ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

"Αυτό είναι το Γουέμπλεϊ!"

Αυτό είναι το Γουέμπλεϊ!

Ήταν 12 Απριλίου του 1924 όταν ο Μπίλι Γουόκερ σημείωσε το πρώτο γκολ της Αγγλίας στο θρυλικό Γουέμπλεϊ και το blog σας παρουσιάζει την ιστορία του ναού του ποδοσφαίρου. 

 Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται σήμερα το θρυλικό γήπεδο έχει περάσει από διάφορα στάδια μέχρι να φτάσει στην όψη που έχει στις ημέρες μας. Αρχικά, το Γουέμπλεϊ ήταν ένα τεράστιο πάρκο, στο οποίο το 1880 υπήρχαν γήπεδα ποδοσφαίρου, γήπεδα κρίκετ, σιντριβάνια, στίβος, τεχνικοί καταρράκτες και πεζόδρομοι.
Οι ιθύνοντες της αγγλικής πόλης θέλησαν να δώσουν μια άλλη μορφή στον συγκεκριμένο χώρο και έτσι το1889 ο Σερ Έντουαρντ Γουάτκιν προχώρησε στο πρώτο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής. Ο πρόεδρος του σιδηροδρόμου θέλησε να κατασκευάσει ένα κτίριο, παρόμοιο σε μέγεθος με τον Πύργοτου Άιφελ στο Παρίσι. Η διαφορά θα ήταν στο μέγεθος του νέου κτιρίου και στην εμφάνιση. Λίγες ημέρες αργότερα ξεκινάει η κατασκευή του πύργου, η οποία όμως διακόπηκε. Η έλλειψη χρημάτων ανάγκασε τους κατασκευαστές να σταματήσουν στα 61 μέτρα και η προσπάθειά τους έγινε αξιοθέατο έως το 1907, όταν και αποφασίστηκε η κατεδάφιση του κτίσματος.
1
Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1918, οι Άγγλοι αποφασίζουν πως ο χώρος χρειάζεται ανάπλαση και αποφασίζουν να δημιουργήσουν μέσα στο πάρκο έναν εκθεσιακό χώρο, ο οποίος θα περιβάλλει ένα μεγάλο στάδιο. Η περιοχή του Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο μετατράπηκε σε ένα εργοτάξιο, στο οποίο χιλιάδες εργάτες δούλευαν σε 219 στρέμματα για την ολοκλήρωση του νέου σχεδίου. Το γήπεδο κατασκευάστηκε στην περιοχή, όπου βρίσκονταν μέχρι πρότινος το πύρος του Γουάτκιν. Οι αρχιτέκτονες του νέου γηπέδου ήταν οι Σερ Τζον Σίμποου και Μάξγουελ Άγιερτον, ενώ μηχανικός ήταν ο Σερ Όουεν Ουίλιαμς.
Το γήπεδο κατασκευάστηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο (300 ημέρες) και τα υλικά της κατασκευής του ήταν σκυρόδεμα και ατσάλι. Το σχέδιο περιελάμβανε δυο τετράγωνους πύργους, οι οποίοι συνδέθηκαν τα επόμενα χρόνια με το στάδιο και με το ποδόσφαιρο γενικότερα. Το νέο στάδιο είχε χωρητικότητα 125 χιλιάδες θεατές, με τους περισσότερους να είναι όρθιοι. Το 1923 πραγματοποιείται στο νέο γήπεδο ο πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου. Στον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας, η Μπόλτοναντιμετωπίζει την Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ.
Στις εξέδρες του Γουέμπλεϊ συσσωρεύονται περίπου 200 χιλιάδες θεατές, οι οποίοι εισέρχονται και μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Με την παρέμβαση της αστυνομίας, οι θεατές αποχωρούν από τον αγωνιστικό χώρο και μπροστά στα μάτια του βασιλιά Γεωργίου Ε’, η Μπόλτον νικάει 2-0 τηΓουέστχαμ και κατακτάει το κύπελλο. Στις 12 Απριλίου του 1924 η Εθνική Αγγλίας αντιμετωπίζει τηνΣκωτία, στο πρώτο διεθνές αγώνα ποδοσφαίρου που πραγματοποιείται στο νέο γήπεδο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι 1-1 με τον Μπίλι Γουόκερ να σημειώνει το μοναδικό γκολ των γηπεδούχων.
Ο Γουόκερ ήταν ένας από τις εμβληματικές μορφές της Άστον Βίλα και θεωρείται θρύλος για την αγγλική ομάδα. Η καριέρα του ολοκληρώθηκε το 1934, έχοντας προλάβει να αγωνιστεί σε 531 ματς και έχοντα σκοράρει 224 φορές. Ο Γουόκερ παραμένει με διαφορά ο κορυφαίος σκόρερ της Άστον Βίλαακόμα και σήμερα. Με την εθνική Αγγλίας αγωνίστηκε 18 φορές, σκοράροντας εννέα φορές.  Τα επίσημα εγκαίνια του νέου γηπέδου έγιναν στις 23 Απριλίου 1924 από τον βασιλιά Γεώργιο Ε’. ΤοΓουέμπλεϊ χρησιμοποιήθηκε το 1948 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η πρώτη αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο ήταν η δημιουργία ζωνών για την απορρόφηση των υδάτων, περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου. Για αυτό τον λόγο υπήρξε απόκλιση 25 εκατοστών μεταξύ του αγωνιστικού χώρου και των εξεδρών.
2
Οι πρώτοι νυχτερινοί αγώνες στο Γουέμπλεϊ ξεκινούν μετά το 1955 όταν και τοποθετούνται στο γήπεδο προβολείς, ενώ το 1963 τοποθετείται ο ηλεκτρονικός πίνακας. Στα τέλη της δεκαετίας του 70’, το «Αυτοκρατορικό» όπως ήταν το έως τότε όνομά του, μετονομάστηκε σε «Γουέμπλεϊ». Το 1995αρχίζουν οι πρώτες συζητήσεις για την λειτουργικότητα του γηπέδου, την ίδια στιγμή που τα παράπονα των θεατών αρχίζουν να πληθαίνουν.  Το απαρχαιωμένο στάδιο δεν προσφέρει πλέον τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες και το Βρετανικό Συμβούλιο Αθλητισμού αποφασίζει την κατεδάφιση του γηπέδου και τη δημιουργία στη θέση του, ενός νέου υπερσύχρονου σταδίου. Οι δίδυμοι πύργοι του παλιού «Γουέμπλεϊ» κατεδαφίζονται μέσα σε έντονη συγκινησιακή φόρτιση και μετά από αρκετά χρόνια εργασιών, αρκετά ατυχήματα και πολλές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου, το νέο «Γουέμπλεϊ» παραδόθηκε για χρήση.
Την κατασκευή του είχαν αναλάβει οι αρχιτέκτονες Φόστερ και Πάρτενς και στα κύρια χαρακτηριστικά του νέου γηπέδου είναι η οροφή που μπορεί να κλείσει μέσα σε 15 λεπτά, το ξενοδοχείο εντός τουγηπέδου με θέα στον αγωνιστικό χώρο και τα 13 εστιατόρια που υπάρχουν περιμετρικά των εξεδρών. Η χωρητικότητα του νέου γηπέδου φτάνει τις 90 χιλιάδες θεατές για αγώνες ποδοσφαίρου, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και σημαντικά έργα, όσον αφορά στην πρόσβαση στο γήπεδο, καθώς το οδικό δίκτυο και ο υπόγειος έχουν αναβαθμιστεί. Το Γουέμπλεϊ ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μια ακόμα μεγάλη διοργάνωση, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.
Το πρώτο γκολ της Εθνικής Αγγλίας στο νέο Γουέμπλεϊ: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου