ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Αστέριος Ζωγράφος: Δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για τη στέγαση προσφύγων - Κίνδυνοι για το τουρισμό

Την μη ύπαρξη κατάλληλων χώρων και υποδομών στη περιοχή Πολυγύρου για τη κάλυψη έκτακτων αναγκών προσωρινής στέγασης προσφύγων διαπίστωσε με απόφαση του ο δήμος Πολυγύρου.


Ο δήμαρχος  Αστέριος Ζωγράφος κατά την εισήγηση του στο δημοτικό συμβούλιο ανέφερε τους κινδύνους για τον τουρισμό στη περιοχή σε περίπτωση προσωρινής στέγασης προσφύγων στον προορισμό. Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα ανέφερε τα εξής:


"Aρκετό χρονικό διάστημα, τα τελευταία χρόνια γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από τη πλευρά του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής και της Νομαρχίας, της σημερινής Περιφέρειας και άλλων φορέων για να αναπτύξουμε όσο μπορούμε τον τουρισμό μας. Αναμένεται μεγάλη προσέλευση τουριστών στη Χαλκιδική, οι οποίοι προέρχονται από τη Ρωσία και τις Βαλκανικές χώρες. 

Παρά την ευαισθησία που μας διακρίνει για τους πρόσφυγες, θα πρέπει να σταθούμε με ιδιαίτερη προσοχή και έχει γιγαντωθεί από τους κατοίκους του Δήμου για την αποστολή τροφίμων προς τους πρόσφυγες αλλά κινδυνεύουμε αν έχουμε έλευση προσφύγων στην περιοχή της Χαλκιδικής να αρχίσουν ενόψει του καλοκαιριού ενδεχόμενες ακυρώσεις από κρατήσεις. 

Πρέπει να σας πω ότι οι προκαταβολές έχουν καταβληθεί από πέρυσι τον Ιούνιο για το 2016. Έχω τη γνώμη παρά την ευαισθησία που μας διακρίνει όλους σε σχέση με την αποδοχή από πρόσφυγες και δεδομένου, ότι δεν υπάρχουν στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στο Δήμο μας, ειδικά κέντρα φιλοξενίας ή στρατόπεδα τα οποία ενδεχόμενα θα μπορούσαν να υποδεχθούν πρόσφυγες.

Με τον ισχυρισμό αυτό, ότι πρόκειται για τουριστικό νομό, ο οποίος ενδεχόμενα με την πρώτη έλευση των προσφύγων, θα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά και βλάβη, είμαστε αρνητικοί. Είχα μια επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής τον κ. Γιάννη Γιώργου, ο οποίος με ενημέρωσε ότι έγινε μια συζήτηση σε επίπεδο Περιφέρειας για την περιοχή του ΒΙΟ.ΠΑ (Βιοτεχνικό Πάρκο) το οποίο είχαμε κάνει σαν Αναπτυξιακή Εταιρία. 

Είναι μια περιοχή η οποία έχει δομημένα οικόπεδα, απευθύνεται σε επιχειρηματίες και γίνεται μια προσπάθεια και από την Αναπτυξιακή Εταιρία για την εκποίηση των συγκεκριμένων οικοπέδων ώστε να εγκατασταθούν επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. 

Ήδη λειτουργούν τρεις επιχειρήσεις. Είναι μια περιοχή που βρίσκεται στα όρια του Ν. Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Δεν είναι κοντά στα οικιστικά σύνορα. Απέχει 5-7 χιλιόμετρα, όμως θεωρούμε ότι αυτά τα οικόπεδα είναι ιδιοκτησίας τη Αναπτυξιακής και όχι της Περιφέρειας ή του Δήμου. 

Δεν μπορούν τα οικόπεδα αυτά, τα οποία περιμένουν να αγοραστούν και να γίνουν επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να χρησιμοποιηθούν για τέτοιες δραστηριότητες, ενόψει κυρίως του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν κτίσματα παλιά ή έτοιμα τα οποία να μπορούν να υποδεχτούν τους πρόσφυγες διότι θα έχουμε την εικόνα στην περιοχή της Ειδομένης, η οποία προσβάλλει τον κάθε αναπτυγμένο και σύγχρονο άνθρωπο.

Υπάρχει η άποψη της Περιφέρειας ότι μπορούν να περιφραχθούν τα συγκεκριμένα εργοστάσια και να αναπτυχθεί στην υπόλοιπη έκταση η κατασκηνωτική δομή των προσφύγων ενόψει του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν κτίσματα.

Παρά την ευαισθησία που με διακρίνει είμαι κάθετα αντίθετος διότι αν ανοίξει το «μάτι» της Χαλκιδικής με τέτοιου είδους υποδοχές ενόψει του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν κτίσματα για να υποδεχθούν πρόσφυγες και παρουσιάσει η Χαλκιδική αυτή την εικόνα που βλέπουμε στην Ειδομένη νομίζω τα αποτελέσματα σε σχέση με τον τουρισμό μας θα είναι πολύ δυσάρεστα και θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και σε άλλα επαγγέλματα, τα οποία συνεργάζονται με τις τουριστικές επιχειρήσεις (ταβέρνες, κάμπινγκ κ.λ.π.).

 Είμαι πρόθυμος να ακούσω οποιαδήποτε άποψη. Θα πρέπει να σας πω επίσης ότι ο χώρος αυτός είναι ακάλυπτος, έχει ρεύμα, έχει βιολογικό καθαρισμό ο οποίος είχε γίνει για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και βέβαια έχει και ύδρευση.

Αν μπούμε στη διαδικασία ενδεχόμενης έλευσης προσφύγων, να γίνουν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές, οι οποίες όμως δεν μπορούν να γίνουν άμεσα. Είχε γίνει μια προσπάθεια για την περιοχή των κατασκηνώσεων. Ήρθαμε σε επαφή με το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών. Τονίσαμε ότι διαδοχικά σε τρεις χρονικές περιόδους εμείς υποδεχόμαστε 800 παιδιά με ειδικές ανάγκες με τους συνοδούς τους απ’ όλη την Ελλάδα και συνεπώς δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα υποδοχής, καθώς θα πρέπει να βγουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και να μπουν ενδεχόμενα οι πρόσφυγες, κάτι που είναι παράλογο με δεδομένου ότι υπάρχει δυνατότητα χρηματοδοτική, να αναπτυχθούν τέτοιου είδους κέντρα υποδοχής σε άλλες περιοχές που έχουν κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες μπορούν να επισκευασθούν άμεσα".

tornosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου