ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-TRANSLATE PAGE

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

"Η πρώτη Ευρωπαϊκή κούπα έλεγε... ΑΕΚ "

Η πρώτη Ευρωπαϊκή κούπα έλεγε... ΑΕΚ

Η ΑΕΚ, στις 4 Απριλίου του 1968, έφερνε το πρώτο Ευρωπαϊκό Κύπελλο στην Ελλάδα. Το blog, σας θυμίζει την πορεία της και τα καταλυτικά για τον θρίαμβο σημεία.
Το ημερολόγιο έδειχνε 4 Απριλίου του 1968… Ήταν η ημέρα τοτέμ για το ελληνικό μπάσκετ, με την ΑΕΚ να κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων, σε ένα κατάμεστο… Παναθηναϊκό Στάδιο, ανοίγοντας για τα καλά τις πύλες για την κυριαρχία της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό στερέωμα. Το 3ponto.gr, είναι εδώ για να σας μεταφέρει τη μεγάλη πορεία της «Βασίλισσας».
Ποια ήταν η ΑΕΚ…
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά… Προπονητής της ΑΕΚ, ήταν εκείνη τη χρονιά, ο Νίκος Μήλας… Ο Έλληνας τεχνικός, είχε την τύχη να διαθέτει στο οπλοστάσιό του, παίκτες όπως οι Γιώργος Αμερικάνος, Γιώργος Τρόντζος, Λάκης Τσάβας, Χρήστος Ζούπας, Αντώνης Χριστέας, Στέλιος Βασιλειάδης, Αίαντας Λαρεντζάκης, Νίκος Νεσιάδης, Αντρέας Δημητριάδης και Πέτρος Πετράκης.
Το ελληνικό μπάσκετ μπορεί να μην βρισκόταν στο… υψηλότερό του επίπεδο εκείνη την περίοδο, ωστόσο η ΑΕΚ φρόντιζε να δείξει στους Ευρωπαίους το τι θα ακολουθούσε. Δύο χρόνια νωρίτερα, ηΈνωση, κατάφερνε να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ενώ γενικότερα η παρουσία της στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Είχαν όμως έξτρα κίνητρο οι παίκτες της Ένωσης για να φτάσουν στον θρίαμβο του 1968;
Ο χαμός του μεγάλου Γεώργιου Μόσχου… 

1 

Ο θρίαμβος εκείνης της ΑΕΚ, έκρυβε και μια δραματική ιστορία. Κάθε μεγάλη επιτυχία άλλωστε, έχει από πίσω της και μια δύσκολη-πικρή ή ακόμη και τραγική στιγμή. Αυτή, ήταν για την Ένωση και την τότε ομάδα της, το 1966, όταν η ομάδα έφτανε στα ημιτελικά του Πρωταθλητριών. Στον αγώνα που θα έκρινε την πρόκριση στον τελικό, η ΑΕΚ θα γνώριζε την ήττα από την Σλάβια Πράγας με 103-73.
Οι urban legends αναφέρουν πως στα αποδυτήρια της ΑΕΚ, υπήρχε διαφωνία και κόντρα ανάμεσα σε παίκτες της Ένωσης, μετά το τέλος του αγώνα. Κάποιοι φημολογείται πως τα «έχωναν» σε κάποιους άλλους. Η κατάληξη, ήταν ο Γεώργιος Μόσχος να αποκαλύψει στους συμπαίκτες του πως… αγωνιζόταν ενώ γνώριζε πως είχε χτυπηθεί άσχημα από τον καρκίνο, νιώθοντας αφόρητους πόνους.
Άπαντες σοκαρίστηκαν. Ο Μόσχος αναχώρησε από την Ιταλία για την Ελλάδα, μη μπορώντας να αγωνιστεί στον μικρό τελικό. Ο παίκτης-μύθος της ΑΕΚ, έμελλε να χάσει τη ζωή του, χτυπημένος από την επάρατη νόσο στις 29 Δεκεμβρίου του 1966. Οι συμπαίκτες του εκείνη τη μέρα αποφάσισαν πως θα έπαιρναν την εκδίκησή τους…
Η αρχή από το Β’ Γύρο
Η μεγάλη πορεία της Ένωσης, ξεκίνησε από τον δεύτερο Γύρο της διοργάνωσης. Η ΑΕΚ, είχε περάσει χωρίς αγώνα από τον Α’ Γύρο, με αποτέλεσμα να καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο τηςΒιτόρια σε διπλούς αγώνες. Η πρώτη μάχη, έλαβε χώρα στην Ισπανία, με το συγκρότημα του ΝίκουΜήλα να ξεκινάει με ήττα 10 πόντων (82-72). Στον επαναληπτικό όμως, οι «κιτρινόμαυροι» κατάφεραν να ανατρέψουν την εις βάρος τους διαφορά και να πανηγυρίσουν την πρόκριση στους προημιτελικούς.
11/1/1968: Bιτόρια - AEK 82-72
Οι πόντοι:
Βιτόρια: Mονσάλβε 37, Mπίτσαμ 7, Mπενέιτο 16, Λάζο 8, Λαζάρο 2, Λαγκέρο 2, Γκονζάλες 6, Σιράνο 4.
AEK: Tρόντζος 25, Aμερικάνος 18, Λαρεντζάκης 4, Tσάβας, Zούπας 10, Bασιλειάδης 15, Xρηστέας.
18/1/1968: AEK - Bιτόρια 85-65
Οι πόντοι:
AEK: Tρόντζος 14, Aμερικάνος 41, Bασιλειάδης 13, Tσάβας, Zούπας 10, Λαρεντζάκης 7, Βασιλειάδης.
Βιτόρια: Mονσάλβε 24, Mπίτσαμ 17, Mπενέιτο 8, Λάζο 4, Λαζάρο 10, Σιράνο 2, Γκονζάλες.
Οι… οκτώ τους 

6 

Επόμενος αντίπαλος για την ΑΕΚ, στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, δεν ήταν άλλη από την Ροαγιάλ από το Βέλγιο. Διπλοί αγώνες και πάλι, μόνο που αυτή τη φορά ο Ελληνικός σύλλογος, ξεκινούσε εντός έδρας τις μάχες του και φρόντισε να το εκμεταλλευτεί, κερδίζοντας με 22 πόντους διαφορά. Ο επαναληπτικός αποδείχθηκε δύσκολος, καθώς η ΑΕΚ έχασε με 20, ωστόσο το… τελευταίο καλάθι στον αγώνα του πρώτου γύρου, έδωσε την πρόκριση στην Ένωση.
15/2/1968: AEK - Ροαγιάλ 76-54
Οι πόντοι:
AEK: Tρόντζος 16, Zούπας 15, Aμερικάνος 16, Bασιλειάδης 19, Λαρεντζάκης 10.
Ροαγιάλ: Kλάκεϊ 19, Oυάσινγκτον 16, Nτιέ 10, Λέναρντς 5, Bάγκνερ 2, Nτιχουά 2, Στορμ, Nτιτριέ, Eνέ.
22/2/1968: Ροαγιάλ-AEK 74-54
Οι πόντοι:
Ροαγιάλ: Kλάκεϊ 10, Oυάσινγκτον 20, Nτιέ 22, Nτιχουά 9, Λέναρντς 9, Nτιτριέ 5.
AEK: Aμερικάνος 17, Bασιλειάδης 14, Tρόντζος 13, Tσάβας 5, Zούπας 2, Λαρεντζάκης 3, Xρηστέας.
Ένα βήμα πριν τον τελικό… 

9 

Έφτασε ο… Μάρτιος, εμπρός βήμα ταχύ! Κάπως έτσι είχε η κατάσταση για την ΑΕΚ, που στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αντιμετώπιζε την ιταλική Βαρέζε. Η πρώτη μάχη ανάμεσα στις δύο ομάδες, έλαβε χώρα στην Ιταλία, με τους «κιτρινόμαυρους» να χάνουν με 18 πόντους διαφοράς, ωστόσο στον επαναληπτικό, η ΑΕΚ έκανε… όργια και ανέτρεψε τα δεδομένα.
7/3/1968: Βαρέζε-AEK 78-60
Οι πόντοι:
Βαρέζε: Pουσκόνι 4, Mποβόνε 22, Bιλέτι 12, Tζερκάτι 2, Σάλιβαν 12, Mπουφαλίνι 14, Xολεντόνερ 12, Mενεγκίν.
AEK: Aμερικάνος 21, Tρόντζος 5, Bασιλειάδης 9, Tσάβας 2, Zούπας 6, Λαρεντζάκης 2, Xρηστέας 11, Nεσιάδης 4, Πετράκης.
14/3/1968: AEK–Βαρέζε 72-52
AEK: Aμερικάνος 31, Zούπας 12, Tρόντζος 12, Bασιλειάδης 10, Λαρεντζάκης 3, Tσάβας, Xρηστέας 4, Πετράκης.
Βαρέζε: Mπουφαλίνι 10, Pουσκόνι 6, Xολεντόνερ 13, Bιλέτι 2, Mποβόνε 6, Σάλιβαν 6, Mενεγκίν 6, Tζερκάτι 3.
Ο μεγάλος τελικός… 

5 

Ο μεγάλος τελικός όμως είχε φτάσει. Η ΑΕΚ αντιμετώπιζε στο Παναθηναϊκό Στάδιο την ΣλάβιαΠράγας και η μοίρα έμοιαζε να της κλείνει το μάτι. Σε ένα κατάμεστο γήπεδο, οι παίκτες του Μήλα, έκανα τα πάντα προκειμένου να πάρουν τη νίκη, νιώθοντας πως στο γήπεδο, στον πάγκο ή στις εξέδρες, βρισκόταν ακόμη μαζί τους εκείνος… Ο Γεώργιος Μόσχος. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να μην κάνουν τα πάντα για να πάρουν τη νίκη, απέναντι στην ομάδα που είχε προκαλέσει το 1966 την βαριά ήττα των «κιτρινόμαυρων», αναγκάζοντας το «χαμένο μέλος» της Ένωσης να σταματήσει την καριέρα του με σκυμμένο κεφάλι.
Έτσι, στο ημίχρονο η ΑΕΚ είχε προβάδισμα 9 πόντων (47-38), με τον αγώνα να ολοκληρώνεται με σκορ 89-82 και έξαλλους πανηγυρισμούς από όλους τους Έλληνες. Όσο για εκείνον που έλειπε; Ίσως και να μην έλειψε ποτέ!
Μορφές για την ΑΕΚ, σε αυτή την αναμέτρηση, ήταν οι Αμερικάνος και Τρόντζος, που έκαναν πάρτι απέναντι στους αντιπάλους τους, ενώ σημαντικές ήταν και οι παρουσίες των Ζούπα και Βασιλειάδη. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, οι προσπάθειες των Ζίντεκ και Ρουζίτσκα, δεν θα μπορούσαν να στερήσουν τον τίτλο από την ΑΕΚ και την Ελλάδα.
4/4/1968 AEK-Σλάβια Πράγας 89-82
Οι πόντοι:
AEK: Aμερικάνος 29, Tρόντζος 24, Zούπας 12, Bασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Xρηστέας 4, Tσάβας 3.
Σλάβια Πράγας: Zίντεκ 27, Pουζίτσκα 25, Mπάροχ 12, Mίφκα 14, Tόμασεκ 4, Kονοπάτσκο, Aμερ.
Ο… ξένος Τύπος για την ΑΕΚ 

5 

Αξίζει να αναφερθεί πως για τον τελικό, αναφέρθηκε με άκρως κολακευτικά σχόλια και η γαλλική L’ Equipe. Που αλλού πέρα από τον κόσμο της ΑΕΚ και στην τρομερή ατμόσφαιρα που εκείνος δημιούργησε στο Παναθηναϊκό Στάδιο (εντάξει, στο Καλλιμάρμαρο);
Αν δεν πιστεύετε εμάς, ιδού και η ανταπόκριση:
«Η 4η Απριλίου 1968 θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του μπάσκετ. Για πρώτη φορά στην Ευρώπη και ασφαλώς σ' ολόκληρο τον κόσμο 65.000 θεατές παρακολούθησαν έναν αγώνα. Δυο ώρες πριν από την έναρξη του τελικού καμία θέση δεν είχε μείνει ακάλυπτη στο μαρμάρινο στάδιο. Παρά το γεγονός ότι πολλοί φίλαθλοι δεν μπόρεσαν να βρουν εισιτήριο, χιλιάδες ήλθαν και στάθηκαν έξω από τα προπύλαια του Σταδίου, για να παρακολουθήσουν τον αγώνα από τον... θόρυβο των εκδηλώσεων. Ο έναστρος ουρανός αυλακωνόταν από χιλιάδες χρωματιστές φωτοβολίδες κάθε φορά που η ελληνική ομάδα σημείωνε ένα καλάθι και πάνω από δύο ώρες η ιαχή ΑΕΚ-ΑΕΚ, κάλυπτε κάθε άλλο θόρυβο. Θεέ μου, τι βοή ήταν αυτή χτες βράδυ στην Αθήνα. Ποτέ δεν έχει γίνει μια παρόμοια ατμόσφαιρα μπάσκετ, τόσο εξαιρετική, αλλά και τέτοιου πάθους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου