ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

"ΠΑΟΚ… στην κορυφή"


ΠΑΟΚ… στην κορυφή

Ήταν η 26η Μαρτίου 1991, όταν ο ΠΑΟΚ κατακτούσε το Κύπελλο Κυπελλούχων, πατώντας τη Σαγαγόσα με 76-62. Το blog θυμάται…
Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του, έγραψε ο ΠΑΟΚ τον Μάρτιο του 1991. Η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα, με τον Σάκη Λάιο βοηθό του, κατάφερνε να φτάσει στην κατάκτηση τουΚυπέλλου Κυπελλούχων (μετέπειτα Κύπελλο Σαπόρτα), για πρώτη φορά μετά από το 1968 (η μεγάλη βραδιά της ΑΕΚ), ανοίγοντας τον δρόμο για τους θριάμβους που θα ακολουθούσαν στο μέλλον για το ελληνικό μπάσκετ.
Τα προκριματικά…
Ο ΠΑΟΚ, μπήκε στη διοργάνωση στο δεύτερο προκριματικό Γύρο. Ο «δικέφαλος», αντιμετώπισε την Αγγλική Σάντερλαντ, την οποία κατάφερε να αποκλείσει με δύο νίκες, έστω και αν οι εμφανίσεις του δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Μπάνε ΠρέλεβιτςΚένεθ Μπάρλοου και Παναγιώτης Φασούλαςέκαναν το καλύτερο δυνατό, προκειμένου να βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ να προχωρήσει στην επόμενη φάση, κάτι που τελικά κατάφεραν.
Οι αγώνες του ΠΑΟΚ:
Σάντερλαντ-ΠΑΟΚ 89-96
ΠΑΟΚ-Σάντερλαντ 97-85
Η φάση των ομίλων 

1 

Μετά τα προκριματικά, ο ΠΑΟΚ κλήθηκε να αντιμετωπίσει στην φάση των ομίλων τις Σαραγόσα, Ερυθρό Αστέρα και Χαποέλ Γκαλίλ Ελιόν. Ο «δικέφαλος» ξεκίνησε με ήττα από τους Ισπανούς, ωστόσο με δύο σερί νίκες κατάφερε να πάρει τα πάνω του και να είναι με το ένα πόδι στην επόμενη φάση.
Κάπου εκεί όμως, οι Θεσσαλονικείς… αυτοκτόνησαν, καθώς μετά από μία ακόμη νίκη επί τηςΣαραγόσα, ηττήθηκαν στους δύο επόμενους αγώνες, με αποτέλεσμα να πάρουν το εισιτήριο για την ημιτελική φάση, χάρη στην… τιμιότητα των παικτών της Σαραγόσα, που έκαναν το χρέος τους στην κόντρα της τελευταίας αγωνιστικής με τον Ερυθρό Αστέρα.
Τα αποτελέσματα του ομίλου:
Σαραγόσα-ΠΑΟΚ 70-64
Χαποέλ-Ερυθρός Αστέρας 115-92
ΠΑΟΚ-Ερυθρός Αστέρας 91-80
Σαραγόσα-Χαποέλ 84-81
ΠΑΟΚ-Χαποέλ 107-77
Ερυθρός Αστέρας-Σαραγόσα 109-113
ΠΑΟΚ-Σαραγόσα 112-102
Ερυθρός Αστέρας-Χαποέλ 108-101
Ερυθρός Αστέρας-ΠΑΟΚ 91-75
Χάποελ-Σαραγόσα 92-90
Χαποέλ-ΠΑΟΚ 80-79
Σαραγόσα-Ερυθρός Αστέρας 134-113
Η βαθμολογία:
Σαραγόσα 8 βαθμοί (4 νίκες-2 ήττες)
ΠΑΟΚ 6 βαθμοί (3 νίκες – 3 ήττες)
Χαποέλ 6 βαθμοί (3 νίκες – 3 ήττες)
Ερυθρός Αστέρας 4 βαθμοί (2 νίκες – 4 ήττες)
Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί πως… ο ΠΑΟΚ έδωσε τον εκτός έδρας αγώνα του με την Χάποελ στο γήπεδο του Περιστερίου, λόγω του πολέμου που γινόταν εκείνη την περίοδο στον Περσικό Κόλπο.
Οι ημιτελικοί 
2 

Επόμενη φάση βρήκε τον ΠΑΟΚ να αντιμετωπίζει τη Διναμό Μόσχας… Ο «δικέφαλος» στηριζόμενος στους Πρέλεβιτς, Μπάρλοου, Σταυρόπουλου, έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, κάτι που τον οδήγησε σχετικά εύκολα στην πρόκριση και στον τελικό, όπου τον περίμενε η παλιά του γνωστή… Σαραγόσα!
ΠΑΟΚ-Διναμό Μόσχας 95-82
Διναμό Μόσχας-ΠΑΟΚ 75-63
Ο μεγάλος τελικός 
paok 

Στις 26 Μαρτίου, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τη Σαραγόσα, στη Γενεύη και το Πατινουάδ ντε Βερνέ. Οι Ισπανοί, ήταν κάτι παραπάνω από πιεστικοί στη αρχή και έχοντας στο πλευρό τους και τους διαιτητέςΤζέραρντ, Καζάρο, κατάφεραν να έχουν το πάνω χέρι στο πρώτο ημίχρονο (36-31). Οι φίλοι του ΠΑΟΚ είχαν εξοργιστεί από την αντιμετώπιση που είχε η ομάδα τους, με αποτέλεσμα να… σπεύσουν να πετάξουν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο, κάτι που έφερε σύγχυση στο γήπεδο.
Κάπου εκεί, ανέλαβε δράση ο Παναγιώτης Φασούλας. Ο σέντερ του «δικεφάλου», μίλησε στον κόσμο της ομάδας του και κατάφερε να τους ηρεμίσει, με αποτέλεσμα ο αγώνας να συνεχιστεί με 15 λεπτά καθυστέρηση. Ο ΠΑΟΚ, στο δεύτερο ημίχρονο, πάτησε γκάζι και έτσι κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος του σκορ στο πρώτο μέρος, κατακτώντας έτσι το τρόπαιο, επικρατώντας των Ισπανών με76-72.
ΠΑΟΚ-Σαραγόσα 76-72
Οι πόντοι:
ΠΑΟΚ (Ντράγκαν Σάκοτα): Πρέλεβιτς 31, Μπάρλοου 20, Σταυρόπουλος 15, Φασούλας 7, Ιωάννου 3, Μακαράς, Παπαχρόνης, Μπουντούρης (δεν αγωνίστηκαν οι Μαματζιόλας, Βαλαβανίθης).
Σαραγόσα
 (Μανουέλ Κομάς): Ντέιβις 24, Μαγκί 17, Φ. Αρσέγκα 15, Αντρέου 8, Ρουίς 5, Τζ. Αρσέγκα 1, Ζαπάτα 2, Μούρθια, Χερνάντες.

Αξίζει να αναφερθεί πως μετά τον ΠΑΟΚ, υπήρξαν αρκετές ομάδες που κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή του Κυπέλλου Σαπόρτα, όπως μετονομάστηκε στη συνέχεια. Το 1993, ο Άρης, κατέκτησε το τρόπαιο, ενώ μετά από επτά χρόνια, ήταν η σειρά της ΑΕΚ να πανηγυρίσει, με το Μαρούσι να κλείνει τον… κύκλο των επιτυχιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου