν, ο οποίος καταφέρνει να οδηγήσει τα «κιλτ» στα πλέι-οφ με την Αυστραλία, πριν την τελική φάση του Μουντιάλ του 1986, αλλά δεν ζει για να χαρεί την επιτυχία του αυτή.
Στο τελευταίο ματς της προκριματικής φάσης γα την ευρωπαϊκή ζώνη, η Σκωτία χάνει από την Ουαλία μεalex31-0, στο 80΄ της αναμέτρησης, και χρειάζεται την ισοπαλία, τουλάχιστον, ώστε να παίξει πλέι-οφ. Το 1-1 γίνεται με πέναλτι, λίγο πριν το τέλος της αναμέτρησης, με τον Στέιν να παθαίνει καρδιακό επεισόδιο και να πεθαίνει στις 10 Σεπτέμβρη του 1985. Ο Φέργκιουσον αναλαμβάνει την Εθνική Σκωτίας, παράλληλα με την Αμπερντίν (στην οποία προσλαμβάνει βοηθό τον Άρτσι Κοξ), με την οποία αποκλείει τους Αυστραλούς από το Μουντιάλ. Στην τελική φάση του Μεξικού, το 1986, η Σκωτία παίρνει έναν πόντο (από το 0-0 με την Ουρουγουάη), χάνοντας από Δανία και Δυτική Γερμανία και φυσικά αποκλείεται (στη φωτό μπορείτε να δείτε τον Φέργκιουσον στα χαρτάκια panini της εποχής για το Μουντιάλ του Μεξικού το 1986, με την ιδιότητα του προπονητή της Σκωτίας).
Με τη Γιουνάιτεντ στην κορυφή
Έχοντας απορρίψει Άρσεναλ, Τότεναμ, Γουλβς ο Φέργκιουσον δίνει την εντύπωση πως περιμένει κάτι καλύτερο. Μπόρεσε και πήγε με τη Σκωτία σε Παγκόσμιο Κύπελλο, έκανε την Αμπερντίν με τέσσερα πρωταθλήματα και με ευρωπαϊκό τίτλο. Περιμένει, απλώς, να βρει τις καλύτερες προϋποθέσεις, ώστε να κάνει το μπαμ! Εκείνη την περίοδο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει στον πάγκο της τον Ρον Άτκινσον (ολοκλήρωσε την καριέρα του σαν υπηρεσιακός στην Πίτερμπρο το 2006).
Η εποχή που ο Άτκινσον βρίσκεται στον πάγκο των «μπέμπηδων» συνδέεται με την απόλυτη κυριαρχία της Λίβερπουλ (τρία πρωταθλήματα κι ένα το 1986 που είναι το πρώτο από τα, μόλις, τρία που πήρε, όσο ο Φέργκιουσον κάθεται στον πάγκο της Γιουνάιτεντ). Ο Άτκινσον απολύεται μετά τον αποκλεισμό από τη Σαουθάμπτον για το Λιγκ Καπ, αφήνοντας προτελευταία την ομάδα στο πρωτάθλημα. Στις 6 Νοεμβρίου 1986 ο Άλεξ Φέργκιουσον αναλαμβάνει τις τύχες των «κόκκινων διαβόλων».
Τα επιτεύγματά του από εκεί και πέρα είναι σαφώς πιο προβεβλημένα. Δώδεκα πρωταθλήματαfergieΑγγλίας, με τα οποία η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέρασε τη Λίβερπουλ και είναι η πρώτη, πλέον, στη σχετική λίστα με 19 έναντι 18 της ομάδας του λιμανιού. Όταν πήγε ο Φέργκιουσον στη Γιουνάιτεντ, ο σύλλογος του Μάντσεστερ είχε 7 και η Λίβερπουλ 15! Πέντε Κύπελλα, τέσσερα Λιγκ Καπ και εννέα Σούπερ Καπ Αγγλίας, δύο Τσάμπιονς Λιγκ (1999, 2008), ένα Κυπελλούχων Ευρώπης (1991), ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης (1991), ένα Διηπειρωτικό (1999) κι ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων (2008) συμπληρώνουν το πάρτι τροπαίων.
Δέκα σεζόν έχει ανακηρυχθεί από συναδέλφους του καλύτερος προπονητής της χρονιάς και 25 καλύτερος του μήνα, ενώ έχει στο ενεργητικό του πάνω από εβδομήντα προσωπικές διακρίσεις.
becham
Το όνομά του έχει εμπλακεί σε υπόθεση παράνομου μάνατζμεντ παικτών, ενώ στην ιστορία έχουν μείνει  ο καυγάς του με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ (φώτο), η δήλωσή του για στημένο Τσάμπιονς Λιγκ υπέρ Ιταλών και Ισπανών το 2003, η διαμάχη του με τον τότε μεγαλομέτοχο της Γιουνάιτεντ (το 2003) Μαρνιέ για το άλογο ιπποδρομιών «Βράχος του Γιβραλτάρ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου