ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

"ΗΜΕΡΙΔΕΣ "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ" ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ... ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ"

"Ξεχάσατε" τα πλεονεκτήματα...
Δεν πειράζει... "Ενημέρωση" ήταν και πέρασε...

Στο πλαίσιο της χειραγώγησης και της παραπλάνησης των επαγγελματιών του τουρισμού και άλλων..., την περασμένη Τρίτη διοργανώθηκε στο πολιτιστικό κέντρο Μουδανιών ημερίδα «ενημέρωσης» με τίτλο:  

 «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ - ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ». (Δείτεεδώ)

Η ημερίδα όπως μάθαμε δεν «τράβηξε», παρά τη διαφήμιση που έπεσε, καθώς συγκεντρώθηκαν περίπου 50 άτομα, εκ των οποίων, οι 10 ήταν διαφημιστές και άλλοι 10 ήταν δημοσιογράφοι...

Στην ημερίδα αυτή (όπως συνηθίζεται άλλωστε...) ήταν προσκεκλημένοι να τοποθετηθούν αυστηρά και μόνο καθηγητές από το ΑΠΘ και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συμμετείχαν σε γνωμοδοτήσεις κατά της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική. 

Κανένας προσκεκλημένος από την αναπτυξιακή πλευρά που στηρίζει με επιστημονικά, οικονομικά και κοινωνικά επιχειρήματα τα οφέλη της μεταλλείας, πάρα το ό,τι το σλόγκαν της ημερίδας ήταν «στόχος είναι η ενημέρωση και μόνο για τον τουριστικό κλάδο»...

Καμία έκπληξη μέχρι εδώ, καθώς όλα αυτά τα χρόνια είναι γνωστό, πως για την... ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών ενάντια στη μεταλλευτική δραστηριότητα, ακολουθείται η «συνταγή» της αποστείρωσης και της φίμωσης της άλλης πλευράς, στην παγίδα της οποίας πέφτουν δημοσιογράφοι, κανάλια, sites και blogs, που αναπαράγουν τα προμαγειρεμένα ψηφίσματα και συμπεράσματα αυτών των ημερίδων.(Και έχεις μετά τους αντιδρώντες να διαμαρτύρονται ότι δεν τους παίζουν τα ΜΜΕ, όταν έχουν καταντήσει μαϊντανοί... Για άλλους λόγους... Σίγουρα όχι περιβαλλοντικούς...)

Στην περίπτωση της προχθεσινής ημερίδας, «όλα πήγαν στραβά» για τους εμπνευστές  – διοργανωτές της. Εκτός του ότι δεν είχαν την προσδοκώμενη προσέλευση, δεν μπόρεσαν να εκδώσουν και ψήφισμα αντίθεσης στη μεταλλευτική δραστηριότητα, καθώς ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και  10 επαγγελματίες τουριστικών επιχειρήσεων, που έχουν έδρα τη ΒΑ Χαλκιδική, η παρουσία των οποίων πάγωσε το θερμό κλίμα, που είχαν δημιουργήσει οι λιγοστοί φίλοι του αντιμεταλλευτικού μπλοκ...

Για τα καταστροφολογικά σενάρια, που ακούστηκαν, όσοι δεν τα έχετε ακούσει μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της TV Χαλκιδική (Δείτε εδώ). 

Από εμάς θα μάθετε όσα δεν ακούστηκαν από κανένα μέχρι στιγμής.

Οι επαγγελματίες της ΒΑ Χαλκιδικής, όταν πήραν το λόγο, είπαν χωρίς περιστροφές, πως δε νοείται οικονομική ζωή στα Μαδεμοχώρια, χωρίς την παρουσία των μεταλλείων (αφού πρώτα εξήγησαν τι σημαίνει Μαδεμοχώρια, καθώς οι περισσότεροι  δεν ήξεραν...)

 Επίσης τόνισαν, ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα μόνο θετικά πράγματα έχει προσφέρει στον τόπο, ενώ υπογράμμισαν πως δεν έχει εμποδίσει ποτέ μέχρι τώρα καμία άλλη παραγωγική δραστηριότητα. 

Μάλιστα εξήγησαν τόσο στο πάνελ όσο και στο λιγοστό ακροατήριο, πως μεγαλύτερο κακό στις επιχειρήσεις τους έχει προκαλέσει η συστηματική δυσφήμιση, που κάνει το αντιμεταλλευτικό μπλοκ στην περιοχή και όχι η μεταλλευτική δραστηριότητα. Μερικοί εξ αυτών εκτίμησαν πως η κρίση σε συνδυασμό με την αρνητική παρουσίαση της περιοχής τους από τους αντιδρώντες έχει επιφέρει μια ριζική μείωση στο τζίρο σε ποσοστό 50%...

Επίσης οι παρευρισκόμενοι επαγγελματίες διατύπωσαν ενστάσεις και ερωτήματα στην τοποθέτηση του καθηγητή μελισσοκομίας του ΑΠΘ κ. Θρασυβούλου, ο οποίος εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο ότι  «η μεταλλευτική δραστηριότητα θα καταργήσει τη μελισσοκομική», χωρίς πάρουν καμία απάντηση.

 Ο κ. Θρασυβούλου υποστήριξε πως «οι τόνοι σκόνης από την ανοιχτή εξόρυξη θα σκεπάσουν τα φυτά, τα οποία θα πεθάνουν. Αν δε ζουν τα φυτά, δε ζουν οι μέλισσες», είπε.

Προφανώς ο κ. Θρασυβούλου πίστεψε ότι αυτοί που εξέφρασαν την αντίθεση τους στα λεγόμενα του, ήταν άσχετοι με τη μελισσοκομία και έτσι πιθανώς να εκτίμησε, ότι δεν ήταν χρήσιμο να τους απαντήσει. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν από την Αρναία, της οποίας οι ποικιλίες μελιού, συγκαταλέγονται στις κορυφαίες της εγχώριας παραγωγής.

Όλοι όμως ξέρουν (ακόμη και αυτοί που φέρνουν τη συντέλεια...), πως κανένας μελισσοκόμος της Αρναίας ή της Χαλκιδικής δεν έχει τα μελίσσια του στον Κάκαβο, καθώς τα φυτά του δεν προσφέρουν την τροφή, που επιζητούν οι μέλισσες για να παράξουν μέλι. (Πολλοί μελισσοπαραγωγοί έχουν τα μελίσσια τους από Νικήτη μέχρι τη Θάσο και την Καλαμάτα, πάντως όχι στον Κάκαβο), ενώ είναι της πάση γνωστό, ότι οι μέλισσες δεν είναι πουλιά... Όταν βγουν από την κυψέλη τους δεν απομακρύνονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 3 με 5 χιλιομέτρων από αυτή. 

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έντονης αμφισβήτησης , που εισέπραξαν  από τους παρευρισκόμενους επαγγελματίες της ΒΑ Χαλκιδικής, οι διοργανωτές απέφυγαν να προβούν στην έκδοση ψηφίσματος αρνητικής τοποθέτησης ή συμπερασμάτων για τη μεταλλευτική δραστηριότητα. 

Ένα είναι βέβαιο. Όπου υπάρχει παράλληλη παρουσία επιχειρημάτων και όχι μονόπλευρη, οι εκπρόσωποι του αντιμεταλλευτικού λόμπι «πνίγονται» μέσα σε 3 τρόπους αντίδρασης. Τη σιωπή, το ψέμα και τις κραυγές. 

ΥΓ. Πολλοί από τους παρευρισκομένους αναρωτήθηκαν,  εκ των υστέρων και αρκετοί εξ αυτών ανοιχτά, ποια θα ήταν, σύμφωνα με το τίτλο της ημερίδας, «τα πλεονεκτήματα» της μεταλλευτικής δραστηριότητας, που είχαν σκοπό να παρουσιάσουν οι διοργανωτές και οι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας.  

Είναι αξιοσημείωτο ότι ένας εκ των ομιλητών μίλησε 3 ολόκληρα τέταρτα ΜΌΝΟ για τα μειονεκτήματα της μεταλλευτικής δραστηριότητας, χωρίς να φέρει την ιδιότητα ειδικού επιστήμονα επί του ζητήματος, μετατρέποντας έτσι τους προσκεκλημένους καθηγητές από πρωταγωνιστές σε κομπάρσους. 

Τόσο...σοβαρές είναι αυτές οι ημερίδες «ενημέρωσης» κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου