ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

"Συμβόλαια… καρδιάς"

Συμβόλαια… καρδιάς

Πολλοί είναι οι ποδοσφαιριστές που φόρεσαν μόνο μία φανέλα στην καριέρα τους, αποδεικνύοντας ότι ακόμα υπάρχει ρομαντισμός στο ποδόσφαιρο.
Με τα οικονομικά δεδομένα στον χώρο του ποδοσφαίρου να… έχουν ξεφύγει οι περιπτώσεις των ποδοσφαιριστών που μένουν σε όλη την καριέρα τους σε μία ομάδα, σπανίζουν. Βλέπετε όταν υπάρχουν ομάδες όπως οι Τσέλσι, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, που μπορούν να αποκτήσουν οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή θέλουν, όποτε τον θέλουν, το να αγωνιστεί σε όλη του την καριέρα ένας ποδοσφαιριστής με μία ομάδα, είναι πάρα πολύ δύσκολο.
Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που διατηρούν το στοιχείο του ρομαντισμού, ακόμα στον χώρο του ποδοσφαίρου.
10) Πελέ (Σάντος)
Ναι είναι γνωστό. Ο Πελέ τελείωσε την καριέρα του στην Νιού Γιόρκ Κόσμος, ωστόσο με την Σάντος αγωνίστηκε για 18 συνεχόμενα έτη. Το 2009 ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε τονίσει πως: «Με ήθελαν οι Ρεάλ Μαδρίτης, η Μάντσσεστερ Γιουνάιτεντ και Γιουβέντους. Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος της Γιουβέντους είχε έρθει σε συμφωνία με την ομάδα μου. Το σκέφτηκα πολύ σοβαρά να έρθω στην Ευρώπη, αλλά άκουσα την καρδιά μου και προτίμησα την Σάντος», είπε ο – κατά πολλούς – καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Με την «πέισε» ο Πελέ είχε 1120 εμφανίσεις πετυχαίνοντας το αστρονομικό αριθμό των 1087 τερμάτων.
9) Σεπ Μάιερ (Μπάγερν Μονάχου)
Αν η αρχή μίας ομάδας είναι ο τερματοφύλακας, τότε την 17ετία 1962–1979, η Μπάγερν Μονάχου είχε… ήσυχο το κεφάλι της. Αυτό γιατί κάτω από τα δοκάρια της βρισκόταν ο Σεπ Μάιερ. Ο Γερμανός γκολκίπερ, κατέκτησε 17 τίτλους με τους Βαυαρούς και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο το 1974. Με την ομάδα του Μονάχου συμπλήρωσε 536 εμφανίσεις. Ο Μάιερ θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος για τον Δανό τερματοφύλακα, Λαρς Χογκ, ο οποίος ήταν για 20 χρόνια στην Οντένσε, έχοντας πάνω από 800 εμφανίσεις, πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση το 2000.
8) Μάθιου Λε Τισιέ (Σαουθάμπτον)
Από την στιγμή που ο Μάθιου Λε Τισιέ αποχώρησε από την ενεργό δράση, η Σαουθάμπτον έχει πάρει την κατιούσα και βρίσκεται πλέον στην τρίτη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ο Άγγλος μεσοεπιθετικός αγωνίστηκε μόνο στην Σαουθάμπτον για 14 χρόνια και ο Τσάβι, είχε τονίσει πως ο Άγγλος είναι το είδωλό του στο παρελθόν.
7) Λεβ Γιάσιν (Ντιναμό Μόσχας)
Ο αείμνηστος τερματοφύλακας που ψηφίστηκε ως ο καλύτερος του 20ου αιώνα, δεν πρόδωσε ποτέ την Ντιναμό Μόσχας και καθόταν κάτω από τα δοκάρια της για 22 συνεχόμενα χρόνια, όσο δηλαδή διήρκησε και η καριέρα του. Είναι ο μοναδικός τερματοφύλακας στην ιστορία του ποδοσφαίρου που κέρδισε την «Χρυσή Μπάλα», επίτευγμα που πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί.
6) Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο (Γιουβέντους)
Κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι η αποχώρηση του Ρομπέρτο Μπάτζιο από την Γιουβέντους το 1993, θα έφερνε την καλύτερη εξέλιξη στους «μπιανκονέρι». Η «γηραιά κυρία» επέλεξε για αντικαταστάτη του, τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο ο οποίος βρίσκεται ακόμα στον σύλλογο. Την ώρα που το 2006 τα μεγάλα αστέρια εγκατέλειπαν το… πλοίο της Γιουβέντους που βυθιζόταν στις… θάλασσες της Σέριε Β’ ο «Πιντουρίκιο» έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει ποτέ στην αγαπημένη του ομάδα. Μέχρι και σήμερα μετράει 671 εμφανίσεις και 281 γκολ. «Έχει μπει στην καρδιά μου η ομάδα. Ποτέ μου δεν θα μπορούσα να αγωνιστώ σε άλλη ομάδα», είπε ο Ιταλός ποδοσφαιριστής.
5) Ζαν Κέλεμανς (Κλαμπ Μπριζ)
Για τους φίλους του ποδοσφαίρου ο Ζαν Κέλεμανς δεν είναι καθόλου γνωστός. Ωστόσο η παρουσία του στην συγκεκριμένη κατηγορία ποδοσφαιριστών είναι απόλυτα δίκαιη. Έμεινε για 16 χρόνια στην Κλαμπ Μπριζ με την οποία είχε 407 εμφανίσεις και 191 τέρματα. Σε αυτά τα χρόνια σήκωσε 14 κούπες και είναι από τους ποδοσφαιριστές «μύθους» της ομάδας.
4) Κάρλες Πουγιόλ (Μπαρτσελόνα)
«Πουγίολ, ψυχάρα, Μπαρτσέλοναρα» θα μπορούσαν να φωνάζουν οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα. Ο Καταλανός αμυντικός δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την Μπαρτσελόνα. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες στο παρελθόν για να τον αποκτήσει με τον ίδιο να τονίζει: «Είναι ένας σπουδαίος σύλλογος. Αλλά εδώ είμαι χαρούμενος και νιώθω σαν να είμαι σπίτι μου», είπε ο Πουγιόλ που βρίσκεται στους «μπλαουγκράνα» για 16 χρόνια και συνεχίζει…
3)Χουάν Κάρλος Πλάτα (Μουνισιπάλ)
Ποιος είναι ο Χουάν Κάρλος Πλάτα θα αναρωτηθείτε και θα έχετε και δίκιο. Μπορεί ο επιθετικός από την Κεντρική Αμερική να μην αγωνίστηκε ποτέ στην Ευρώπη, ωστόσο παρέμεινε στην Μουνισιπάλ για 20 χρόνια, όσο ήταν και η καριέρα του. Σε 553 εμφανίσεις με τον σύλλογο της Γουατεμάλας σημείωσε 299 τέρματα παραμένοντας πιστός στην ομάδα που τον ανέδειξε.
2) Ράιαν Γκιγκς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Ο τελευταίος των… ρομαντικών είναι ο Ράιαν Γκιγκς ο οποίος πριν από λίγες ημέρες ανανέωσε την συνεργασία του με τους «κόκκινους διαβόλους» για ακόμα έναν χρόνο. Κάτι που σημαίνει ότι θα παραμείνει στην ομάδα της καρδιάς του για 22 χρόνια. Με την ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχει 857 εμφανίσεις και 158 τέρματα, όντας η σημαία της ομάδας.
1) Πάολο Μαλντίνι (Μίλαν)
Είναι ο ποδοσφαιριστής που έχει μείνει στον ίδιο σύλλογο τα περισσότερα χρόνια από κάθε άλλον στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Πάολο Μαλντίνι από τα 16 του βρισκόταν στην Μίλαν, και έμεινε μέχρι να κρεμάσει τα παούτσια του πριν από δύο χρόνια. Ξεκίνησε την καριέρα του έχοντας ως σύντροφο στην άμυνα τον Φράνκο Μπαρέζι και την τελείωσε με τον Αλεσάντρο Νέστα. Αυτό που περιμένουν πλέον οι φίλοι των «ροσονέρι» είναι να μεγαλώσουν οι δύο γιοί του για να μπορέσουν να θαυμάσουν και την τρίτη γενιά Μαλντίνι στο «Σαν Σίρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου