ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

"Οι «τρικολόρ» στην κορυφή του κόσμου"

Οι «τρικολόρ» στην κορυφή του κόσμου

Στις 12-7-98 η  Γαλλία κατέκτησε το πρώτο και μοναδικό Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της, διαλύοντας την Βραζιλία στον τελικό του Παρισιού με 3-0.
Το blog σας θυμίζει:

Η πορεία προς τον τελικό:
ArabiaΕξαιρετική ήταν η παρουσία της Γαλλίας στην φάση των ομίλων. Ούτε οι πιο αισιόδοξοιΓάλλοι δεν μπορούσαν να φανταστούν μια τόσο άνετη πρόκριση αφού οι «τρικολόρ» θα καταφέρουν στον Γ' όμιλο του Μουντιάλ, που πραγματοποιήθηκε στην πατρίδα τους, να κάνουν από τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς και να καταλάβουν την πρώτη θέση στο γκρουπ. Όσο για τα θύματα των Γάλλων ήταν οι Νότιο Αφρική, Σαουδική Αραβία και Δανία. Οι Αφρικανοί αποκόμισαν τρία «τεμάχια», οι Ασιάτες από τέσσερα ενώ οιΣκανδιναβοί ήταν οι τυχεροί της υπόθεσης αφού κοίταξαν στα μάτια τους οικοδεσπότες και τελικά ηττήθηκαν με 2-1.
Η βαθμολογία του Γ ομίλου:
1. Γαλλία 9 (9-1)
2. Δανία 4 (3-3)
3. Νότια Αφρική 2 (3-6)
4. Σαουδική Αραβία 1 (2-7)


Από την επόμενη φάση όμως θα αρχίσουν τα «σκούρα» για τους οικοδεσπότες, Γάλλους. Αντίπαλος στην φάση των «16» για τους «τρικολόρ» ήταν οι μαχητικοί, Παραγουανοί, οι οποίοι κατάφεραν να κοιτάξουν στα ίσα την Γαλλία και να στείλουν το ματς στην παράταση. Εκεί όμως οι Ευρωπαίοικατάφεραν να μετουσιώσουν την υπεροχή τους σε γκολ, με δράστη τον Λοράν Μπλαν στο 113’ και παράλληλα να πάρουν την πρόκριση για τους «8» kroatiaτης διοργάνωσης. Εκεί τους περίμενε η Ιταλία στο μεγάλο ντέρμπι της προημιτελικής φάσης. Η τύχη των Γάλλων παραμένει ζωντανή αφού αυτή την φορά, με βάση το0-0 της κανονικής διάρκειας, θα καταφέρουν να πάρουν την πρόκριση, για τα ημιτελικά, στην διαδικασία των πέναλτι και αυτό χάρις στον…Λουίτζι Ντι Μπάτζιο. Ο Ιταλός άσος αποδεικνύεται  μοιραίος χάνοντας το τελευταίο πέναλτι και «χαρίζοντας» παράλληλα την πρόκριση στηνΓαλλία με 4-3. Στα ημιτελικά της διοργάνωσης οι οικοδεσπότες θα βρουν μπροστά τους την μεγάλη έκπληξη του θεσμού, Κροατία. Οι Βαλκάνιοι έχοντας ως μεγάλο σταρ τον Νταβόρ Σούκερ, έχουν φτάσει μια ανάσα από τον τελικό ενώ στην προηγούμενη φάση είχαν διαλύσει με 3-0 την μεγάλη,Γερμανία. Ο Σούκερ συνέχισε το «βιολί» του και στον ημιτελικό «παγώνοντας» το «Σταντ ντε Φρνας» στο 46’, όμως στην επόμενη φάση θα επιστρέψουν τα «γαλλικά» χαμόγελα αφού ο Τουράμθα φέρει το ματς στα ίσα. Μάλιστα ο Γάλλος αμυντικός θα χαρίσει την «παρθενική» πρόκριση τηςΓαλλίας σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, όταν στο 69’ θα διαμορφώσει το τελικό 2-1.

Ο μεγάλος τελικός:

Έχοντας εντυπωσιάσει στην μέχρι τότε πορεία της προς τον τελικό, η Γαλλία για πρώτη φορά στην ιστορία της θα δώσει το παρών σε μεγάλο τελικό του Μουντιάλ, όμως το έργο της μόνο εύκολο δεν θα είναι (στα χαρτιά) αφού απέναντί της θα βρει την μεγάλη, Βραζιλία των Ρονάλντο, Ρομπέρτο Κάρλος, Ταφαρέλ, Ριβάλντο και πολλών άλλων αστέρων. Άπαντες ανά τον πλανήτη θεωρούν ως μεγάλο φαβορί την «σελεσάο» καθώς δεν πιστεύουν πως ο παράγοντας της έδρας μπορούσε να οδηγήσει τουςΓάλλους στην κορυφή του κόσμου στην πρώτη της συμμετοχή σε τελικό, αφού στην αντίπερα όχθη οιΛατινοαμερικάνοι ήταν η πέμπτη τους φορά (1958,1962,1970,1994) που έφταναν σε αυτό το σημείο της διοργάνωσης. Μάλιστα η Βραζιλία αποτελούσε την πρώτη ομάδα από την Λατινική Αμερικήπου είχε καταφέρει να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ευρώπη. Έτσι όλα έδειχναν… «σελεσάο».
Μπροστά σε 80.000 θεατές στο «Σταντ ντε Φρανς», οι δύο ομάδες κάνουν την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο υπό την παρουσία του διαιτητή, Σαΐντ Μπεγκολά, ο οποίος ήταν ο πρώτος ρέφερι από την Αφρικανική ηπείρου (Μαρόκο) που σφύριξε ποτέ σε μεγάλο τελικό Μουντιάλ. Τα τελετουργικάendekada από τους Γάλλους οικοδεσπότες ήταν άψογα και όλα δείχνουν έτοιμα ώστε να απολαύσουμε ένα μεγάλο ματς. Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης οι Ευρωπαίοι μπήκαν δυνατά αναζητώντας το γκολ που θα τους έδινε το γρήγορο προβάδισμα. Αναμενόμενα λοιπόν η πρώτη καλή στιγμή ανήκε στην Γαλλία, όταν μόλις στο 3’ ο Ζιντάν θα βρει σε καλή θέση τον Γκριβάρς, όμως το σουτ του δεύτερου ήταν αδύναμο. Η απάντηση των Βραζιλιάνων θα αργήσει ωστόσο θα έρθει στο 20’ με τον Ρονάλντο όμως να μην μπορεί να νικήσει τον Μπαρτέζ από πλεονεκτική θέση. Για να φτάσουμε στο 27’ όταν οι Γάλλοι θα κερδίσουν ένα κόρνερ, με τον Πετί να αναλαμβάνει την εκτέλεση, τον Ζιντάν να πιάνει την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι και το «Σαντ ντε Φρανς» να σηκώνεται στο πόδι καθώς η Γαλλία μόλις έχει ανοίξει το σκορ. Μάλιστα πριν καλά καλά συνειδητοποιήσουν οι Βραζιλιάνοιτι έχει συμβεί θα έρθει και πάλι ο Ζιντάν στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους με την ίδιο ακριβώς τρόπο να διπλασιάσει τα τέρματα για την ομάδα του, έπειτα από κόρνερ του Τζορκαέφ, δίνοντας παράλληλα ένα σημαντικό προβάδισμα στην Γαλλία για την κατάκτηση της κούπας.
Στην επανάληψη η «σελεσάο» προσπάθησε να αντιδράσει αλλά μάταια. Ο Ζαγκάλο θα περάσει στο παιχνίδι τον Ντενίλσον, όμως ούτε αυτός θα καταφέρει goalνα αλλάξει την ροή του αγώνα. Η μόνη αξιόλογη φάση για τηνΒραζιλία θα έρθει με ένα σουτ «οβίδα» του Ρομπέρτο Κάρλος, το οποίο θα φύγει πάνω από τα δοκάρια του Μπαρτέζ. ΟιΓάλλοι, όχι μόνο κράτησαν άνετα το προβάδισμα των δύο τερμάτων, αλλά στις καθυστερήσεις του μεγάλου τελικού θα έρθει ο Πετί να ολοκληρώσει το… γαλλικό πάρτι, κάνοντας το 3-0για την Γαλλία, παρά το γεγονός πως οι «τρικολόρ» για αρκετή ώρα έπαιζαν με παίκτη λιγότερα μετά από αποβολή του Ντεσαγί. Το τελευταίο σφύριγμα του Μπεγκολά θα βρει την Γαλλία για πρώτη φορά στην κορυφή του κόσμου και μάλιστα μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Και επειδή για όλα τα πράγματα υπάρχει η πρώτη φορά, οι Βραζιλιάνοι θα γνωρίσουν την παρθενική τους ήττα σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Διοργάνωση: Παγκόσμιο Κύπελλο
Φάση: Τελικός
Αγώνας: Βραζιλία – Γαλλία
Γήπεδο: «Σταντ ντε Φρανς», Παρίσι
Διαιτητής: Σαΐντ Μπεγκολά (Μαρόκο)
Συνθέσεις:
Βραζιλία (Ζαγκάλο): Ταφαρέλ, Καφού, Αλνταΐρ, Ζούνιορ Μπαϊάνο, Ρομπέρτο Κάρλος, Σέζαρ Σαμπάιο (75' Εντούντο), Ντούνγκα, Ριβάλντο, Λεονάρντο (45' Ντενίλσον), Μπεμπέτο, Ρονάλντο.
Γαλλία (Ζακέ) : Μπαρτέζ, Τουράμ, Ντεσαγί, Λεμπέφ, Λιζαραζού, Ντεσάμπ, Καρεμπέ (57' Μπογκοσιάν), Πετί, Ζιντάν, Τζορκαέφ (75' Βιεϊρά), Γκιβάρς (66' Ντουγκαρί).
 
mascot

Τα στοιχεία της διοργάνωσης
:
Ομάδες: 32
Ημερομηνία: 10/06/98-12/07/98 

Αγώνες:
 64
Γκολ: 171 (2,7 μ.ό.)
Θεατές: 2.785.100 (43.517 μ.ό.)
Νικητής: Γαλλία
Φιναλίστ: Βραζιλία
Τρίτος: Κροατία
Τέταρτος: Ολλανδία
Χρυσό παπούτσι: Νταβόρ Σούκερ (Κροατία) 6 γκολ
Κορυφαίος παίκτης: Ρονάλντο (Βραζιλία)
Κορυφαίος τερματοφύλακας: Φαμπιάν Μπαρτέζ (Γαλλία)
Κορυφαίος νεαρός: Μάικλ Οουεν (Αγγλία)
Βραβείο Fair Play: Αγγλία, Γαλλία
Βραβείο θεαματικότερης ομάδας: Γαλλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου