ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

"Ο θεός o Δέλλας......"

Ο θεός o Δέλλας...

Κάποια πράγματα μένουν βαθιάχαραγμένα στο μυαλό σου… Κάποια πράγματα δεν τα ξεχνάς ποτέ, μα ποτέ.. Ήταν Πέμπτη, 1 Ιουλίου του 2004. Βράδυ και η Ελλάδα αντιμετώπιζε την Τσεχία, στον ημιτελικό του Euro2004. Η νίκη ήρθε, η πρόκριση ήρθε. Το blog, ανοίγει το χρονοντούλαπο της ιστορίας (και το σκονισμένο πια αρχείο του) και… σας θυμίζει τα πάντα!!!

Η ταυτότητα του αγώνα
dragao
Ήταν λοιπόν βράδυ της 1ης Ιουλίου, όπως χαρακτηριστικά αναφέραμε λίγο παραπάνω. Η Ελλάδα, αντιμετώπιζε την Τσεχία, στον ημιτελικό του Euro 2004. Το απόλυτο αουτσάιντερ της διοργάνωσης, κόντρα στην ομάδα που έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο και έμοιαζε να τρέχει προς την κατάκτηση του τροπαίου. Οι εξαντλημένοι από την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν για να ξεπεράσουν το εμπόδιο τηςΓαλλίαςΈλληνες, όμως τα κατάφεραν για μία ακόμη φορά…
Ας θυμηθούμε πρώτα απ’ όλα πως ξεκίνησε ο αγώνας… Το αρχείο του Sportaction είναι εδώ για να μας στηρίξει (θα ευλογήσουμε τα γένια μας, αλλά… γνωρίζετε πολλά ελληνικά sites που να έζησαν αυτό το ιστορικό γεγονός;)… Ας αρχίσουμε με την ταυτότητα του αγώνα (οι φωτογραφίες του γηπέδου, του διαιτητή και οι σημαίες των ομάδων, έχουν διαγραφεί, όπως είναι φανερό).
Διοργάνωση: Euro 2004
Φάση: Ημιτελική
Αγώνας: Ελλάδα-Τσεχία
Γήπεδο: Ντραγκάο (Οπόρτο)
Θερμοκρασία: 23 C
Υγρασία: 43%
Θεατές: 42.499
Διαιτητής: Πιερλουίτζι Κολίνα (Ιταλία)
Βοηθοί: Μάρκο Ιβάιλντι (Ιταλία), Ναρκίσο Πισακρέτα (Ιταλία)
4ος Διαιτητής: Βαλεντίν Ιβάνοφ (Ρωσία)
Οι συνθέσεις:
Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς (71΄ Γιαννακόπουλος), Ζαγοράκης, Χαριστέας, Φύσσας, Βρύζας (91΄ Τσιάρτας), Καψής, Καραγκούνης, Κατσουράνης.
Τσεχία (Κάρελ Μπρούκνερ): Τσεχία: Τσεχ, Γκριγκέρα, Γκάλασεκ, Μπολφ, Γιανκουλόβσκι, Πομπόρσκι, Κόλερ, Ροσίτσκι, Νέντβεντ (39΄ Σμίτσερ), Μπάρος, Ουϊφαλούσι.
Το στήσιμο της ομάδας
Πως είχε παρατάξει όμως ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας, Ότο Ρεχάγκελ, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα (κάπου εδώ, είπαμε να αφήσουμε στην άκρη το αρχείο και… να είμαστε λίγο πιο συνοπτικοί); Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Αντώνης Νικοπολίδης, με τον Τάκη Φύσσα στο αριστερό άκρο της άμυνας, τον Κώστα Κατσουράνη στο δεξί, τον Γιούρκα Σεϊταρίδη… μαν του μαν στον Μπάρος, τονΜιχάλη Καψή στον Γιαν Κόλερ και τον Τραϊανό Δέλλα σε ρόλο λίμπερο. Στο κέντρο, το παρών έδωσαν οι ΖαγοράκηςΚαραγκούνηςΜπασινάς, με τον Βρύζα λίγο πιο μπροστά και τον ΆγγελοΧαριστέα στην κορυφή της επιθετικής μας γραμμής.
Το εφιαλτικό πρώτο ημίχρονο
Οι Τσέχοι από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, βάλθηκαν να δείξουν σε όλους τον λόγο για τον οποίο θεωρούνταν φαβορί ακόμη και για την κατάκτηση του Euro. Έχοντας τον Νέντβεντ σε ρόλο δημιουργού, και τον Κόλερ να τραβάει όσο το δυνατόν πιο μακριά από την περιοχή τον Καψή, οι παίκτες του Μπρούκνερ προσπάθησαν να απειλήσουν, ωστόσο η αμυντική γραμμή των Ελλήνων ήταν συγκεντρωμένη, ενώ όπου δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, υπήρχε ο Αντώνης Νικοπολίδης.
aouts
Οι Τσέχοι, είχαν δοκάρι στο 3’, μία μεγάλη ευκαιρία του Γιανκουλόφσκι στο 6’, δείχνοντας άγριες διαθέσεις, ωστόσο στη συνέχεια, οι Έλληνες ανέβασαν την απόδοσή τους και κατάφεραν να περιορίσουν την επιθετικότητα των αντιπάλων τους. Ο Γιανκουλόφσκι, στο 38’, έχασε μία ακόμη σημαντική ευκαιρία για να σκοράρει (ο Νικοπολίδης καθάρισε και πάλι), ενώ στο 39’, πραγματοποιήθηκε η φάση που έκρινε το παιχνίδι. Κατσουράνης και Νέντβεντ συγκρούστηκαν, με τον αρχηγό των Τσέχων να αποχωρεί λαβωμένος από το γήπεδο 5 λεπτά αργότερα και να τον αντικαθιστά ο Σμίτσερ.
Το συγκλονιστικό δεύτερο
Το πρώτο ημίχρονο, ολοκληρώθηκε χωρίς σκορ (0-0), με τις δυο ομάδες να κονταροχτυπιούνται και στο δεύτερο μέρος. Η Τσεχία, χάνοντας τον αρχηγό της, δεν μπορούσε να βρει διάδρομο για την εστία τουΝικοπολίδη, όσο εύκολα το έκανε στο πρώτο ημίχρονο, ωστόσο η Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι ακίνδυνη μέχρι και το 70’. Σε εκείνο το σημείο, ο Ρεχάγκελ έριξε στην μάχη τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, αντί του Άγγελου Μπασινά, κάνοντας ακόμη πιο επιθετική την ομάδα του.
Το… κακό για τον Ρεχάγκελ, ήταν το ότι οι Έλληνες, από το 75 και μετά, έδειξαν να επηρεάζονται από την κούραση. Αυτό το πρόσεξαν οι Τσέχοι, οι οποίοι τα έπαιξαν όλα για όλα και… επιτέθηκαν κατά κύματα, με την ελληνική άμυνα να δείχνει να καταρρέει. Από το 80’ και μετά, οι Τσέχοι έχασαν μπαράζ ευκαιριών, με τους Κόλερ και Μπάρος να βγαίνουν δύο φορές τετ α τετ με τον Νικοπολίδη και τα πλασέ τους να φεύγουν ελάχιστα εκατοστά από το δοκάρι του Έλληνα πορτιέρο.
Τσιάρτας, ανατροπή και… γκολ
klama
Η κανονική διάρκεια του αγώνα είχε ολοκληρωθεί με το 0-0 να μην δίνει πρόκριση σε κάποια από τις δύο ομάδες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παράταση. Ο Ότο Ρεχάγκελ, έκανε μία ακόμη κίνηση, στην προσπάθειά του να πάρει τον αγώνα, ρίχνοντας στην μάχη τον Βασίλη Τσιάρτα, αντί του εξαντλημένουΒρύζα, με τον Γιαννακόπουλο να πηγαίνει πλέον καθαρά σε ρόλο δεύτερου επιθετικού.
Η αλλαγή απέδωσε καρπούς και η Ελλάδα πάτησε από το πρώτο λεπτό τους Τσέχους. Στα πρώτα 10 λεπτά της παράτασης, οι παίκτες του Ρεχάγκελ, έπαιζαν σαν τη γάτα με το ποντίκι τους αντιπάλους τους, με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο να έχει χάσει δύο σημαντικές ευκαιρίες για να σκοράρει. Η δικαίωση όμως ήρθε λίγο αργότερα. Στο 103’ για την ακρίβεια. Ο Τσιάρτας, εκτέλεσε κόρνερ από τα δεξιά, ο Δέλλας έκανε αυτό που ξέρει πολύ καλά στα στημένα και η μπάλα… στα δίχτυα. 1-0 στο 104 και… ασημένιο γκολ για την Ελλάδα, η οποία ένα λεπτό αργότερα άκουγε τον Πιερλουίτζι Κολίνα να σφυρίζει τη λήξη του αγώνα. Το πάρτι είχε ήδη ξεκινήσει (ο μόνος που είχε λόγο να… πικραίνεται, ήταν οΚαραγκούνης, ο οποίος λόγω καρτών δεν θα έδινε το παρών στον τελικό… Αλλά δεν είχε σημασία. ΟΤυπάρας ήταν εκεί, πρώτος στο πάρτι, πρώτος στο μεθύσι της πρόκρισης)…
Οι πανηγυρισμοί
Ένα λεπτό μετά το τέλος του αγώνα και η Ομόνοια ήταν κάτι παραπάνω από ασφυκτικά γεμάτη. Κόσμος, σημαίες, συνθήματα… Τα πάντα έδειχναν γιορτινά. ΟμόνοιαΣύνταγμαΠάτραΘεσσαλονίκη,ΚρήτηΚύπρος, Πειραιάς… Όποια πόλη και αν κοίταζε κανείς θα έβλεπε «τρελούς» Έλληνες να ουρλιάζουν, να πανηγυρίζουν, να εκστασιάζονται από την πρόκριση στον τελικό του Euro.
Τι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ από εκείνη τη βραδιά:
koler_klama
* Την απίστευτα θλιμμένη φιγούρα του Γιαν Κόλερ, στην τελευταία λαμπρή παράσταση της καριέρας του.
* Τους… πανηγυρισμούς των «κακών» για τον τραυματισμό του Νέντβεντ, ο οποίος ουσιαστικά έδινε την πρόκριση.
* Την απίστευτη περιγραφή του Κώστα Βερνίκου στο τέρμα που σημείωσε ο Τραϊανός Δέλλας… Ή μάλλον… Ο Δέλλας ο θεός!
* Τις… ατέλειωτες ώρες πανηγυρισμών στο Σύνταγμα. Κάτι σαν τους Αγανακτισμένους, μόνο που τότε ήταν όλοι ευτυχισμένοι.
* Τα συνθήματα κατά της Πορτογαλίας που ήταν η αντίπαλός μας στον τελικό… Και ειδικά εκείνο που αφορούσε τον Φίγκο και το τι… θα του έκανε ο Καραγκούνης (ε, δεν μπορούμε να τα μεταφέρουμε και όλα)
Τι δεν θα ξεχάσει το… Sportaction από εκείνη τη βραδιά
teleros
Μια βάρδια να δουλεύει ακατάπαυστα πριν, κατά την διάρκεια και μετά το τέλος του αγώνα. Πολύ μετά το τέλος του αγώνα. Την αντίδραση που είχαν όλοι στο τέρμα του Δέλλα. Ο Γιώργος ο Πανόπουλος, να γίνεται ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη που χοροπηδάει και γράφει παράλληλα (σαν τον Καρβέλαστο Οίκτο, ένα πράγμα). Ο Στέλιος ο Ποτηράκης, με τον Κυριάκο Ζαράνη και τον Νίκο Καπίρη να χοροπηδούν σαν τρελοί (την επόμενη ημέρα, όλο το στενό  στο οποίο στεγαζόταν τότε το site, γέλαγε, επειδή άκουσε τον… τρελό αυτό χορό) και τον Θωμά Ναλμπάντη να εκστασιάζεται (υπάρχουν και ορισμένες μεγάλες δημοσιογραφικές στιγμές από εκείνη τη βραδιά, αφού είχαμε την τύχη, να ακούμε σε ραδιόφωνα, αυτολεξεί τα κείμενά μας, αλλά... δεν πειράζει πλέον)!!!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  •  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου