ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Μία πρόκριση… ένας πόλεμος!

Μία πρόκριση… ένας πόλεμος!

Πριν από 42 χρόνια ξεκίνησε ο πόλεμος των 100 ωρών ανάμεσα στην Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ με την αφορμή της μάχης να είναι ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των δυο ομάδων.
Οι δυο γείτονες δεν τα πήγαιναν ποτέ καλά και όταν τέθηκαν αντίπαλοι στις 8 Ιουνίου του 1969 μπήκαν αρκετές σταγόνες στο ποτήρι το οποίο ήταν ήδη έτοιμο να… ξεχειλίσει.
Το πρώτο παιχνίδι έγινε στην Ονδούρα, όπου οι γηπεδούχοι πήραν την νίκη με 1-0 ωστόσο το ματς στιγματίστηκε από τρομερά επεισόδια με αποκορύφωμα την αυτοκτονία της 18χρονης, Αμέλια Μπολάνιος, η οποία αυτομαχαιρώθηκε στην καρδιά μην αντέχοντας την ήττα της Εθνικής ομάδας της χώρας του.
Η ρεβάνς αναμενόταν με «κομμένη την ανάσα», με τον Τύπο του Ελ Σαλβαδόρ να κάνει λόγω για εκδίκηση ενώ μέσα στο γήπεδο, στις 15 Ιουνίου οι γηπεδούχοι όντας σαφώς ανώτεροι επικράτησαν με 3-0 με την αναμέτρηση να στιγματίζεται από νέα αιματηρά επεισόδια.
Το τρίτο ραντεβού, από το οποίο θα προέκυπτε η ομάδα που θα πήγαινε στο Μουντιάλ του 1970, ορίστηκε στο ουδέτερο «Αζτέκα» στο Μεξικό.
Μετά από 120 λεπτά πραγματικής «μάχης», το Ελ Σαλβαδόρ επικρατούσε με 3-2, ωστόσο το κακό είχε ήδη γίνει. Οι δυο χώρες έκοψαν κάθε διπλωματική επαφή και η μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ διώχνονταν με την βία από την Ονδούρα.
Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Ιουλίου 1969, όταν οι δυνάμεις του Ελ Σαλβαδόρ βομβάρδισαν την Τεγκουτσικάλπα, με την Ονδούρα να κάνει επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του μισητού της γείτονα.
Τέσσερις ημέρες μετά ο πόλεμος τελείωσε. Απολογισμός των συγκρούσεων ήταν 6 χιλιάδες νεκροί, εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι και δυο χώρες που βίωσαν τον αλληλοσπαραγμό. Όλα αυτά ξεκίνησαν με αφορμή τις εδαφικές διαφορές και η κατάσταση κλιμακώθηκε από τρεις αγώνες ποδοσφαίρου. Μαύρη επέτειος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου