ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

"Ντράζεν εναντίον Σμιντ! (video)"

Ντράζεν εναντίον Σμιντ! (video) 



 Πριν από 23 χρόνια, διεξήχθη το μεγαλύτερο και ίσως συγκλονιστικότερο ευρωπαϊκό παιχνίδι, ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης του Ντράζεν Πέτροβιτς και τη Σναϊντέρο Καζέρτα του Όσκαρ Σμιντ!
Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον Σναϊντέρο Καζέρτα, Ντράζεν Πέτροβιτς εναντίον Όσκαρ Σμιντ ή αλλιώς ο μεγαλύτερος Κροάτης μπασκετμπολίστας εναντίον του μεγαλύτερου Βραζιλιάνου. Όπως και να το θέσει κανείς, πριν από ακριβώς 23 χρόνια, ο 24χρονος τότε Πέτροβιτς έκλεινε... ραντεβού με τον 31χρονο Σμιντ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με πρώτο διαιτητή τον... δικό μας, Κώστα Ρήγα, για να δώσουν μια «παράσταση» άνευ προηγουμένου αλλά και επομένου!
Ο τελικός του Κυπέλλου Σαπόρτα, ήταν μια τεράστια ευκαιρία για να παρακολουθήσει κανείς τα δύο τεράστια αυτά ονόματα του παγκοσμίου μπάσκετ. Από τη μία, η Ρεάλ του Πέτροβιτς για να φθάσει στο Φαληρικό γήπεδο, είχε αποκλείσει τη Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ, πρώην ομάδα του Ντράζεν, στα ημιτελικά. Οι Ιταλοί παρ' ότι είχαν τερματίσει στην έκτη θέση του εγχώριου πρωταθλήματος, καθοδηγούνταν από τον μεγάλο Σμιντ, αλλά και το Νάντο Τζεντίλε. Η μονομαχία των «γιγάντων» ήταν έτοιμη να πάρει... σάρκα και οστά!
Το πρώτο καλάθι της αναμέτρησης, ήταν από κάποιον που έγινε μετέπειτα γνωστός στο ελληνικό φίλαθλο κοινό, τον Τζόνι Ρότζερς, ο οποίος αγωνίσθηκε στον Ολυμπιακό (1997-98), ενώ αργότερα κατέκτησε δύο φορές την Ευρωλίγκα με τον Παναθηναϊκό (2000, 2002). Η Ρεάλ μπήκε σαφώς πιο δυνατά στον τελικό με τον Βούλγαρο Μπιριούκοφ και τον Ρότζερς να σκοράρουν κατά ρυπάς από την περιφέρεια, ενώ ο Σμιντ με τον Τζεντίλε κρατούσαν τους Ιταλούς κοντά στο σκορ. Μάλιστα η Ρεάλ είχε ξεκινήσει με 6/6 τρίποντα, κάνοντας το έργο των αντιπάλων τους ακόμα πιο δύσκολο. Το «όπλο» της Καζέρτα στο περιφερειακό σουτ των Ισπανών, ήταν να βάλουν τη μπάλα κοντά στο καλάθι, όπως και έγινε.
Ο Ρότζερς ήταν ασταμάτητος, όπως και ο Σμιντ από την αντίπερα όχθη, πρωτού πάρει το δικό του... όπλο ο Ντράζεν Πέτροβιτς. Οι Ίβηρες ήταν εξαιρετικοί στην επίθεση, όμως η άμυνά τους έκανε... νερά, αφού ήδη είχαν δεχθεί 16 πόντους από το Σμιντ με το σκορ να είναι 35-34. Στη συνέχεια, ο Ντράζεν ευστόχησε σε 3 διαδοχικά σουτ τριών πόντων φτάνοντας στο ημίχρονο τους 27. Η Σναϊντέρο παρ' όλα αυτά είχε τις λύσεις, είτε με τον Ντελ' Ανιέλο από τη μέση απόσταση, είτε με τους Σμιντ και Τζεντίλε από την περιφέρεια. Το 60-57 ήταν το σκορ ημιχρόνου, αφήνοντας ανοιχτούς... λογαριασμούς για τη συνέχεια.
Με το ξεκίνημα τους δευτέρου μέρους, η Ρεάλ προσπάθησε να αλλάξει τρόπο παιχνιδιού, «ταΐζοντας» περισσότερο τον Φερνάντο Μαρτίν στο χαμηλό ποστ, όμως δεν βρίσκονταν και στην καλύτερή του μέρα. Ένα τρίποντο του Σμιντ έφερε το παιχνίδι στα ίσια, κάνοντας το 64-64. Ο Μπιριούκοφ ανέλαβε δράση στη συνέχεια για τη «βασίλισσα», όσο οι Σμιντ, Τζεντίλε και Γκλούτσκοφ απαντούσαν με δικές τους προσπάθειες. Τα φάουλ πήραν τη... θέση του θεάματος και του ποιοτικού παιχνιδιού λίγο αργότερα, αφού πλησίαζε το τέλος του αγώνα και οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι-χέρι στο σκορ.
Όταν η μπάλα... καίει, πηγαίνει στους... καυτούς παίκτες, έλεγαν οι Αμερικανοί και δεν είχαν άδικο! Ντράζεν και Σμιντ μονοπώλησαν τις τελευταίες επιθέσεις του αγώνα, με το παιχνίδι να έχει εξελιχθεί σε μία κόντρα «γιγάντων»! Το σκορ ήταν 102-99 υπέρ της Ρεάλ και απέμενε μία επίθεση. Η μπάλα έφτασε στον Σμιντ, σούταρε από τα 8 περίπου μέτρα και σκόραρε! Τόσο απλά! Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, με τον Σμιντ να τελειώνει την κανονική διάρκεια του ματς με 41 πόντους και τον Πέτροβιτς με 52!
Η παράταση ήταν... παράσταση για δύο! Μη βιαστείτε! Ο ένας ήταν ο Πέτροβιτς, όμως για τους Ιταλούς ο Τζεντίλε έκανε απίθανα πράγματα! Με το σκορ 111-105 υπέρ της Ρεάλ, ο πλέι-μέικερ της Σναϊντέρο έβαλε ένα τρίποντο από το... σπίτι του! Ο Ντράζεν απάντησε, όμως και πάλι ο Τζεντίλε είχε τη λύση, σουτάρωντας από μεγάλη και πάλι απόσταση! Ο Κροάτης «μαέστρος» απέδειξε γιατί θεωρείτο από τους κορυφαίους παίκτες στον πλανήτη, αφού πήρε τις δύο τελευταίες επιθέσεις της ομάδας του, διαμορφώνοντας το τελικό 117-113!
Το τρόπαιο πήγε στη Μαδρίτη και περίπου 15.000 φίλαθλοι θα μπορούν να λένε πως παρακολούθησαν από κοντά δύο τεράστιους παίκτες, δύο πολύ μεγάλες ομάδες και ίσως τον καλύτερο ευρωπαϊκό τελικό που έχει διεξαχθεί ποτέ.
Ρεάλ Μαδρίτης (Μανουέλ «Λόλο» Σάινθ): Πέτροβιτς (62), Μπιριούκοφ (20), Μαρτίν Φ. (11), Ρότζερς (14), Μαρτίν Α. (2), Γιορέντε, Ρομάι (4), Καργκόλ (4).
Σναϊντέρο Καζέρτα (Φράνκο Μαρτσελέτι): Σμιντ (44), Τζεντίλε (34), Ντελ' Ανιέλο (18), Εσπόζιτο (2), Γκλούτσκοφ (13), Βιτιέλο, Ρίτσο, Πολοσέλο, Μποσέλι (2), Τουφάνο.
Δείτε το βίντεο του αγώνα:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου