ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Ποδοσφαιρικές ακαδημίες:"Δεν ζούμε τα όνειρά μας μέσω των παιδιών μας"

Δεν ζούμε τα όνειρά μας μέσω των παιδιών μαςΤου Μάριου Προδρόμου*
Στη φωτογραφία βλέπουμε δύο από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στον κόσμο (Luiz Suarez και Leo Messi) να κάθονται και να παρακολουθούν εντελώς χαλαρά τα παιδιά τους στη προπόνηση.
Ξέρουν ότι η προπόνηση των παιδιών τους είναι η ευκαιρία τους να ξεκουραστούν και να αφήσουν άλλους να κάνουν την δουλειά που πρέπει.
Ξέρουν ότι το άγχος είναι μεταδοτικό και μένουν εντελώς χαλαροί να μην το μεταδοθούν στα παιδιά τους.
Ξέρουν ότι θα φτάσει το παιδί στη κορυφή μόνο αν το αφήσουν να απολαύσει το άθλημα και να το αγαπήσει όπως έγινε και στη περίπτωση τους.

Ξέρουν ότι ακόμα και αν γνωρίζουν περισσότερο ποδόσφαιρο από τους προπονητές της Ακαδημίας δεν είναι προπονητές, αλλά ούτε οι κατάλληλοι για να μάθουν τα παιδιά τους ποδόσφαιρο.
Όπως δεν αφήνουν ένα χειρουργό να κάνει επέμβαση απάνω σε πρώτο βαθμό του συγγενή λόγο του άγχους που θα τον διατρέχει, δεν πρέπει να αφήνουν ένα γονιό να κάνει τον προπονητή στα παιδιά του.
Ξέρουν ότι καθήκον τους είναι να παίρνουν τα παιδιά τους στο γήπεδο και αν είναι μήλο θα ανθίσει.
Είμαι τυχερός γιατί έχω συνεργαστεί και συνεργάζομαι με πολλούς σωστούς γονιούς εδώ στη Κύπρο όμως σαν λαός έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Ζούμε τα όνειρα μας μέσω των παιδιών μας.
Δεν πάει κανείς στα Αγγλικά του παιδίου για να μάθει το «this is a dog» για παράδειγμα αλλά πάμε στη προπόνηση για να ζήσουμε το όνειρο να γίνει το παιδί μας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.
Με το να δίνουμε οδηγίες ταυτόχρονα με τον προπονητή της ομάδας προκαλούμε σύγχυση στο μυαλό του παιδιού. Ποιον από τους δύο να ακούσει άλλωστε; Το αποτέλεσμα, το παιδί να παίρνει πιό αργές αποφασίσεις και αντί να τον βοηθούμε του κάνουμε μεγάλη ζημιά.
Το ποδόσφαιρο είναι «παιχνίδι αποφάσεων» και αν δεν αφήσουμε τα παιδιά να πάρουν τις δικές τους αποφάσισες, έστω και αν είναι λάθος, δεν θα μάθουν ποτέ.
Προπονητές, γονείς, παράγοντες, ψυχολόγοι και γυμναστές, έχουν όλοι τον ρόλο τους στη ανάπτυξη του παιδιού. Ας κάνει ο καθένας το κομμάτι που του αναλογεί και ας συνεργαστούμε για να παρέχει ο καθένας τις γνώσεις του εκεί που πρέπει βοηθώντας το παιδί να φτάσει στη κορυφή.
Πολλοί λένε ότι κάνεις δεν είναι υπεράνω της ομάδας. Εμένα μου αρέσει να λέω ότι κάνεις δεν είναι υπεράνω του παιδιού.
*Μάριος Προδρόμου
M. Ed College of New Jersey
Mental Game Coach
2017 WGD-Genius of the Year for Europe
Associate of the American Psychological Association

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου