ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ELDORADO GOLD: "ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ"



Ανοιχτή σε ορθολογικό διάλογο ακόμη και με «εκπροσώπους της ηχηρής μειοψηφίας», δηλώνει η Eldorado, ιδιοκτήτρια της Ελληνικός Χρυσός και της Χρυσωρυχεία Θράκης.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν αναθεωρεί τα σχέδια της, ούτε σκέφτεται να αποχωρήσει από την Ελλάδα η Eldorado Gold έδωσε ο αντιπρόεδρος της Eldorado Hellas Εντουάρντο Μούρα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του επενδυτικού προγράμματος στα Μεταλλεία Χαλκιδικής και στη Θράκη.



«Έχουμε επενδύσει περισσότερα από 100 εκατ.δολ. τους τελευταίους 12 μήνες και πρόθεσή μας είναι να επενδύσουμε ακόμη 1 δισ.δολ. την επόμενη πενταετία», εξήγησε ο κ.Μούρα. Ο ίδιος απέδωσε σε «παρανόηση» τα όσα γράφηκαν περί σκέψεων αποχώρησης της εταιρείας από την Ελλάδα εξαιτίας του επενδυτικού περιβάλλοντος.



Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Πέτρος Στρατουδάκης τόνισε ότι επιμένει στην άποψή του ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί επενδύσεις. Δήλωσε, ωστόσο, αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει η επένδυση και ότι η εταιρεία έχει τη διάθεση να μείνει και να επενδύσει. «Δεν ξέρω καμία εταιρεία που να θέλει να φύγει και να κάνει επενδύσεις και να δημιουργεί θέσεις εργασίας», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Το ερώτημα είναι αν μας θέλει η πολιτεία»

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι υπάρχουν ενδείξεις για κινήσεις από την πλευρά της πολιτείας προς την κατεύθυνση ενός πιο φιλικού και ευέλικτου επενδυτικού περιβάλλοντος.



Αισιόδοξος παρουσιάστηκε και ο γενικός διευθυντής της Χρυσωρυχεία Θράκης Γιώργος Μαρκόπουλος για την επένδυση χρυσού στο Πέραμα του νομού Έβρου. Η κυβέρνηση πρόσφατα υπαναχώρησε στην αδειοδότηση του κοιτάσματος στο Πέραμα Θράκης, που έχει ενταχθεί στις διαδικασίες Fast Track και για την έγκρισή της είχε δεσμευθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός λίγο μετά τα πρωτοφανή επεισόδια στη Χαλκιδική. «Δεν είναι τεχνικό το θέμα. Συζητείται το θέμα των royalties. Πιστεύουμε ότι σε ένα-δύο μήνες θα έχουμε έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», ανέφερε ο κ.Μαρκόπουλος.



Τόσο ο κ.Μούρα όσο και ο Στρατουδάκης απέδωσαν τις αντιδράσεις στην επένδυση της Ελληνικός Χρυσός σε μία ηχηρή μειοψηφία που τάσσεται κατά των έργων και της μεταλλευτικής δραστηριότητας«Πιστεύουμε ότι έχουμε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του πληθυσμού που ζει στον δήμο Αριστοτέλη όπου βρίσκονται τα ορυχεία. Είμαστε ανοιχτοί σε ορθολογικό διάλογο ακόμη και με τους εκπροσώπους της ηχηρής μειοψηφίας», σημείωσε ο κ.Μούρα.



Ο κ.Στρατουδάκης έκανε λόγο για  παραγοντισμό και «διαχείριση μικροπολιτικής και κομματισμού με στόχο την επιβολή καταστάσεων» πίσω από τις διαδηλώσεις. «Η μόνη μας έννοια είναι η αντιπαράθεση για την επένδυση να μην μεταφερθεί σε κοινωνικό επίπεδο. Στόχος μας είναι να προστατέψουμε τον κοινωνικό ιστό», σημείωσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν με τον διάλογο.



Αναφερόμενος στο επενδυτικό σχέδιο στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, είπε ότι για πρώτη φορά η διαχείριση του περιβάλλοντος είναι ενταγμένη στην καθημερινότητα. «Στις Σκουριές η αποκατάσταση θα ξεκινήσει σε έξι χρόνια από τώρα πριν φθάσει η παραγωγή στο υψηλότερο σημείο της», υπογράμμισε. 

Για την υδρολογική μελέτη εξήγησε ότι εκπονήθηκε από το ΙΓΜΕ, τον πλέον αξιόπιστο φορέα στην Ελλάδα με τα περισσότερα δεδομένα και τη μεγαλύτερη εμπειρία για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου