ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ EURONEWS ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ "ROSIA MONTANA" ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ (Βίντεο)

"Σώστε τη Ρόσια Μοντάνα" λέει το πανό,
που κρατούν στα χέρια τους οι οικολόγες κυρίες της φώτο

Σας θυμίζει κάτι;

Δεν είναι λίγες οι φορές, όπου έχουμε δει αναρτήσεις και βίντεο, κυρίως σε αντιμεταλλευτικά blog, όπου γίνονται αναφορές για την επένδυση χρυσού που σχεδιάζεται στη "Ρόσια Μοντάνα", κατά πολλούς, το μεγαλύτερο εντοπισμένο κοίτασμα χρυσού στην Ευρώπη. 

Σε αυτές τις αναρτήσεις οι εγχώριοι  αντιδρώντες δημοσιεύουν τα πανάκριβα βίντεο μικρού μήκους, που έχουν φτιάξει οι Ρουμάνοι ομόλογοι τους οικολόγοι(;;;), (με τι λεφτά άραγε γίνονται και εκεί τέτοια βίντεο, όταν η Ρουμανία είναι η 2η φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;) για να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη της Ρουμανίας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. (Δείτε εδώ)


 Παγίως βέβαια και χωρίς αυτά τα βίντεο, οι δικοί μας αντιδρώντες, μας υπενθυμίζουν επιμόνως το περιβαλλοντικό ατύχημα που σημειώθηκε το 2000 στη Μπάια Μάρε (Baia Mare), όπου έσπασε η δεξαμενή αποβλήτων σε χρυσωρυχείο της περιοχής, με αποτέλεσμα 100 τόνοι κυανίου μέσα σε 100.000 κυβικά μέτρα νερού να διαρρεύσουν σε παρακείμενα ποτάμια.

Όπως συνηθίζουν βέβαια ποτέ δε μας λένε ολόκληρη την αλήθεια. Δεν μας ανέφεραν ποτέ, ότι το συγκεκριμένο χρυσωρυχείο ήταν δομημένο επάνω σε προδιαγραφές της εποχής του Τσαουσέσκου και δεν είχε εναρμονιστεί σε καμία περίπτωση με τις πολύ αυστηρές κοινοτικές οδηγίες και προδιαγραφές. Και πως να συμβεί αυτό, όταν η Ρουμανία το 2000 δεν είχε περάσει καν το κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης; (Η είσοδος της στην Ε.Ε έγινε μόλις το 2007...)

Το τι συμβαίνει στην περίπτωση της Ρόσια Μοντάνα δεν το ξέραμε. Αν βέβαια κάποιος καλοπροαίρετος υιοθετήσει τα όσα γράφουν τα αντιμεταλλευτικά blog, θα πιστέψει ότι ο κόσμος που έχει ξεσηκωθεί εναντίον αυτής της επένδυσης αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία (όπως ανεπιτυχώς επιχειρούν χρόνια τώρα και οι δικοί μας αντιδρώντες με τη συνδρομή των εξωχαλκιδικιωτών φίλων τους). 

Κατά τύχη έπεσε στην αντίληψη μας ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, που έκανε το ειδησεογραφικό κανάλι Euronews στη Ρουμανία. Το βίντεο αυτό προβλήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Είναι εξ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα. Ωστόσο και χωρίς να κατέχει τη γλώσσα κάποια πράγματα είναι εξόφθαλμα και απολύτως κατανοητά . 

Το βίντεο έχει διάρκεια 9 λεπτά και βλέποντας το θα καταλάβετε με πόση λαχτάρα περιμένει ο κόσμος της περιοχής την εκκίνηση της  επένδυση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας κάτοικος της περιοχής εμφανίζεται στο 4ο λεπτό του ρεπορτάζ να λέει: "Αν δεν ξεκινήσει η επένδυση, θα πεθάνει ο κόσμος από την πείνα". 

Επίσης στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά για το περιβαλλοντικό έργο που κάνει η επενδύτρια εταιρεία στην περιοχή, έτσι ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι συνέπειες της κακής περιβαλλοντικής διαχείρισης, από τις παλαιότερες εκμεταλλεύσεις. 

Βλέποντας το βίντεο καταλαβαίνει κανείς, ότι η αντιμεταλλευτική προπαγάνδα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και σ' αυτή τη χώρα. 

Γεγονός που οδηγεί όλες τις πλευρές σε επικοινωνιακές υπερβολές κατά τη γνώμη μας.

Στο 5ο λεπτό του ρεπορτάζ εκπρόσωπος της εταιρείας πίνει μπροστά στην κάμερα το πεντακάθαρο νερό, όπως λέει, που τρέχει στις βρύσες της περιοχής, προϊόν του υπερσύγχρονου σταθμού βιολογικού καθαρισμού, που κατασκεύασε η εταιρεία.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Ρόσια Μοντάνα είναι ένας τόπος με μακρά μεταλλευτική παράδοση, όπως και τα Μαδεμοχώρια μας. Ωστόσο λόγο του κλεισίματος των μεταλλείων της περιοχής από το 1998 και μετά η ανεργία άγγιξε το εφιαλτικό 80%. Με ότι αυτό συνεπάγεται...

Ήδη 3.000.000 Ρουμάνοι είναι οικονομικοί μετανάστες, εξαιτίας της σοβούσας οικονομικής κρίσης και ανεργίας, που έχει λάβει τερατώδεις διαστάσεις. Οι κάτοικοι όμως της Ρόσια Μοντάνα χαμογελούν και προσεύχονται παράλληλα η κυβέρνηση τους να εγκρίνει τη ΜΠΕ της επένδυσης.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Ρουμανία κυβερνάται αυτή τη στιγμή από κυβέρνηση αριστερής συμμαχίας και βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου