ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

"Στο πλευρό των πολυτέκνων και των τριτέκνων ο Στέλιος Βαλιάνος"

Τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τις μετεγγραφές φοιτητών πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών και ταλανίζουν τους πολύτεκνους ευαισθητοποίησαν τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Στυλιανό Βαλιάνο ο οποίος μετά από επαφές που είχε με τη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος και με το Σύλλογο Πολυτέκνων Χαλκιδικής , απευθύνθηκε στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Κων/νο Αρβανιτόπουλο με στόχο την άμεση διευθέτηση τους.
Ο κ. Βαλιάνος πιστεύοντας ακράδαντα ότι ο Θεσμός της...
οικογένειας και δει της πολύτεκνης και τρίτεκνης αποτελεί ακρογωνιαίο δομικό λίθο της Ελληνικής κοινωνίας ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία καθώς αν το ζήτημα δε διευθετηθεί ο κίνδυνος να μη μπορούν πολλές οικογένειες να υποστηρίξουν οικονομικά τις ανάγκες σπουδών των παιδιών τους είναι ορατός, με ότι αυτό συνεπάγεται.



Αναλυτικά το θέμα , όπως εύστοχα το αναδεικνύει ο Σύλλογος πολυτέκνων Χαλκιδικής διαμορφώνεται ως εξής:

Πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχτηκε το αυτονόητο, ότι δηλαδή η πολιτεία οφείλει να μεριμνά για τους πολύτεκνους και να τους ενισχύει (οικονομικά κ.λπ.) για τα αυξημένα έξοδα της ανατροφής των παιδιών, αλλά αποφάσισε σε μία απόφαση έκπληξη, να αποκλείσει αυτά τα παιδιά από τη δυνατότητα ενός καλύτερου μέλλοντος, μιας προοπτικής για πνευματική και επαγγελματική ανέλιξη. Το ΣτΕ έκρινε, βεβιασμένα, θα έλεγε κανείς και χωρίς να λάβει υπόψη του τα πραγματικά ανθρωπιστικά και ιδιαίτερα κριτήρια των χαρακτηριστικών μιας πολύτεκνης οικογένειας, ότι δηλαδή η Πολιτεία δεν οφείλει να διευκολύνει την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των παιδιών των πολύτεκνων οικογενειών σε βάρος άλλων υποψηφίων που αντικειμενικά υπερτερούν στο σύστημα αξιολόγησης με υποχώρηση των ακαδημαϊκών κριτηρίων πρόσβασης.
Η γνωστοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί πραγματικά μία έκπληξη που θέτει ουσιαστικά μία βόμβα στα θεμέλια του θεσμού των πολύτεκνων οικογενειών. Ποιός μπορεί να πει σε αυτά τα παιδιά και τις οικογένειες τους που υπόκεινται καθημερινά σε στερήσεις για να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας μεγάλης οικογένειας, ότι η Πολιτεία τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση, στη γνώση, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;
Σε μία χώρα που συνηθίζουμε να αποκαλούμε χώρα γερόντων, σε μία χώρα οικονομικής κρίσης και ύφεσης, από την οποία καθημερινά μεταναστεύουν σε ξένους τόπους ελληνικά μυαλά που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν εντός των συνόρων τους, σε αυτή τη χώρα, η Πολιτεία όχι μόνο δεν ενθαρρύνει τις ελληνικές οικογένειες να αποκτήσουν παιδιά αλλά αντίθετα τις τιμωρεί με υψηλή φορολόγηση και τώρα με στέρηση του δικαιώματος στην πνευματική εξέλιξη, την εκπαίδευση τους, στη δυνατότητα για ένα καλύτερο μέλλον, για ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης, επιβαρρύνοντας αυτές τις οικογένειες με ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες, έξοδα και υποχρεώσεις.
Στο άρθρο 21 του Συντάγματος (παρ. 1), η οικογένεια τελεί υπό την προστασία του Κράτους, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους. Στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου, οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος. Οι διατάξεις που μέχρι σήμεραφρόντιζαν για την εισαγωγή των παιδιών των πολύτεκνων οικογενειών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα ήταν από την πλευρά της Πολιτείας ένα μέτρο μέριμνας. Σκεφθείτε το ενδεχόμενο μία πολύτεκνη οικογένεια να αναγκάζεται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός παιδιού που σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη, ενός άλλου που σπουδάζει στη Θράκη και ενός ακόμη που σπουδάζει στην Κρήτη. Ποιά οικογένεια θα μπορούσε να επωμιστεί αυτά τα έξοδα και ποιά οικογένεια θα ήταν σε θέση να «επιλέξει» ποιό από τα παιδιά της θα σπουδάσει, σε ποιό θα επιλέξει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα έναντι των υπολοίπων; Το δικαίωμα δύο αδελφών να εγγραφούν στο πανεπιστήμιο που φοιτά το τρίτο παιδί της οικογένειας και κατοικεί η οικογένεια είναι όχι μόνο δίκαιο αλλά και απαραίτητο για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Με τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ βρίσκονται ουσιαστικά «στον αέρα» τα μέλη των πολυτέκνων οικογενειών που μπήκαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με το προηγούμενο σύστημα, το οποίο ουσιαστικά καταργείται για την επόμενη χρονιά, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στους ήδη φοιτούντες.
Στο πλαίσια της Συνταγματικής διατάξεως του άρθρου 21 παρ. 2 για την μέριμνα ειδικής φροντίδας για τις πολύτεκνες οικογένειες, πρέπει να επανέλθει το καθεστώς των μετεγγραφών των πολυτέκνων και των τέκνων τους, όπως ίσχυε μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011.

Επομένως, σύμφωνα με τα Θεσμικά Όργανα των πολυτέκνων των οποίων την άποψη υιοθετεί ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης η διάταξη, που πρέπει να ψηφισθεί είναι η ακόλουθη: «Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων εγγραφέντες ή εγγραφόμενοι σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ κατόπιν εξετάσεων μετεγγράφονται κατόπιν αιτήσεώς τους στα δύο πρώτα έτη των σπουδών τους στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, που είναι πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας των γονέων τους ή εκεί που φοιτά  ο/η αδελφός/αδελφή τους. 
Περαιτέρω πρέπει να ψηφισθεί και διάταξη, η οποία να θεσπίζει ότι ουδείς εισάγεται σε Σχολές ή Τμήματα των ΑΕΙ ή ΤΕΙ εφ’ όσον η βαθμολογία του είναι κάτω της βάσεως του δέκα (10).



Ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής μετέφερε με τη σειρά του την αγωνία των πολύτεκνων και τριτέκνων οικογενειών και την παράκληση τους να βρουν κατανόηση και βοήθεια σε έναν αγώνα που καταβάλλουν καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες, έναν αγώνα για την Ελλάδα, την ελληνική οικογένεια, το μέλλον μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου