ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Άρθρο του Στέλιου Βαλιάνου στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΕΝΑ ΝΕΟ ΑΦΗΓΗΜΑ
Η κυβέρνηση, αλλά και η χώρα, εκτίθενται από τις εμφανείς παλινωδίες και αντιφάσεις στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές. Είναι, πλέον, σαφές ότι η καθημερινή αγωνία σκηνοθεσίας της πραγματικότητας και η εργώδης προσπάθεια επικοινωνιακού χειρισμού τραγικών καταστάσεων δεν οδηγούν πουθενά και μάλλον εξασφαλίζουν την γρηγορότερη διολίσθηση μας επί τα χείρω. Ο μόνος που μπορεί να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό είναι ο...
πρωθυπουργός. Η συνέχιση της σημερινής παρωδίας θα επιφέρει την καταστροφή.
Αυτοί όμως οι μικροπολιτικοί και συμπλεγματικοί τακτικισμοί όχι μόνο αποτελούν τροχοπέδη για τη χώρα, αλλά στη συγκεκριμένη ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα είναι και επικίνδυνα υπονομευτικοί.
Οι παλινωδίες που βασίζονται στην ανώριμη και ουτοπική στρατηγική της εσκεμμένης ασάφειας από την ελληνική κυβέρνηση, έναντι των εταίρων, έχει στην κυριολεξία κονιορτοποιήσει το οποιοδήποτε ψήγμα αξιοπιστίας είχε καταφέρει η χώρα και ο λαός της, με αβάστακτες θυσίες να ανακτήσουν τα τελευταία χρόνια. Η καταστροφή έχει βάλει ήδη το ένα της πόδι μέσα από την πόρτα και βρίσκεται πλέον σε πορεία ολοκληρωτικής εισόδου.
Δίπλα σε όλα αυτά , η ελληνική κοινωνία και οικονομία αντιμετωπίζει ένα από τα χειρότερα τετράμηνα της ιστορίας της με μια απαράδεκτη κυβερνητική εικόνα που ο μόνος λόγος που δεν έχει εισπράξει τη μήνι των πολιτών είναι η πρωτοφανής πολιτική συγκυρία και η πρωτόφαντη , στα ελληνικά χρονικά, ψυχολογία των ψηφοφόρων.
Κι ενώ αυτά συμβαίνουν, ταυτόχρονα ματαιώνονται οι προσδοκίες των πολιτών για αξιοκρατία , για απόσυρση της κομματοκρατίας στον κρατικό μηχανισμό, για την επικράτηση της κοινής λογικής, για την επάνοδο της εγκράτειας και της σωφροσύνης στον πολιτικό λόγο έναντι της κοκορομαχίας, για το φτηνό λαϊκισμό έναντι των δύσκολων αλλά ωφέλιμων πολιτικών επιλογών , για τη σμίκρυνση του Κράτους ,για την πρόταση και επιχειρηματολογία πάνω σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της Χώρας.
Ακόμα και αν οι ψηφοφόροι της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης όλα αυτά τα έβαλαν χαμηλότερα στο ζύγι της επιλογής τους , δεν έπαψαν ποτέ να τα θεωρούν ζητούμενα που κρίνουν και θα κρίνουν τις επόμενες επιλογές τους. Δεν γέμισε ξαφνικά η Ελλάδα ούτε κομμουνιστές ούτε φασίστες ακροδεξιούς.
Τη στιγμή λοιπόν που υποχωρεί με ταχύτητα «η ελπίδα που ερχόταν» θα αναζητηθεί από τον πολίτη η εναλλακτική λύση που θα πρέπει να εμπεριέχει τη Νέα Γοητεία , που είναι καταδικασμένος να αναζητεί πάντα στον ατέρμονο κύκλο της ζωής και της πολιτικής. Μια νέα διαλεκτική, όχι σαν αυτή τη φενάκη που σαγήνευσε στις εκλογές του 2009 και του 2015 , αλλά ένα νέο αφήγημα που μπορεί να περιέχει αλήθειες που πονάνε, θα πείθει όμως ότι στην εφαρμογή του ..θα σωθούν οι επόμενες γενιές και εν πολλοίς και η παρούσα.
Σε αυτό το κάδρο θα πρέπει να εργαστεί και όποιος επιθυμεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει εκ θέσεως ο στιβαρός πυλώνας του πολιτικού μας συστήματος και η μοναδική εναλλακτική λύση τόσο για το μέλλον όσο και για την περίπτωση ατυχήματος. Τα πρόσωπα που διαμορφώνουν το ιστορικό μέλλον (με πρώτο τον Αντώνη Σαμαρά και τους επίδοξους αρχηγούς) οφείλουν να προσεγγίσουν τις εξελίξεις όχι με μάχες χαρακωμάτων , διαρροές και μικροκομματισμό, αλλά με ηγετικό πρόσημο (αν υπάρχει) γανωμένο από ιδέες , εθνική ευθύνη και πραγματισμό γύρω από τα παρόντα προβλήματα.
Όταν το διακύβευμα είναι η εθνική συνεννόηση , σε κανένα μας δεν αρέσει , ειδικά σε τέτοιες συνθήκες, να αντιμετωπίζουμε εικόνες διάσπασης , προαναγγελίες στρατοπέδευσης με τη μία ή την άλλη πλευρά και ειδικά σε ένα χρονικό σημείο που δεν υπάρχουν ανοικτές διαδικασίες.
Όταν και αν έρθει η συγκυρία όλοι μας θα πάρουμε θέση και θα επιλέξουμε προγράμματα και πρόσωπα. Προς το παρόν όσοι διεκδικούν ρόλο διαμορφωτή στα κοινά της Νέας Δημοκρατίας οφείλουν να εκπαιδεύσουν το κοινό να αναζητήσει το νέο ιδεολογικοπολιτικό προφίλ της Παράταξης και μόνο μέσα από αυτό να αναδειχθούν και τα πρόσωπα. Αναγνωρίζοντας φυσικά ότι οι μεγάλες αλλαγές προκύπτουν και από τις κόντρες και από τις ρήξεις , στην παρούσα φάση θα προέτρεπα σε χαμηλούς εσωκομματικούς τόνους, στην προετοιμασία της εναλλακτικής πρότασης με μόνιμο πρόκριμα τον ευρωπαϊκό δρόμο αλλά και την κοινωνική αλληλεγγύη (που τόσο μας στοίχισε) , πλάι στην εγρήγορση για μια Νέα Δημοκρατία κυριολεκτικά σύγχρονη, έτοιμη να υπηρετήσει την επόμενη μέρα της Πατρίδας μας.

Στέλιος Βαλιάνος-Δικηγόρος
Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου
Κεντρικής Μακεδονίας
Πρόεδρος ΝΟΔΕ ΝΔ Χαλκιδικής

(Υπ. Βουλευτής ΝΔ Χαλκιδικής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου