ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Άπόηχοι από την μεγαλειώδη εμφάνιση της χορωδίας Αρναίας στις 19/3/2016

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΤΣΙΩΤΗΣ

Μια εθνική μουσική πανδαισία στην Αρναία 19-3-2016 Τυχεροί σταθήκαμε όσοι βρεθήκαμε το βράδυ του Σαββάτου 19 Μαρτίου 2016 στο Πολιτιστικό κέντρο 
Αρναίας, το στολίδι αυτό της κωμοπόλεως Αρναίας της νύφης του Χολομώντα.



Και δεν σταθήκαμε απλά τυχεροί, αλλά πολύ τυχεροί, γιατί εκεί, μέσα σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, για ενενήντα λεπτά, η γνωστή στο Πανελλήνιο και όχι μόνο, μεικτή χορωδία της Αρναίας, η οποία υπό τη διεύθυνση του βετεράνου μαέστρου της καθηγητή της μουσικής κ. Βασίλη Κοκκαλιάρη, της εμβληματικής αυτής μορφής της σύγχρονης Αρναίας, με το πρόγραμμα «Τραγουδώντας την άνοιξη της λευτεριάς», μας τραγούδησε τα καλύτερα, μπορώ να πω, επίκαιρα, ενόψει της μεγάλης γιορτής του της 25η Μαρτίου, τραγούδια του νεοελληνικού ρεπερτορίου, τους στίχους των οποίων εμπνεύσθηκαν και έγραψαν οι μεγάλοι Έλληνες ποιητές Ρήγας Φεραίος, και Διονύσιος Σολωμός και συνέθεσαν οι επίσης μεγάλοι συνθέτες Γιάννης Μαρκόπουλος και Χρήστος Λεοντής κλπ. 

Με παρούσες όλες τις τοπικές αρχές για ενενήντα λεπτά οι ακροατές άφωνοι άκουγαν μελωδίες που δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις αν προέρχονταν από ανθρώπινα στόματα ή ήταν υπερκόσμιες. Χάρμα του μυαλού και των αυτιών. Οι στίχοι απ’ τους Ελεύθερους πολιορκημένους του Σολωμού, « Άκρα του τάφου σιωπή στο κάμπο βασιλεύει... Μητέρα μεγαλόψυχη.... με λογισμό και μ’ όνειρο.., Το χάραμα επήρα..., Ο ήλιος εβασίλεψε.... κλπ. κλπ.» και εκείνοι από τα επαναστατικά τραγούδια του Ρήγα Φεραίου «Ο Θούριος του Ρήγα. 

Ύμνος Πατριωτικός κλπ.» μελοποιημένοι από τους κορυφαίους του ελληνικού μουσικού μας στερεώματος τον Γιάννη Μαρκόπουλο και τον Χρήστο Λεοντή, αποδόθηκαν θαυμάσια από την χορωδία της Αρναίας που άλλη μιά φορά δικαίωσε τη φήμη της και απέδειξε ότι είναι ικανή να ερμηνεύει και τα πιο δύσκολα μουσικά έργα. Και όπως ειπώθηκε, η προετοιμασία για αυτή την εμφάνιση ,διήρκησε δυο ολόκληρα χρόνια!!! 

Μπράβο λεβέντες άντρες της Αρναίας, μπράβο καλλίφωνες και καλλίγραμμες Αρναιώτισσες. Με πρώτο βραβείο φυσικά στον ξακουστό μαέστρο σας το Βασίλη Κοκκαλιάρη. Ο παριστάμενος Δεσπότης της μητροπόλεως Αρναίας στο τέλος με εμπνευσμένη προσλαλιά πέρα από τα εύσημα που απέδωσε στη χορωδία, με λίγα αλλά μεστά λόγια ανέλυσε τα νοήματα που εξέπεμψε αυτή η εκδήλωση. 

Στο τέλος τα παρατεταμένα χειροκροτήματα και η ευφορία που ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των επισήμων και των ακροατών ήταν η καλύτερη επιβράβευση της επιτυχίας.- Ήταν σαν να έλεγαν: Σας ευχαριστούμε. Χαλάλι τα δυο χρόνια δουλειάς γιατί πέρα από την αισθητική απόλαυση που μας προσφέρατε μας προετοιμάσατε να γιορτάσουμε την εθνική μας γιορτή της 25ης Μαρτίου με μεγαλύτερο πόθο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΤΣΙΩΤΗΣ Πρόεδρος Πανχαλκιδικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου