ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

"Μια φορά και.. ένα παραμύθι το 2004"

Μια φορά και.. ένα παραμύθι το 2004

Η Ελλάδα του Otto Rahhagel, πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες "αναταράξεις" στην ιστορία τουΕυρωπαϊκού Πρωταθλήματος, εκείνο το βράδυ της Παρασκευής, στις 25 Ιουνίου του 2004, όταν κέρδισε την διεκδικήτρια του πρωταθλήματος, Γαλλία με 1-0 και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Euro 2004.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια και πρωτοξεκίνησε το 1960, οι πέντε δυνάμεις του ευρωπαικού ποδοσφαίρου, απέτυχαν να φτάσουν στα ημιτελικά. Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, αποκλείστηκαν από τον 1ο γύρο  και η Αγγλία έχασε στον προημιτελικό από την Πορτογαλία, όσο για τη Γαλλία.. Η ιστορία έχει κάπως έτσι..
Οι δύο Εθνικές, διασταύρωναν τα ξίφη τους για 7η φορά και  η Ελλάδα, που δεν είχε κερδίσει ποτέέναν αγώνα σε σημαντική διοργάνωση, πριν το Euro 2004, έσπασε το σερί 22 συνεχόμενων νικώντης Εθνικής ομάδας της Γαλλίας εναντίον της. Το  γκολ του αγώνα προήλθε από σέντρα τουΖαγοράκη και ο striker της Βέρντερ ΒρέμηςΆγγελος Χαριστέας με εκπληκτική κεφαλιά στο 66’, κάρφωνε τη μπάλα στα δίχτυα του Barthez, μπροστά σε 50.000 θεατές στο στάδιο «Jose Alvalade» της Λισσαβόνας.
Το ξεκίνημα για την Ελλάδα ήταν δυναμικό, όπως το εναρκτήριο με την  Πορτογαλία. Η ελληνική ομάδα πίεσε ψηλά και εμπόδισε τη Γαλλία να κάνει το παιχνίδι της. Ο Σεϊταρίδης είχε από κοντά τονHenry, ο Καψής τον Trezegeut και ο Ζαγοράκης τον Pires, σε ένα σύστημα που έμοιαζε να έχει αρκετά man to man. Στην ουσία, οι Έλληνες παίκτες προσπαθούσαν να μην επιτρέψουν στους αντιπάλους να επιτίθενται εύκολα στην εστία του Νικοπολίδη. Το πρώτο σουτ έγινε από τον Ντέμη Νικολαϊδη στο 13', όμως ο Barthez απέκρουσε . Τέσσερα λεπτά αργότερα χάθηκε μεγάλη ευκαιρία, οΜπασινάς σέντραρε στην περιοχή, ο Κατσουράνης με προβολή έστειλε την μπάλα στον αιφνιδιασμένοBarthez  και το δοκάρι έσωσε τους Γάλλους, δημιουργώντας παράλληλα αμφιβολίες για το αν πέρασε η μπάλα τη γραμμή της εστίας τους. Οι τρικολόρ δυσκολεύονταν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του αγώνα. Στην ουσία, σε όλο το πρώτο ημίχρονο είχαν μια κεφαλιά του Henry στο 23' που κατέληξε ένα μέτρο άουτ από το αριστερό δοκάρι του Νικοπολίδη. Προς μεγάλη έκπληξη, η Ελλάδα ήταν πιο απειλητική. Ενα σουτ του Κατσουράνη μέσα από την περιοχή ανησύχησε λίγο τον Barthez,  πολύ περισσότερο όμως, ένα μακρινό βολέ του Φύσσα. Το ημίχρονο έληξε 0-0 με τα παιδιά του Otto Rehhagel να έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις και την ίδια ώρα στο live της UEFA, η Ελλάδαχαρακτηριζόταν λαμπρότερη στα πρώτα 45 λεπτά από την Γαλλία.
Στο δεύτερο ημίχρονo η ομάδα του Jacques Santini, μπήκε πολύ δυνατά και πίεσε, χωρίς όμως να απειλήσει ιδιαίτερα την εστία του Νικοπολίδη. Ένα σουτ του Henry και μια επέλαση του Lizarazu, ανησύχησαν την ελληνική άμυνα, ο Ρεχάγκελ λοιπόν,  αντιλαμβανόμενος πως η  αριστερή πλευρά τωνΓάλλων με τον Lizarazu, τον Henry και τον συνήθη ύποπτο, Pires, δημιουργούσαν προβλήματα, πέρασε στον αγώνα τον Λάκη, στη θέση του Νικολαϊδη, έναν παίκτη που μπορούσε να μαρκάρει και παράλληλα να βγαίνει  γρήγορα στην αντεπίθεση. Κι εκεί που τα πράγματα έδειχναν δύσκολα.. η απίστευτη ελληνική ομάδα έκανε και πάλι το θαύμα της.
Στο 66' ο Ζαγοράκης έκανε μια φανταστική προσπάθεια από τα δεξιά, απέφυγε υπέροχα τον Lizarazuκαι σέντραρε γλυκά και ακριβέστατα. Ο Χαριστέας με κεφαλιά δεν άφησε κανένα περιθώριο στονBarthez.. 1-0!
Κι αν η δική μας έκπληξη ήταν μεγάλη, των Γάλλων ήταν πολύ μεγαλύτερη. Ο Santini  χρειάστηκε 7 λεπτά για να κάνει τις διορθωτικές κινήσεις του από τον πάγκο. Έβαλε τους επιθετικούς  Saha και Viltor στη θέση των Trezeguet και Dakour. Στο 79' ολοκλήρωσε τις αλλαγές του με τον Rothen, να αντικαθιστά τον Pires. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο Henry ήταν ο πιο επικίνδυνος, όμως οΝικοπολίδης ήταν σταθερός, όπως και οι αμυντικοί μπροστά του.
Οι αποσβολωμένοι παίκτες της Γαλλίας, με το τελευταίο σφύριγμα της λήξης του αγώνα, δεν πίστευαν τι είχε συμβεί και ξαπλωμένοι στο χορτάρι, παρακολουθούσαν τους Έλληνες παίκτες να τρέχουν στους οπαδούς με τις γαλανόλευκες να ανεμίζουν και τους τρελούς πανηγυρισμούς να ξεκινούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ήταν μια απογοητευτική διοργάνωση για τη Γαλλία, η οποία απέτυχε επίσης, να περάσει τον 1ο γύρο και του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2002 υπερασπιζόμενη τον τίτλο της.
«Δεν σκεφτόμασταν καθαρά προς το τέλος του αγώνα» τόνιζε ο τεχνικός των «τρικολόρ», Jacques Santini και συνέχιζε «απλά τρέχαμε προς την επίθεση, που δεν ήταν το καλύτερο που έπρεπε να κάνουμε. Είναι μεγάλη η απογοήτευσή μας. Ελπίζαμε πως θα προκριθούμε στον ημιτελικό».
Ο αμυντικός, Lilian Thuram, ήταν επίσης απογοητευμένος.. «Δεν το περιμέναμε. Παίζαμε σε αυτό τοEuro για να κερδίσουμε, αλλά σήμερα παίξαμε όταν ήταν πολύ αργά. Πιέσαμε,προσπαθήσαμε, αλλά δεχτήκαμε ένα γκολ στη μοναδική τους ευκαιρία».


«Δικαιολογήσαμε την παρουσία μας εδώ. Όλα είναι πιθανά τώρα» έλεγε ο Χαριστέας και συνέχιζε «Έπρεπε να είμαστε ολοκληρωτικά συγκεντρωμένοι, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που κατάφερα ναβοηθήσω την ομάδα μου σκοράροντας και πιστεύω ότι μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα».
"Τι να λέμε τώρα; Τη Γαλλία αποκλείσαμε. Είμαστε τρομερά ευτυχισμένοι. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουμε τα συναισθήματά μας. Κοιτάξαμε στα μάτια τους Γάλλους, παίξαμε καταπληκτικά, κλείσαμε όλους τους διαδρόμους και στείλαμε την Εθνική μας στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Αυτή η πρόκριση είναι αφιερωμένη σε όλους τους Έλληνες και ειδικά τους ποδοσφαιριστές. Μακάρι να ήμασταν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και να συμμετείχαμε στο γλέντι που έχει στηθεί", δήλωνε ο Τάκης Φύσσας εκστασιασμένος από την επιτυχία.
 "Είμαστε ψυχάρες και το αποδείξαμε. Είμαστε και τρελοί, όπως και ο Ρεχάγκελ, που τον σηκώσαμε στα χέρια μας στα αποδυτήρια".

Στα ίδια πελάγη ευτυχίας έπλεε και ο Αντώνης Νικοπολίδης, ο οποίος αναφερόταν με αποφασιστικότητα στο επόμενο ευρωπαϊκό βήμα της Εθνικής: "Στον ημιτελικό έχουμε τις ίδιες ελπίδεςγια να προκριθούμε. Όπως σήμερα. Το πιστεύαμε και τα καταφέραμε. Όλες μας οι δυνάμεις και τομυαλό μας μεταφέρεται εκεί πλέον. Δεν έχουμε καμιά προτίμηση για τον αντίπαλο. Ας είναι όποιος θέλει".
Ο κάπταιν της εθνικής μας και  δημιουργός του χρυσού γκολ, Θοδωρής Ζαγοράκης δήλωνε: "Ακόμα έχουμε ένα παιχνίδι. Χρειαζόμαστε ηρεμία για την ώρα και υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε τα πάντα για να φτάσουμε στον τελικό και να ξαναχαρούμε που θα βγάλουμε τους έλληνες στους δρόμους. Πιστεύουμε σε αυτή την ομάδα".
Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος καλούσε κάθε Έλληνα από κάθε γωνιά του πλανήτη, να υποστηρίξει τηγαλανόλευκη: "Ελάτε όλοι εδώ. Είδατε τι έγινε με 5.000. Σκεφτείτε τι έχει να γίνει με 10.000 κόσμο.. Η Εθνική ομάδα καταξιώθηκε στη συνείδηση όλων. Από τον μεγαλύτερο ιθύνοντα του ποδοσφαίρου έως τον πιο απλό φίλαθλο".
 Ο Φύσσας σε πελάγη ευτυχίας μακάριζε την εύστοχη επιλογή του να.. παντρευτεί μετά το Euro.. "Πάλι καλά που κανόνισα το γάμο μου μετά τον τελικό".
 "Ηρθε η ώρα για να κάνει το μεγάλο άλμα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Από εδώ και πέρα όλες οι ευρωπαϊκές ομάδες θα ζητούν Έλληνες παίκτες. Ζούμε τρομερές εμπειρίες και προσφέρουμε τρομερή ευκαιρία στο ελληνικό ποδόσφαιρο να ανέβει εκεί που του αξίζει" αναφωνούσαν οι Στέλιος Γιαννακόπουλος και Τάκης Φύσσας.
Από την πλευρά του, ο Τραϊανός Δέλλας ζούσε από την πλευρά του το όνειρο.. "Αυτή η νίκη είναιιστορική. Είμαστε ευχαριστημένοι και ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι. Να καταφέρουμε το όνειρο για όλους τους Έλληνες. Δείξαμε ότι οι έλληνες παίκτες ξέρουν μπάλα. Σκεφτόμαστε τον επόμενο αντίπαλο. Θα κάνουμε το καλύτερο. Ολοι είμαστε χαρούμενοι", ενώ ο Βασίλης Τσιάρτας αποθέωνε τη δύναμη αυτής της εθνικής, "Είναι μεγάλος άθλος. Μακάρι να συνεχίσουμε το ίδιο. Πείσαμε τον κόσμο ότι η ομάδα έχει μέλλον. Πλέον, όλα μπορούν να συμβούν". Τέλος, ο Ντέμης Νικολαϊδης, πρόσθετε: "Εδώ που φτάσαμε είναι πολύ ψηλά. Πριν το παιχνίδι είπαμε, πάμε να παίξουμε και να χαρούμε. Ετσι κερδίζεις".
Ο Ρεχάγκελ στη συνέντευξη τύπου τόνιζε την επιτυχία της Εθνικής μας και συμβούλευε ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. "Αυτή η είδηση θα κάνει το γύρο του κόσμου. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρέπει να κάνω μερικά κομπλιμέντα στους παίκτες μου, που έπαιξαν μεπάθος και διάθεση. Ακόμη και σε ορισμένα σημεία του αγώνα, που ο αντίπαλος είχε καλή κυκλοφορία της μπάλας, είχαμε οργάνωση στην άμυνα. Κερδίσαμε δίκαια. Αυτή η στρατηγική που διαλέξαμε μας βγήκε πολύ καλά στο γήπεδο. Τώρα, πρέπει να μείνουμε και με τα δύο πόδια στο έδαφος. Πρέπει να ευχαριστηθούμε τώρα. Από αύριο έχουμε την αποθεραπεία και την ξεκούραση και θα συγκεντρωθούμε στον επόμενο αγώνα"... Αυτή η Εθνική ήταν φτιαγμένη για πολύ μεγάλα πράγματα..


Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ελλάδα: Αντώνης Νικοπολίδης, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Μιχάλης Καψής, Τραϊανός Δέλλας, Τάκης Φύσσας, Γιώργος Καραγκούνης, Κώστας Κατσουράνης, Θοδωρής Ζαγοράκης, Αγγελος Μπασινάς, Αγγελος Χαριστέας, Ντέμης Νικολαΐδης (60΄Βασίλης Λάκης). Χαλκιάς, Κατεργιαννάκης, Βενετίδης, Νταμπίζας, Γιαννακόπουλος, Καφές, Γεωργιάδης, Γκούμας, Παπαδόπουλος..
Γαλλία: Βarthez, Gallas, Thuram, Silvestre, Lizarazu, Zidane, Makelele, Dacourt (Wiltord 72), Pires (Rothen 79), Henry, Trezeguet (Saha 72). Coupet, Landreau, Boumsong, Vieira, Desailly, Pedretti, Sagnol, Marlet, Govou.
Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Σουηδός ΄Αντερς Φρισκ, βοηθοί-διαιτητές, οι επίσης Σουηδοί Κένεθ Πέτερσον και Πέτερ ΄Ελστρεμ, ενώ τέταρτος διαιτητής ήταν ο Στιούαρτ Ντουγκάλ από την Σκωτία.
Επίσημα στατιστικά UEFA: Γαλλία- Ελλάδα  
Σουτ115
Σουτ εστία45
Κατοχή55%45%
Κόρνερ33
Φάουλ2314
Οφσάιντ11
Κάρτες22

Ο Ελληνισμός πανηγύριζε.. Το παραμύθι είχε αρχίσει και όλοι ήλπιζαν, κανείς όμως δεν περίμενε ότι στο τέλος, αυτοί που θα «ζούσαν καλά και ακόμα καλύτερα» θα ήταν οι Έλληνες παίκτες... Κανείς δεν περίμενε (.. όσο αισιόδοξος και αν ήταν), ότι το παραμύθι, θα τελείωνε κάπως έτσι...!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου