ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

"Η καριέρα του αμφιλεγόμενου Ρόι Τάρπλεϊ (photos+videos)"

1

Ένας από τους καλύτερους παίκτες που πέρασαν τον Ατλαντικό και ήρθαν να παίξουν στη χώρα μας ήταν ο Ρόι Τάρπλεϊ. 


Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 1992… Ο Άρης έχει μόλις χάσει το πρώτο του πρωτάθλημα μετά από 7 χρόνια κυριαρχίας, ενώ την ίδια στιγμή, ο Θεόφιλος Μητρούδης ψάχνει τον τρόπο να γυρίσει το εις βάρος του κλίμα μετά την αποχώρηση του Νίκου Γκάλη. Προπονητής στην ομάδα, ο ΣτίβΓιατζόγλου, ο οποίος κάνει τα πάντα και το θαύμα… γίνεται. Ο Ρόι Τάρπλεϊ λέει το ναι και όλη η Θεσσαλονίκη παθαίνει… σοκ!
Η ΝΒΑ καριέρα του Τάρπλεϊ
Ποτέ ένας παίκτης δεν αγωνίστηκε τόσο λίγο στο ΝΒΑ, σημαδεύοντάς το τόσο βαθιά όσο ο Ρόι Τάρπλεϊ. Οι Ντάλας Μάβερικς, τον επέλεξαν στο νούμερο 7 του ντραφτ του 1986 και στην πρώτη του χρονιά, το κοντέρ σταμάτησε στους 7.5 πόντους και 7.1ριμπάουντ ανά αγώνα, κερδίζοντας μια θέση στην πρώτη πεντάδα των ρούκι εκείνης της σεζόν.
Τα επόμενα δύο χρόνια, ο Τάρπλεϊ αποδεικνύει το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, όντας ένας από τους καλύτερους ψηλούς του ΝΒΑ, κατακτώντας μάλιστα το 1988 και τον τίτλο του καλύτερου έκτου παίκτη, ενώ την ίδια χρονιά, γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του «μαγικού κόσμου», που βρίσκεται στοTop-10 των ριμπάουντερ της χρονιάς, όντας αναπληρωματικός (με τον μεγάλο Τζορτζ Καρλ να τον υμνεί). Τα σύννεφα όμως έχουν ήδη αρχίσει για τον Τάρπλεϊ, ο οποίος έχει… συλληφθεί αρκετές φορές μεθυσμένος και υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.
Η χρονιά 1989-90, βρίσκει τον Τάρπλεϊ με τα ίδια προβλήματα συν έναν σοβαρό τραυματισμό, με αποτέλεσμα να αγωνιστεί μόλις σε 45 αγώνες, ενώ το 1990-91, έρχεται το ουσιαστικό τέλος. Ο Αμερικανός αποτυγχάνει και πάλι σε τεστ για αλκοόλ και ναρκωτικά και το ΝΒΑ τον αποκλείει από το πρωτάθλημα. Ο «πληγωμένος» Τάρπλεϊ, περνάει από αρκετές μικρές λίγκες της Αμερικής, μέχρι την στιγμή που πήρε τη μεγάλη απόφαση για την αποχώρησή του από τις ΗΠΑ… Επόμενος σταθμός, η Ευρώπη και ο Άρης.
Οι «κίτρινες» ημέρες
Ο Τάρπλεϊ, έχοντας ως παράσημο τις… πλάκες που έκανε εντός παρκέ σε παίκτες του επιπέδου των Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ και Χακίμ Ολάζουον, πατάει το πόδι του στην Θεσσαλονίκη (οιΜάβερικς από εκείνο το σημείο και μετά, κατέρρευσαν, μέχρι που πάτησε το πόδι του στο Ντάλας οΝοβίτσκι).
Ο Ρόι Τάρπλεϊ φροντίζει να δείξει την κλάση του και στην Ελλάδα, έχοντας απέναντί του τονΟλυμπιακό του Ιωαννίδη, τον μεγάλο Παναθηναϊκό, τον δυνατό ΠΑΟΚ και φυσικά το Περιστέρι, οδηγώντας την ομάδα του από νίκη σε νίκη… Ο Αμερικανός όμως είχε την απαίτηση να… πληρώνεται. Έτσι λοιπόν, κάνει στάση εργασίας για δύο μήνες (η επίσημη δικαιολογία ήταν τραυματισμός στον αστράγαλο) και… ο Άρης από πρώτος που ήταν όταν τον άφησε, τερματίζει στην πέμπτη θέση, χάνοντας κάθε ελπίδα για τον τίτλο.
Παρά την αποτυχία στην Ελλάδα όμως, ο Τάρπλεϊ, οδηγεί τον Άρη στην κατάκτηση του… προγόνου του Eurocup. Μάλιστα, στον πλέον επεισοδιακό τελικό στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων, απέναντι στην Εφές Πίλσεν, ο Τάρπλεϊ σταματάει στους 19 πόντους και τα 18 ριμπάουντ (ο Άρηςείχε συνολικά 38). Ο ίδιος γίνεται ο πολυτιμότερος παίκτης του Άρη στην πορεία αυτή, με μέσο όρο 24.5 πόντους και… 15 ριμπάουντ ανά αγώνα.
Ο Αμερικανός όμως δεν τέλειωσε τη χρονιά στον Άρη, καθώς… αποχώρησε ξαφνικά από την ομάδα, η οποία δεν κατάφερε να μπει στην τετράδα. Για την ιστορία, σε 27 αγώνες στην Α1, είχε 21.2 πόντους και 17.3 ριμπάουντ ανά αγώνα (σε αγώνα κόντρα στον Πειραϊκό, είχε κατεβάσει 30 σκουπίδια).
Ο Ολυμπιακός…
Φτάνουμε στη σεζόν 1992-93. Ο Πρωταθλητής Ολυμπιακός θέλει έναν μεγάλο παίκτη για να πλαισιώσει τους Φασούλα και Τάρλατς, με τον Τάρπλεϊ να λέει το ναι και να δημιουργεί έτσι την πληρέστερη frond line της Ευρώπης (και αφού είχε αποτύχει στην προσπάθειά του να επιστρέψει στο ΝΒΑ, μέσω της νομικής οδού).
Ο Ολυμπιακός, κατακτά το πρωτάθλημα, με τον Τάρπλεϊ να έχει 20.6 πόντους και 12.8 ριμπάουντανά αγώνα στην Α1. MVP του πρωταθλήματος ο… τρελό-Ρόι, απέδειξε για τα καλά την τεράστια κλάση του, ωστόσο ο κακός του χαρακτήρας, έκανε και πάλι την εμφάνισή του, παρά την αυστηρότητα και την πειθαρχία του Γιάννη Ιωαννίδη.
Αυτό επειδή στην Euroleague, ο Τάρπλεϊ με τα καμώματά του, οδήγησε τον Ολυμπιακό στην πιο οδυνηρή απώλεια τελικού της ιστορίας του. Οι Πειραιώτες, στο Τελ Αβίβ, έχοντας αποκλείσει στον ημιτελικό του Final Four τον –τεράστιο- Παναθηναϊκό των Γκάλη, Βολκόφ, Βράνκοβιτς, Παταβούκα, Αλβέρτη, Οικονόμου, ωστόσο στον τελικό παθαίνει το απόλυτο σοκ, γνωρίζοντας την ήττα από την Μπανταλόνα του… Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.
Πως όμως ο Τάρπλεϊ ευθύνεται για την ταπεινωτική ήττα του Ολυμπιακού και πως εξέθεσε τονΙωαννίδη; «Αυτή η Μπανταλόνα δεν μου βάζει 60 πόντους. Τόσους επιθετικούς έχω, θα βάλω 60 και θα κερδίσω», είχε υποστηρίξει ο Ιωαννίδης και δεν είχε άδικο. Η Μπανταλόνα του έβαλε μεν 59 πόντους, ωστόσο ο Ολυμπιακός μόλις 57, με το τρίποντο του Κορνίλιους Τόμσον να μένει στην ιστορία τόσο των Πειραιωτών, όσο και των φίλων του Παναθηναϊκού τότε.
Για την ιστορία, την προηγούμενη βραδιά του τελικού, ο Τάρπλεϊ είχε έρθει στα χέρια με τον συμπαίκτη του Μπάμπη Παπαδάκη για… περίεργους λόγους και αποχώρησε από το ξενοδοχείο, πηγαίνοντας βόλτα. Ο Ρόι, επιστρέφει τα ξημερώματα στην… έδρα των Πειραιωτών, με τον Γιάννη Ιωαννίδη να τον περιμένει εξοργισμένος και τις φωνές του να ακούγονται μέχρι την Ελλάδα. Στην μέση, θα μπει ο τότε ιδιοκτήτης των «ερυθρολεύκων», Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος φρόντισε να πείσει τον Τάρπλεϊ να πάει για ύπνο. Η ζημιά όμως είχε γίνει, καθώς η ομάδα αποσυντονίστηκε, οΙωαννίδης εκνευρίστηκε, ενώ ο Τάρπλεϊ ήταν μεθυσμένος μέχρι και λίγες ώρες πριν τον αγώνα. Αποτέλεσμα ήταν να «φάει» το τρίποντο από τον Κορνίλιους Τόμσον στο τέλος και να… παραπατάει στα τελευταία δευτερόλεπτα (στο final four κατάφερε να μαζέψει 30 ριμπάουντ!!!).
Η χρονιά τελειώνει στη συνέχεια και με την κατάκτηση του Κυπέλλου και με τον παίκτη να έχει κερδίσει ένα ακόμη «παρατσούκλι». Ήταν πλέον ο… BeeRoy (από την αγάπη του για τις μπύρες).
Ξανά στο ΝΒΑ…
11
Μετά τον Ολυμπιακό και στα 30 του πλέον χρόνια, ο Τάρπλεϊ, υπογράφει 4ετές συμβόλαιο με τουςΝτάλας Μάβερικς. Έμπειρος και αποφασισμένος για όλα, ο Αμερικανός δείχνει για μία χρονιά ακόμη το πλούσιο ταλέντο του και καταφέρνει να τελειώσει μια πολύ καλή χρονιά, ωστόσο και πάλι άπαντες μιλούσαν για τις καταχρήσεις του. Στην Ευρώπη, ο Τάρπλεϊ δεν είχε πρόβλημα, όμως το ΝΒΑ τότε βρισκόταν σε άλλο επίπεδο, με αποτέλεσμα ο… αλκοολικός –κατά πολλούς- Ρόι, να μην αντέχει να βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο παρκέ.
«Μεγαλύτερη» στιγμή της επιστροφής του, ήταν ο έντονος καυγάς του με τον τεχνικό των Μάβερικς,Ντικ Μότα, για το ότι τον είχε κάνει αλλαγή. Μάλιστα, οι δύο άντρες κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια με τις σχέσεις τους να διαλύονται. Στο τέλος της χρονιάς, ο Τάρπλεϊ υποστήριζε πως ο προπονητής του ευθυνόταν για το ότι δεν κατάφερε να πάρει το βραβείο του καλύτερου 6ου παίκτη, ενώ ο Μότα, ακόμη και σήμερα, θεωρεί την επιστροφή του καταστροφική για τη μετέπειτα ιστορία των Μάβερικς.
Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς όμως το όνειρό του τελειώνει… Κάτω από τις πλέον αδιευκρίνιστεςσυνθήκες (οι περισσότεροι πιστεύουν πως το ΝΒΑ, απλά ήθελε να απαλλαγεί από αυτόν), ο Τάρπλεϊ, ελέγχεται αιφνιδιαστικά. Το αλκοτέστ, είναι κάτω από το επιτρεπτό όριο (είχε πιει μόλις μία μπύρα με το φαγητό του), όμως η ευκαιρία δόθηκε και ο παίκτης αποβλήθηκε ισοβίως από το πρωτάθλημα. Οι Μάβερικς δεν τον στήριξαν περισσότερο, με τον τότε ιδιοκτήτη τους, απλά να λυπάται για την όλη εξέλιξη.
Ο Ηρακλής και το τέλος…
3
Επόμενη ομάδα της καριέρας του, ο Ηρακλής. Στον «γηραιό» ήρθε για να καλύψει το κενό που είχε η ομάδα κάτω από τη ρακέτα της, παίρνοντας τη θέση του τραυματία τότε Γιούρι Ζντοβτς. Ο Ρόι δεν είναι ίδιος παίκτης με… τον Ρόι του Άρη και του Ολυμπιακού, ωστόσο και πάλι καταφέρνει με 17αγώνες να είναι 4ος σκόρερ και 2ος ριμπάουντερ του πρωταθλήματος (23 πόντους, 12 ριμπάουντ ανά αγώνα).
Μετά τον Ηρακλή, τα πάντα τέλειωσαν… Κύπρος, Κίνα, Ρωσία, Ελλάδα (για ελάχιστους αγώνες με τη φανέλα του Έσπερου) και μικρές λίγκες της Αμερικής, φιλοξένησαν τον Τάρπλεϊ, ο οποίος έδειχνε να ζει χάρη στις δάφνες του παρελθόντος. Μέσα σε όλα αυτά, ο BeeRoy, μέχρι το 2003 έχει καταφέρει να μπει για 45 ημέρες φυλακή, να ακούσει την… κοπέλα του να σκοτώνεται σε τροχαίο (καυγάδιζε μαζί της μέσω τηλεφώνου, όταν εκείνη οδηγούσε το αυτοκίνητό του), χρεοκοπεί και για μερικά χρόνια εξαφανίζεται…
Νέο… ΝΒΑ σκάνδαλο
Κι όμως, το τέλος δεν είχε έρθει. Το 2003, ο Ρόι Τάρπλεϊ, δηλώνει πως θέλει να επιστρέψει και πάλι στο ΝΒΑ! Σε ηλικία 39 ετών, ο παίκτης δηλώνει πως έχει προτάσεις από Πέισερς και 76ερς, με την λίγκα να τον υποβάλει σε απίστευτα τεστ, προκειμένου να του δώσει το ΟΚ. Ο Τάρπλεϊ περνάει 52 εβδομάδες σερί με τεστ, στα οποία έδειχνε καθαρός και από αλκοόλ και από ναρκωτικά, καταθέτοντας αίτηση για να αγωνιστεί στο ΝΒΑ.
Η λίγκα όμως κάνει την έκπληξη και… απορρίπτει, χωρίς λόγο το αίτημά του. Η συνέχεια λύθηκε στα δικαστήρια, όπου ο παππούς (για τα δεδομένα του μπάσκετ) Ρόι, δεν κάνει την έκπληξη, καθώς έρχεται σε συμβιβασμό με τη λίγκα και παίρνει 100.000 δολλάρια το 2009. Για την ιστορία, ο Τζον Λούκας, είχε υποστηρίξει πως… ο Τάρπλεϊ ακόμη και στα 39του χρόνια, θα μπορούσε να αγωνιστεί σε ομάδα ΝΒΑ, το 2005!!! Η ιστορία θα γράψει πως ο Τάρπλεϊ είναι ένας από τους 5 μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία των Ντάλας Μάβερικς, ενώ οι Αμερικανοί, κάνουν λόγο για έναν παίκτη που αν δεν είχε τα… γνωστά προβλήματα, θα μπορούσε να σταθεί ακόμη και στην Εθνική ΗΠΑ του 1992…Ναι, σωστά καταλάβατε, στην μία και αυθεντική Dream Team.
Τα στατιστικά του Τάρπλεϊ:
ΧρονιάΟμάδαΑγώνεςΠόντοιΡιμπάουντΑσίστΚλεψίματαΚοψίματα
1986-87Ντάλας757.57.10.70.71.1
1987-88Ντάλας8113.511.81.11.31.1
1988-89Ντάλας1917.311.50.91.51.6
1989-90Ντάλας4516.813.11.51.81.6
1990-91Ντάλας520.411.02.41.21.8
1994-95Ντάλας5512.68.21.10.81.0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου